Ako umiestniť v kuchyni umývačku riadu

Kým v západnej Európe vlastní umývačku riadu asi tretina domácností, u nás ide stále o pomerne luxusný elektrospotrebič. Nájdete ho len v každej desiatej kuchyni.

16.03.2014 10:40
umývačka riadu Foto:
So vstupnými nákladmi do umývačky riadu treba rátať vždy, pripravte si 200 až 500 eur.
debata

S umývačkou riadu je to pritom ako s mobilným telefónom. Ak si ju raz kúpite, už bez nej nebudete vedieť žiť. A vôbec to nie je o závislosti. Ak patríte k väčšine ľudí, ktorí žijú minimálne v dvojčlennej domácnosti a nestravujete sa výlučne v miestnej pizzérii, umývačka sa vám určite oplatí. Je načase rozbiť mýty, ktoré vám doteraz mohli zahmlievať zrak.

1. Umývačky sú len pre veľké rodiny

Zabudnite na predstavu o umývačke ako o veľkej opache, ktorú využijete maximálne pri veľkom rodinnom obede. „Dostupné sú aj užšie, 45-centimetrové umývačky, alebo ešte menšie stolové miniumývačky. Okrem toho na umývanie nemusíte využiť celý objem,“ radí Erik Bednárik, obchodný manažér z Electro World. Pri jednotlivých modeloch je možné zvoliť umývanie len v hornom alebo dolnom koši. A pozor: nezáleží na tom, koľko členov má domácnosť, ale koľko špinavého riadu vyprodukuje. Ak ste fanúšik varenia, umývačku pohodlne naplníte každý deň aj vo dvojici.

2. Ak umývam v napustenom dreze, spotrebujem najmenej

Umývačka na jedno umytie spotrebuje od 6 do 17 litrov vody a približne 1 kWh energie alebo aj menej, závisí od jej energetickej triedy. Presnú úsporu v porovnaní s ručnou klasikou nie je možné vypočítať na halier. Vždy závisí od teploty vody, prietoku a mnohých iných parametrov, ale aj od toho, aký úsporný spotrebič si vyberiete. „Rozdiel v spotrebe vody pri podobných umývačkách môže byť aj 1 000 l vody ročne,“ upozorňuje Bednárik. „Napriek tomu však s umývačkou pri správnom používaní dokážete ušetriť priemerne 30 až 60 percent vody v porovnaní s klasickým umývaním pod tečúcou vodou. Ak vám stačí dvakrát napustiť drez, je možné, že miniete na umývanie o niečo menej vody a energie. Nezabúdajte však na tú najdôležitejšiu energiu – svoju vlastnú. Za hodinu denne, ktorú strávite nad drezom s utierkou prehodenou cez plece, vám nikto nikdy nepošle preplatok.“

3. Je to drahé

Nuž, ako sa to vezme. So vstupnými nákladmi treba rátať vždy, v tomto prípade si pripravte 200 až 500 eur. Vzhľadom na dlhodobú úsporu teplej vody a energie berte však tieto peniaze nie ako útratu, ale investíciu, ktorá sa vám vráti približne za dva roky.

4. Nezmestí sa mi do kuchyne

Ak vás nepresvedčil ani argument o miniumývačkách, ktoré sa zmestia aj do maličkých panelákových kuchyniek, skúste sa rozhliadnuť po svojej kuchyni. Určite nájdete skrinku, ktorú otvárate raz za pol roka, aj to len na utretie prachu. Nebolo by práve toto skvelé miesto na umývačku?

5. V rukách aj tak umyjem najdôkladnejšie

Rovnako ako mobilné telefóny či autá aj umývačky sú smart. Výrobcovia ich vybavili množstvom funkcií, vďaka ktorým pre ne prihorený hrniec nebude predstavovať väčší problém. „Okrem toho si niektoré výrobky dokážu vytvárať paru, ktorá zaschnuté časti zmäkčuje a navyše dezinfikuje riad,“ vysvetľuje Bednárik. „Moderné umývačky sú dokonca vybavené senzormi, ktoré po celý čas umývania sledujú, ako je odtekajúca voda znečistená. Podľa toho si prispôsobujú množstvo vody aj čistiaceho prostriedku.“ Tak ako, dokáže toto vaša špongia?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #mýtus #umývačka riadu #umiestnenie

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...