Multifunkčný citrón: Zvládnete s ním čistenie aj krášlenie

Citrón nie je len ovocie s vysokým obsahom vitamínu C, ktoré najčastejšiu používame na ochucovanie čajov, prípadne rozličných omáčok a polievok. Pre vysokú aciditu sa dá využiť aj celkom inak.

18.02.2014 17:00
Zdravie v kuchyni: Citrón zdolá aj chorobu Foto:
S pomocou citróna zvládnete kuchynské aj kozmetické záležitosti.
debata

Citrón patrí medzi najfunkčnejšie potraviny v prípade potreby čistenia, domácich trikov na odstránenie škvŕn, či dokonca spotrebičov. Vedeli ste napríklad, že…

  • s citrónom vyčistíte mikrovlnku – namiesto používania rozličných saponátov môžete mikrovlnku očistiť aj tak, že do polovice naplníte studenou vodou misu vhodnú do mikrovlnky. Vytlačte do nej šťavu z polovice citróna. Necháte variť v spotrebiči päť minút, skondenzovaná para na stenách mikrovlnky pomôže odstrániť nečistoty a baktérie. Samozrejme, po vybratí misy musíte ešte steny mikrovlnky poriadne vyutierať papierovou utierkou.
  • vodný kameň na čajníkoch vyčistíte tak, že do vody pridáte tenké prúžky citrónovej kôry a necháte niekoľko minút povariť. Podobne môžete postupovať aj pri pákových hlaviciach z pressovarov. Ponorte hlavicu do hrnca s vodou, do ktorej ste pridali citrónovú kôru a nechajte povariť.
  • zápach z koša pomôže odstrániť pár prúžkov citróna, ktoré vložíte do plastovej nádoby po tom, ako ste vyniesli vrecko s odpadom. Nechajte niekoľko hodín pôsobiť a potom vyberte a zahoďte.
  • mravce, ale aj iní domáci škodcovia sa nemusia s citrónovou vôňou. Pár prúžkov nakrájajte a umiestnite ku škáram alebo miestam, kadiaľ sa do vašej kuchyne hmyz dostal.
  • vyleštite a vyčistite medený riad, ale aj klasické príbory a hrnce. Na polovicu citróna naneste soľ, alebo sódu bikarbónu a touto polovičkou vyčistite zanesené miesta.
  • citrón sa dá využiť aj na prípravu telového pílingu. Zmiešajte citrónovú šťavu s olivovým olejom a hnedým cukrom. Vytvorte pastu, ktorú použijete ako píling pri sprchovaní.
  • zmäkčenie kože na lakťoch je tiež možné pomocou citrónov a s pomocou sódy bikarbóny.
  • citrónové šupky môžete použiť na očistenie tváre aj masku. Vyhnite sa okoliu očí a po aplikácii nezabudnite opláchnuť vlažnou vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #med #pleť #citrón #hrnce #mastnota

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....