Deň za dňom: Ako zvládnuť stres a ošiaľ príprav na Veľkú noc

Možno to dobre poznáte aj vy. Blížia sa sviatky, čas oddychu, ale tomu často predchádza nervozita spojená s upratovaním či prípravou dobrôt. Dá sa tomu vôbec vyhnúť?

16.04.2014 12:00
Veľká noc - spoločné dekorovanie - prípravy Foto:
Záver dňa by mal patriť dekorovaniu príbytku. Kvetiny, kraslice, čokoládoé vajíčka - to všetko zútulní váš domov.
debata

Pravdou je, že ak máte v povahe stresovať sa a robiť aj z komára somára, asi sa predveľkonočnému stresu nevyhnite. Ale pokiaľ vám viac na rodinnej a osobnej pohode záleží viac, určite existujú cesty, ako na to.

Predpokladajme, že dnešok ste ešte strávili v práci a od zajtra sa už váš čas sústredí na príchod Veľkej noci. Skúste si to teda rozplánovať.

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

Zelený štvrtok

Nič sa nedá robiť, ak ste nestihli nakúpiť predčasne, čaká vás to práve v tento deň. Väčšinu z vás. Ešte v stredu večer si spravte dôkladný zoznam, čo budete potrebovať. Pripravte sa na plné obchody a dlhé rady pri pokladniach a obrňte sa trpezlivosťou. Alebo, ak máte tú možnosť, vyrazte na nákup do prevádzok, ktoré majú otvorené aspoň do desiatej večer, po deviatej už to bude znesiteľnejšie.

Veľký piatok

Je to veľký kresťanský sviatok, ale zároveň aj deň, keď sa väčšina slovenských domácností sústreďuje na upratovanie a pečenie. Môžete tak spraviť aj vy. Určite si však úlohy rozdeľte s partnerom, prípadne deťmi. Vysávať môže napríklad dcéra, utrieť prach zase ďalšia ratolesť. Umyť podlahu určite zvládne váš partner. Vy si vezmite na starosť pečenie koláča – verte, že postačí jeden, nemusíte vypekať štyri druhy! Ak ste nestihli umyť okná, svet sa nezrúti. Keď chcete mať dobrý pocit, vyperte záclony a voňavé ešte vlhké ich zaveste na okná. Záver dňa by mal patriť dekorovaniu príbytku. Kvetiny, kraslice, čokoládové vajíčka – to všetko zútulní váš domov, dodá mu pravú atmosféru Veľkej noci a „zakryje“ aj drobné nedostatky.

Biela sobota

Sústreďujeme sa predovšetkým na prípravu jedál. Finišujeme s koláčmi či slaným pečivom. V mnohých domácnostiach je to deň príprav údenej šunky. Začnite deň spoločnými raňajkami, pri ktorých sa nebudete hnať. Užite si ich ako rodina. Ak treba, pošlite manžela so zoznamom na trh, kde nakúpi zeleninu a ovocie. V kuchyni pripravte to, čo potrebujete. Ale nesnažte sa vypekať a vyvárať od výmyslu sveta. Ak je u vás zvykom konzumovať zemiakový šalát, prípravu si rozdeľte s deťmi. Niekto ošúpe uvarené zemiaky, niekto nakrája uhorku a cibuľu. Vy pripravte majonézu. Dohodnite sa tiež, kto bude mať na starosti umývanie riadu.

Veľkonočná nedeľa

V tento deň by ste už naozaj nemali pracovať, ale iba oddychovať. Ak je u vás zvykom návšteva šibačov, môžete nedeľu využiť ako deň na prípravu domácich kraslíc a maľovaných vajíčok. Pripravte si čokoládové vajíčka na tanier pre malých šibačov. Nakrájajte koláč, ktorý necháte prikrytý papierom alebo druhým plechom. Na dostupné miesto si nachystajte pitie a drobnosti, ktoré budete servírovať – tyčinky, oriešky a iné skladné suroviny. V prípade, že vás navštevujú aj masakrálni šibači s litrami vody, pripravte si niekoľko verzií oblečenia na prezliekanie.

Veľkonočný pondelok

Mnoho žien sa sťažuje, že ani v tento deň si neoddýchnu, pretože neustále musia obskakovať návštevy. Asi sa nevyhnete tomu, aby ste museli variť kávu, alebo nalievať, ale nebojte sa do tejto činnosti zapojiť aj zvyšok rodiny. Všetko, čo je možné mať pripravené kúsok od servírovacieho stola, si tam pripravte už ráno. Skúste zorganizovať jednotlivé návštevy na podobný čas – do väčšiny domácnosti už dnes aj tak chodí maximálne svokor, švagor či bratranec. Tak prečo ich všetkých nezladiť. Nech je z toho príjemné rodinné stretnutie. Poproste manžela, aby vám pomohol s organizovaním ich spoločného príchodu. V tomto prípade určite mužská snaha zaváži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #organizácia #upratovanie #stres #Veľká noc

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...