Voňavá domácnosť: Spravte si doma jarnú lúku či orientálny bar

Nad príjemnou vôňou neohrnie nosom azda nik z nás. A nemusí ísť len o voňavú kozmetiku do sprchy či parfum.

10.03.2016 13:00
dekor, sviečky Foto:
Rozličné voňavé sviečky môžu priniesť do domácnosti skutočne príjemný odór.
debata

Už dlho sa vône objavujú aj ako súčasť domácností. Kedysi to boli najmä vonné tyčinky – tie však vytvárali často dojem akéhosi ťaživého oparu a nedokázali v príbytku vyvolať pocit sviežosti. Skôr akejsi unavenej rozmarnej záhaľčivosti. Možností, ako si rozvoňať byt, je však dnes omnoho viac.

Vonná sviečka

Drahšie či lacnejšie, tradičné alebo veľmi špecifické – vonné sviečky dokážu priniesť do príbytku naozaj všemožné arómy. Najobľúbenejšie sú vanilkové tóny, prípadne čokoláda. Najmä v zime mnohí z nás siahajú po rozličných vôňach evokujúcich pečenie či potraviny ako je cukor, perník alebo škorica. Problémom však je, že táto vôňa je výrazná len, keď sviečka horí.

Vonný vosk

Na podobnom princípe šírenia vône pracuje vonný vosk. Používa sa v špeciálnych lampách, kde sa pod miskovú časť položí kahanec, ktorý rozpustí vosk. Ten vydáva potom intenzívnu vôňu v celkom byte. Opäť je limitovaný na dĺžku horenia sviečka – pri čajových tak vydrží vôňa len 4 hodiny. Alebo zapálite a vložíte do lampy novú.

Vonné vrecúška

Používajú sa často v šatníku, mnoho žien si dnes vkladá do skríň vrecúška, ktoré dodajú šatstvu príjemný odór. Vrecúška (či už so syntetickou voňavou náplňou alebo sušenými bylinkami) však môžete zavesiť aj na dvere, kľučku od balkóna či okna, alebo do kuchyne.

Vonný difuzér

Intenzívna vôňa a dlhá trvácnosť – to sú difúzery s vonným olejom uloženým v sklenenej či plechovej nádobe. Stačí pár drevených špajdlí, ktoré „napijú“ olej a vôňa sa vydá po celom byte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #byt #domácnosť #vôňa #sviečka #difuzér

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...