Keď sa povie dovolenka, nezabudnite si pribaliť...

Viete, aké dôležité veci by nemali chýbať vo vašej dovolenkovej batožine. My áno. Čítajte.

27.07.2014 10:30
opaľovanie, dovolenka, more Foto:
Rovnako ako okuliare ani nákup opaľovacích prípravkov si nenechávajte až na samotnú destináciu.
debata (3)

D – diár

Ak patríte k tým, ktorí radi na svoju dovolenku spomínajú ešte dlho po príchode domov, skúste si so sebou pribaliť diár. Ten vám okrem fotoaparátu pomôže hravo si spomenúť na mnoho krásnych a zaujímavých momentov, ktoré ste na tej tohtoročnej dovolenke zažili a už si ich pamätáte len matne. Diár je skvelou pomôckou, ako si uchovať spomienky detailne a autenticky. A veľa miesta vám nezaberie.

O – okuliare

Na kvalitné slnečné okuliare rozhodne nezabudnite. Nejde len o štýlový vzhľad, ktorý vám dodajú. Predovšetkým chránia vaše oči pred škodlivým vplyvom slnečných UV-A a UV-B lúčov. Nespoliehajte sa na lacné, hoci pekné napodobeniny značkových okuliarov, ktoré kúpite na každom kroku v ktorejkoľvek destinácii. Kúpte si okuliare tam, kde máte istotu pravdivosti uvedeného % UV faktora.

V – vodu

Voda alebo pitný režim sa musia stať natrvalo základom (nielen) dovolenkových dní. Nezabudnite, že v letných horúcich dňoch sa viacej potíte. Aby ste predišli nebezpečnej dehydratácii či celkovému kolapsu organizmu, noste pri sebe vždy fľašku s čistou vodou. Osvieži vás.

Hydratovať však musíme aj našu pokožku. Najlepším pomocníkom sú prípravky s osahom panthenolu. Panthenol je veľmi obľúbenou zložkou prípravkov po opaľovaní už niekoľko rokov. Práve pre svoje hydratačné a regeneračné vlastnosti je tým najlepším pomocníkom, ako svoju pokožku rozmaznať i zmierniť jej boľavé príznaky v prípade spálenia.

„Na trhu dnes poznáme prípravky v podobe krémov, sprejov či peny. A novinkou je už aj telový gél s rozpustnými vitamínovými guľôčkami. Okrem účinného D-panthenolu obsahuje aj kolagén, kyselinu hyalurónovú a vitamín E. Hoci je jeho využitie kedykoľvek počas roka všestranné, v lete po opaľovaní je pre našu pokožku najviac prospešné,“ radí Martina Kremlová zo spoločnosti Omega Pharma.

O – opaľovací prípravok

Rovnako ako okuliare ani nákup opaľovacích prípravkov si nenechávajte až na samotnú destináciu. Sú síce lacné a pekne vyzerajú, no myslite na podmienky trhu danej krajiny.

„Samozrejme, s príchodom leta všetci výrobcovia zaznamenávame stále vyšší nárast kúpy produktov na opaľovanie. Vďaka efektívnej osvete totiž ľudia chápu, aké dôležité je chrániť svoju pokožku pred vplyvmi slnečných lúčov. Ľudia sa boja predovšetkým rakoviny kože, ale stále viac chápu aj nutnosť predchádzania takých prejavov, akými sú spálenie pokožky či Malorka akné. Dôležité je preto, aby prípravky neobsahovali parfumy, tuky či emulgátory. A v neposlednom rade hlavne, aby spĺňali sľubovaný faktor UV ochrany,“ vysvetľuje Dušan Gašparík, zo spoločnosti StadaPharma.

L – lieky

Pred odchodom na dovolenku ste sa poistili. Skvelý krok. Na dovolenke sa však stáva nespočetné množstvo úrazov: malých i veľkých, a to najmä ak cestujete aj s deťmi.

