Čistota v kúpeľni je dôležitejšia ako jej zariadenie

Kúpeľňa patrí z hľadiska hygieny a čistoty medzi najchúlostivejšie miesta v byte. Jej upratovanie a čistenie zaberú takmer v každej domácnosti veľké množstvo času.

27.08.2013 18:00
kúpeľňa, sanita, zariadenie kúpeľne, čistota Foto:
Úprava novej generácie keramických obkladov umožňuje ľahké čistenie.
debata

Pritom stačí tak málo – zaobstarať si kúpeľňu, ktorá sa takzvane sama upratuje.

Čistenie vane, umývadla, záchodovej misy alebo keramických obkladov sa vďaka výrobkom so špeciálnymi úpravami povrchu stalo skutočne jednoduchou záležitosťou. Nová generácia keramických obkladov a dlaždíc má aktívnu povrchovú vrstvu s dobrými hygienickými vlastnosťami a vysokými samočistiacimi a antibakteriálnymi schopnosťami, ktoré zabezpečujú jednoduchú a nenáročnú údržbu.

Na povrch keramickej dlažby sa nanáša roztavená tenká, priehľadná vrstva, ktorá nemá vplyv na vzhľad a mechanické vlastnosti keramických prvkov. Hygienické vlastnosti zlepšuje pomocou hydrofilného antibakteriálneho náteru. Životnosť vrstvy je rovnaká ako životnosť keramického obkladu či dlažby. Aktívna vrstva trvalo odoláva pôsobeniu čistiacich prostriedkov. Hydrofilita – nasiakavosť aj antibakteriálny účinok tejto povrchovej úpravy môžu byť aktivované slnečným UV žiarením. Hydrofilita zabezpečuje, aby povrch keramickej dlažby priťahoval vodu – čiastočky vody vytvárajú namiesto guľovitých kvapôčok rovnomerný súvislý vodný film, ktorý rozpustí a z povrchu odplaví všetky čiastočky špiny.

Antibakteriálny efekt spočíva v tom, že samočistiaca vrstva pri kontakte so vzdušným kyslíkom a vlhkosťou, za pomoci slnečného svetla alebo UV svetla vytvára aktívny kyslík. Aktívny kyslík na povrchu ničí organické látky, choroboplodné zárodky, baktérie, plesne, kvasinky a podobne. Navyše neutralizuje zápach a zabraňuje jeho vzniku.

Novinkou, ktorá uľahčuje údržbu zariaďovacích predmetov, je povrchová úprava so samočistiacim účinkom a veľmi vysokým leskom. Táto úprava je schopná zabrániť aj množeniu baktérií. Výrobcovia ju ponúkajú pod rôznymi názvami, ale v princípe ide o ďalšiu vrstvu glazúry, ktorá sa vypaľuje pri vysokých teplotách. Antibakteriálny účinok zabezpečujú rôzne chemické prvky, napríklad striebro v glazúre. Samočistiaci účinok sa dosahuje vďaka hladkému povrchu keramiky. Mikroskopické póry, ktoré sú bežné na povrchu neupravenej, sú tak zahladené, špina sa nemá kde zachytiť a dá sa ľahšie odstrániť dokonca aj po niekoľkých týždňoch. Pri čistení takých povrchov ušetríte nielen čas a silu, ale aj čistiace prostriedky, pretože k čisteniu vám postačí len navlhčená utierka.

Kúpeľňové smaltované vane so zušľachteným povrchom a samočistiacim efektom odolávajú oteru, poškriabaniu, nárazom, poškodeniu kyselinami alebo chemikáliami. Vypaľovaný glazúrovaný povrch na báze skla vydrží mnoho rokov stále rovnaký. Na hladkom povrchu tvrdom ako sklo sa nevytvoria ani najmenšie mikroskopické ryhy, baktérie nemajú šancu usadiť sa. Z tohto samočistiaceho povrchu voda jednoducho odtečie a odnesie so sebou všetky nečistoty aj vodný kameň. Tiež pravidelnú údržbu vykonáte veľmi rýchlo, pričom ani po zaschnutí nezostanú žiadne stopy.

Pri kúpe novej záchodovej misy by ste mali dbať na to, aby mala po celom povrchu glazúru. Glazovanie vnútorných kruhov a sifónu zaručí ľahšiu údržbu a vyšší hygienický štandard. Sprchovacie kanáliky rovnomerne rozvádzajú splachovaciu vodu pod vyšším tlakom, čím sa dosahuje dokonalé umytie. Zvýšenú pozornosť venujte aj záchodovej doske.

Dôležité je chrániť vodovodné batérie pred vodným kameňom. Zaobstarať si možno batériu doplnenú o silikónový prevzdušňovač, ktorý obohacuje vodu o vzduch, čím sa prúd vody stáva mäkším a jemnejším. Na tejto silikónovej podložke sa len veľmi ťažko usadzuje vodný kameň. Ak sa aj nejaký zachytí, dá sa ľahko odstrániť prstom. Taktiež pri sprchovacích hlaviciach existuje účinná technika, ktorá zabraňuje usadzovaniu vodného kameňa. Systém ochrany proti nečistotám a vodnému kameňu môže byť zložený až z troch úrovní: filter – pri každom sprchovaní preteká voda filtračnou sviečkou – v jemných žliabkoch sviečky sa zachytia drobné čiastočky nečistôt, ktoré sa pri čistení sprchy vypláchnu, silikónové výstupky – majú na sprchovej hlavici manuálnu čistiacu funkciu – vodný kameň sa teda len ťažko usadzuje a tiež sa dá ľahko odstrániť rukou; čistiace kolíčky – prvky proti vápenatým usadeninám sú automaticky aktívne pri každom prepnutí prúdu vody na hlavici sprchy; pri otočení hlavice sa posunú čistiace štipce prúdovými kanálikmi v hlavici a vytlačia zvyšky vodného kameňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #čistenie #kúpeľna #upratovanie

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...