Na vianočnom stromčeku by tento rok nemali chýbať biele ozdoby

Na tohtoročnom vianočnom stromčeku by podľa posledných módnych trendov nemali chýbať ako doplnok biele ozdoby.

24.11.2014 11:00
shutterstock Biele vianočné gule v kombinácii s... Foto:
Biele vianočné gule v kombinácii s červenými sú v kurze.
debata

Napríklad biele gule v kombinácii s červenými stromček presvetlia a prežiaria a dodajú mu veselší výraz. Uvádza to predseda družstva Vianočné ozdoby z Dvora Králové nad Labem Miroslav Šorm. Družstvo patrí k najväčším výrobcom ručne fúkaných a maľovaných sklenených vianočných ozdôb v Európe, asi 95 percent jeho produkcie končí v zahraničí.

Veľký dopyt podľa Šorma bol tento rok po ozdobách vo tvaroch rôznych vtáčikov a labutí. „Zákazníci z Nemecka, Talianska a Francúzska žiadali tiež takzvané formové ozdoby s lesnou tematikou, napríklad chalúpky, huby či slimáky. V Česku je pritom o ne záujem malý, výnimkou je klasická červená muchotrávka,“ povedal Šorm.

Okrem bielych ozdôb ako doplnku sa podľa neho tento rok neobjavila žiadna farba, ktorá by sa dala označiť za vyložene módnu. „Už tretí rok sa na vrchole módnosti držia ozdoby s nádychom škoricovej, hnedej a zlatej,“ povedal.

Hlavná časť produkcie firmy pripadá na ozdoby v červenej, zlatej a striebornej, ktoré tvoria skoro tri štvrtiny produkcie družstva. „Z tvarov ďalej vedú guličky, cencúle, zvončeky a srdiečka,“ povedal Šorm.

Nákupné zvyky ľudí v cudzine sa podľa Šorm líšia. „V cudzine sú ľudia zvyknutí ozdoby na stromčeku viac meniť a kupujú ich vo väčšom množstve. Česi ozdoby skôr dokupujú a obmieňajú len sčasti,“ povedal Šorm. Výrazným dielom sa podľa neho obmena riadi prianím detí. „V Česku sú napríklad veľmi žiadané ozdoby v tvare kominárov, sovy, čertíka a chobotničky. Predtým obľúbené prasiatko má teraz útlm,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #trend #vianočný stromček #ozdoby

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...