Rady do kuchyne pre veselú Veľkú noc

Aby sa vám všetko vydarilo, ponúkame niekoľko rád.

18.04.2014 10:40
vajcia, Veľká noc Foto:
Vajíčka sprevádzajú sviatky jari od nepamäti.
debata

Veľkonočné mäsko

Rolovaná sekaná, králik na bylinkách, teľacie a jahňacie mäso na rôzne spôsoby, morčacie a plnené kuracie mäso, ale aj vnútornosti často nechýbajú v hlavnom veľkonočnom chode. Počas Veľkej noci by na jarnom stole nemali chýbať ani polievky, napríklad zemiaková, sedliacka, biela alebo vaječná.

Skladovanie vajec

Vajíčka sprevádzajú sviatky jari od nepamäti. Prevarené vajcia skladujeme pri 5 až 10 °C a dajú sa konzumovať asi desať dní. Je to však stále potravina určená na priamu spotrebu, ktorej škrupina čiastočne prepúšťa rôzne nežiaduce mikroorganizmy či plesne, a preto sa pri nevhodnom uložení stáva zdravotne nevyhovujúcou a ohrozuje aj minimálnu trvanlivosť.

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

Lepenie taštičiek

Ak chcete prinútiť šatôčky alebo taštičky z rôznych druhov cesta, aby sa pri pečení nepotrebne neroztvárali, skúste cesto pred lepením minimálne múčiť, aby sa lepšie spájalo. Pomôže však aj rozšľahané vajíčko alebo trocha vody, ktoré fungujú podobne ako lepidlo.

Aby jablká nevytiekli

Náplň z jabĺk nevytečie z koláča von vtedy, keď z nastrúhaných jabĺk vytlačíte šťavu. Odporúča sa aj pokrájať jablká na plátky, šťava zostane vnútri. Môžete do nich pridať vanilkový pudingový prášok, sladkú strúhanku (zo sladkého pečiva) alebo nastrúhané detské piškóty.

Cibuľa je maliar

Vajíčka farbené v cibuli sú krásne hnedé. Na maľovanie stačia suché cibuľové šupky, ktoré dáme variť – potom do nich opatrne (najlepšie na lyžici) položíme vajíčka a necháme variť asi 10 minút. Vajíčka necháme vychladnúť, pre lepší efekt potrieme masťou – budú sa krásne lesknúť. Zafarbené vajíčka môžeme ľubovoľne dozdobiť.

Sviatkom velí žltá

Hlavnou farbou sviatkov jari je nepochybne žltá, ktorá by na žiadnom stole nemala chýbať. Ak máme šťastie, môžeme si natrhať čerstvo rozkvitnuté púpavy. Ak ešte nekvitnú, žlté narcisy už zoženieme v každom kvetinárstve. A kto má v záhrade tradičný „zlatý dážď“, tomu žiari žltá naaranžovaná do pohárov a postavená na stôl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prípravy #Veľká noc

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....