Aby ste však s akoukoľvek „maličkosťou“ nemuseli hneď utekať k najbližšiemu ošetrujúcemu lekárovi a siahať hlbšie do peňaženky, všeobecná doktorka a riaditeľka súkromnej modernej kliniky ProCare MUDr. Alexandra Kmiecik radí: „Dôležité je uvedomiť si, že prichádzate do dovolenkovej destinácie s inými klimatickými podmienkami, obzvlášť Afrika a Ázia sa vyznačujú inou mikrobiálnou flórou. Preto treba dávať pozor na riziko hnačiek, no netreba zabúdať ani na pravidelné užívanie liekov, v prípade, že nejaké užívať musíte. Nepodceňujte zlú kombináciu liekov a alkoholu. Opatrní by mali byť aj hypertonici, ktorým pri nedodržaní dostatočnej hydratácie hrozí kolapsový stav. Tento však môže stretnúť kohokoľvek z nás. Pre lepšiu pripravenosť pokožky na slnečné lúče je dobré začať pred dovolenkou užívať betakarotén.“

Do svojej cestovnej lekárničky si preto nezabudnite pribaliť analgetiká, najlepšie so schopnosťou znížiť horúčku, lieky proti hnačke, očné i ušné kvapky z dôvodu možnej infekcie z bazénov, masť na vyvrtnutie, prípravok na poštípanie hmyzom, dezinfekčný sprej, obväz i náplasti. Lekárnička je dôležitou súčasťou batožiny, najmä ak cestujete s najmenšími.

E – empatiu

Zíde sa na každom kroku. Vzhľadom na to, že sa chystáte navštíviť iný kraj, kde je s najväčšou pravdepodobnosťou aj iný mrav, obrňte sa empatiou. Buďte vľúdni k svojim hostiteľom a uvedomte si, že každá krajina má svoje zvyklosti a pravidlá. Ak ste sa rozhodli stráviť v nej pokojné a radostné chvíle oddychu, rešpektujte ich.

N – navigáciu

Dnešná moderná technika a príchod smartfónov mnohé uľahčili. Ak patríte k tým aktívnym typom dovolenkárov, rozhodne si so sebou pribaľte navigáciu, minimálne nainštalovanú vo vašom smartfóne. Zíde sa nielen vám, ktorí túžite po ľahkej turistike do neznámych miest, ale aj tým, ktorí chcete rýchlo a spoľahlivo zistiť, kde sa najbližšie môžete ubytovať či dobre najesť.

K – knihu

Kniha je priateľom človeka. Nezáleží na tom, či sa vyberiete na dovolenku sám (-a), či s partiou kamarátov, rodinou, či partnerom (-kou). Chvíľka relaxu a času stráveného samého so sebou vám isto padne vhod. Výhodou knihy je, že si ňou môžete spríjemniť nečinné vylihovanie na pláži, pomôže vám zamestnať myseľ niečím iným, ako sú starosti bežných dní, a navyše, keď vás niekto uvidí s knihou v rukách, pravdepodobne vás nechá na pokoji. Ak je chápavý.

A – antiperspirant

V lete sa potíme! Všetci to dobre vieme a bojovať proti potu sa nedá nijako ináč, ako chrániť sa antiperspirantom. Je tolerantný voči vášmu okoliu a vám poskytne komfort počas dlhších ciest za dobrodružstvom. Vyhnite sa však agresívnym antiperspirantom, ktoré spolu so slnkom môžu vyvolať alergické reakcie. Rozhodne jeho použitie vynechajte, keď sa chystáte stráviť chvíle na plážovom lehátku. S potom súvisí aj ochrana našich intímnych partií, ktorým vlhko v lete veľmi neprospieva. Účinnou ochranou, akýmsi intímnym antiperspirantom sú gély určené na ženskú hygienu.

„Dôverujte overeným produktom s obsahom kyseliny mliečnej a s antibakteriálnou zložkou, ktoré zachovajú prirodzené prostredie vašich intímnych partií a poskytujú vám hygienický komfort po dlhý čas. Vybrať si na trhu môžete formu gélu či peny. Na dlhšie cesty autom či lietadlom zase iste padnú vhod intímne vreckovky,“ informuje Jana Hraběová zo spoločnosti OmegaPharma.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #čo pribaliť #povinná výbava

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Dôkladný výskum pred investíciou sa vyplatí...

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....