Ako čítať údaje a úsporne nakupovať

Čítaním údajov na potravinách môžete výrazne ušetriť.

25.10.2013 10:00
strukoviny, sója, fazuľa, šošovica, bielkoviny Foto:
Strukoviny sú úsporné a zároveň sú prevenciou civilizačných ochorení.
debata

Dva dôležité dátumy

Ľudia často nerozlišujú medzi dátumom spotreby a dobou minimálnej trvanlivosti. Dátum spotreby znamená, že po jeho uplynutí sa výrobok nesmie predávať, pretože nemožno zaručiť jeho zdravotnú vhodnosť. Doba minimálnej trvanlivosti znamená, že výrobok sa môže predávať aj po jej prekročení, zákazník však musí byť na to viditeľne upozornený.

Pozor na hmotnosť

Obchodníci často používajú na spotrebiteľa fígeľ, keď na cenovkách uvádzajú cenu za inú ako jednotkovú mieru. Preto treba kupovať nielen podľa ceny balenia, ale pozorne si všímať množstvo tovaru aj s prepočtom na kilogram či liter. Treba vedieť aj to, že nebalené potraviny bývajú lacnejšie ako balené.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu úsporných jedál

Kuracia pečeň
Kuracia pečeň je lahôdka, ktorú možno pripraviť na tisíc spôsobov. Možno ju smažiť obalenú v strúhanke a vajci, grilovať naloženú v korení, ale aj dusiť.

Zapekacia misa
Pomerne obľúbeným postupom pri príprave úsporných jedál je ich zapekanie v rúre. Na to sú vhodné rôzne typy zapekacích nádob, hitom sú keramické formy.

Ovsené vločky
Veľmi dobrý variant pri príprave lacných jedál, v súčasnosti sa ovsené vločky a pokrmy z nich čoraz častejšie používajú najmä ako vynikajúci zdroj energie.

Strukoviny
Strava bohatá na strukoviny je nielen úsporná, ale podľa vedeckých štúdií je aj významnou prevenciou pred srdcovými ochoreniami, cukrovkou a obezitou.

Strúhanka
Patrí k základným surovinám v našich kuchyniach, mnohé gazdinky dávajú prednosť lacnejšej, doma vyrobenej strúhanke, ktorú pripravujú zomletím suchého pečiva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #šetrenie #úspora #nakupovanie

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....