Trápi vás zápach v práčke? Ako sa ho zbaviť?

Vo vlhkom prostredí sa darí plesniam aj baktériám. Tie môžu byť za zápach zodpovedné. Ako problém vyriešiť?

11.03.2016 17:00
práčka, domáce práce Foto:
Nevieti prísť na zdroj zápachu v práčke?
debata

Bielizeň je čerstvo vypraná, napriek tomu o sviežej vôni nemôže byť ani reč. Ak sa tento scenár už po niekoľkýkrát zopakoval, vinníkom je práčka. Vina padá na baktérie a plesne. V teplom a vlhkom prostedí sa im totiž výborne darí.

Čoraz viac práčok je zaradených v úsporných energetických kategóriách a perie sa medzi 30 až 50 stupňami Celzia, čo však na zlikvidovanie baktérií nestačí. Tie sa dokonca môžu preniesť z bubna na oblečenie, čo potom spôsobuje práve špecifický zápach.

Zobojovať s týmto problémom je pomerne ľahké. Raz za mesiac nastavte v práčke cyklus na 90 stupňov Celzia, pridajte trocha octu zriedeného vo vode a prostriedok odstaňujúci vodný kameň.

K najšpinavším častiam práčky patria gumené hadice a takisto spoje, kde sú napájané na práčku. Vďaka horúcemu praciemu cyklu by sa mali vyčistiť.

Dvierka práčky by ste medzi jednotlivými praniami mali nechávať otvorené, aby sa v práčke zbytočne nedržala vlhkosť.

Nečistoty sa udržiavanú aj v zásuvke na prací prostriedok. Skutočnosť, že aj tu na nachádzajú plesne či baktŕie prezradí fakt, že zbytky prášku sú sfarbené do červena. Tu pomôže pravidelné čistenie, celý zásobník vytiahnite a nechajte ho 10 minút v teplej vode, pridajte ocot. Zásobník potom vydrhnite kefou a utrite do sucha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápach #práčka #čistota

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...