Narcis v záhone, narcis vo váze - čo vedieť o žltom poslovi jari?

Jeden z najkrajších kvetov jari je narcis. Jeho typická vôňa, ale aj žiarivé odtiene žltej nám dokážu priniesť skutočný pocit radosti.

09.04.2016 08:00
Narcisy sú nádhernou jarnou dekoráciou interiéru. Foto:
Narcisy sú nádhernou jarnou dekoráciou interiéru.
debata (1)

Narcisy nám robia radosť v záhrade aj vo váze. Pokiaľ z nich chceme mať dekoratívny prvok ako súčasť bytového interiéru čo najdlhšie, mali by sme ich kupovať alebo trhať ešte v jemnom puku.

Strihanie narcisov môže so sebou priniesť aj negatívny zážitok – podráždenie pokožky. Dôvodom je tekutina, ktorá vyteká zo stoniek po odrezaní. Pre istotu si teda nasaďte rukavice. Ak máte citlivú pokožku, určite s ochranou rúk neváhajte. Narezané kvety, ktoré sa predávajú na trhu či v kvetinárstve, však už väčšinou stonku majú zacelenú, takže kontakt s tekutinou nehrozí.

V prípade, že ste narcisy kúpili na trhu a nesiete si ich domov, je však dobré zrezať ich nanovo. Klasický rez kvetovej stonky by mal byť vedený šikmo smerom nadol. Niektoré gazdinky ho robia s klasickými domácimi nožnicami, ale záhradníci radia skôr záhradné nožnice, prípadne ostrý nôž – pozor, na prsty!

Narcisy by ste nemali kombinovať s inými druhmi kvetov, u väčšiny z nich totiž spôsobia rýchlejšie zvädnutie. To však neznamená, že nemôžete kombinovať niekoľko druhov narcisov dohromady. Prípadne experimentujte s kombinovaním živých kvetín a umelých dekoratívnych rastlín či tráv – dnes už ich podoba je taká dokonalá, že mnohí si ani nevšimnú, že vo váze je kus plastu.

Dekorácia z narcisov sa síce u mnohých z nás spája s Veľkou nocou a kraslicami, ale narcisy môžu byť aj nádhernou výzdobou záhradného stola pri prvej jarnej grilovačke, alebo len robiť radosť na polici knižnice v obývacej izbe.

Efektne vyzerá aranžovanie narcisov v kombinácii so zelenou (môže ísť aj o umelú trávu, kvetináč s vyrašenou trávičkou, ktorý má zároveň otvor na vloženie kvetín), alebo bielou farbou (keramika – misky, vázy). Najčistejšia podoba kvetu však prichádza, ak narcisy vložíte do čírej sklenenej vázy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #výdrž #Narcis #váza #rezanie #kvet

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...