Ako sa starať o obľúbené bylinky na balkóne?

Mäta, medovka či rozmarín - na balkóne sa im darí, ale istú starostlivosť potrebujú.

09.06.2016 09:00
debata

Rozmarín je nenáročná rastlina, ktorej sa dobre darí aj na balkóne. Má špecifickú vôňu a spríjemní atmosféru letných večerov. Rozmarín preferuje piesočnatú pôdu a netreba ho zabudnúť pravidelne strihať, inak vám zdrevnatie.

Foto: SHUTTERSTOCK
rozmarín, bylinky, korenie

Šalvii vyhovuje skôr ľahšia pôda a počas leta ju treba v kvetináči prihnojovať. Podobne ako rozmarín, aj nadzemná časť šalvie zdrevenie, ak ju nebudete pravidelne zastrihávať.

Medovka je špecifická svojou citrusovou vôňou, to ju odlišuje od mäty. V kvetináči na balkóne sa bujne rozrastie, preto ju zasaďte do väčšieho kvetináča a počas leta pravidelne zalievajte, neznáša totiž sucho.

Bazalka sa teší obľube v talianskej kuchyni. Na balkóne „prežije“, ale nie je taká odolná ako napríklad medovka. Treba ju častejšie polievať a takisto občas prihnojiť. Napovie vám tým, že jej listy začnú žltnúť, ak chýbajú v pôde živiny.

Mäta je zrejme najbežnejšia balkónová bylinka. Rozrastá sa takmer ako burina, preto potrebuje veľký a najmä samostatný kvetináč, pretože by ukradla životný priestor ostatným rastlinám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šalvia #balkón #medovka #mäta

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...