Správna kuchárka má v receptoch poriadok. Zorganizujte si to aj vy!

Milujete zvŕtanie sa pri sporáku? Patríte k ženám, ktoré milujú skúšať nové recepty, alebo pripravovať pre rodinu obľúbené a osvedčené pochúťky?

15.08.2013 14:00
recepty - organizovanie Foto:
Mať poriadok v obľúbených kuchárskych knihách a receptoch túži mať každá gazdiná.
debata

Ak áno, možno tiež dobre poznáte problém, keď treba nájsť nejaký recept a vy odrazu tápete. V kuchárskych knihách, fascikloch plných výstrižkov či v zasúvacom šuflíku, kam ste si odkladali recepty posledných pár rokov.

Udržať si poriadok pritom určite nie je zložité. Ak to zvládnete na stole počas príprav koláča s troma rozličnými náplňami, prečo by ste mali mať problém pri samotnom „papierovaní“.

Na zorganizovanie receptov môžete využiť aj...
Pomocou ozdobných lepiacich vinet rozličných...
+4Ak ste fanúšičkou receptov napísaných na kuse...

Jedným z najčastejších problémov u gazdiniek býva hľadanie obľúbeného receptu. Najmä vtedy, ak máte na polici aspoň tucet kuchárskych kníh od výmyslu sveta. Riešenie je pritom jednoduché. V prvom rade by ste mali vytvoriť systém v samotných kuchárkach.

Zoraďte ich na polici tak, aby ste na začiatok radu dali knihy, z ktorých čerpáte najviac a na koniec tie, ktoré sú skôr zdrojom na zriedkavé experimentovanie. Systém tiež môžete tvoriť na základe druhov jedál. Kuchárky na polievky či hlavné jedlá umiestnite na jednu kôpku, dezerty dajte spolu a cudzokrajné kuchyne môžu mať tiež vlastné miesto. Vyhnite sa ukladaniu kníh priamo nad sporák – je to nebezpečné nielen kvôli ohňu (pri plynových sporákoch či flambovaní), ale tiež kvôli vlhkosti a mastnote, ktorá pri varení uniká.

Na konkrétne recepty poslúžia ideálne poznámkové lepiace bločky. Môžete ich oddeliť farebne, alebo tvarom. Napríklad na polievky používajte červené, na hlavné jedlá zelené a tak ďalej. Napíšte si názov receptu a prilepte lepiacou stranou na stranu v knihe. Jednotlivé strany si môžete vyznačiť pomocou lepiacich bločkov. Napíšte si na ne názov obľúbeného receptu a prilepte.

Pokiaľ patríte k ženám, ktoré si radšej recepty zapisujú, je vhodné zaobstarať si výlučne na to určený poznámkový blok alebo notes. Zapisovať recepty len tak na vytrhnutý papier a potom ho pracne hľadať v nejakom šuflíku, vás určite nebaví. Nájdite si teda napríklad notesy, ktoré vám esteticky vyhovujú. Môžete dbať na rovnaký tvar, pričom odlíšenie bude spočívať len vo farebnosti či obrázkovom motíve – a opäť si vytvorte systém, ako si recepty zapíšete. Pokiaľ ste ho narýchlo písali v práci podľa návodu kolegyne, nájdite si chvíľu a recepty prepíšte.

Pokiaľ by ste predsa len chceli mať recepty na rozličných papieroch – napríklad aj preto, že k niektorým máte emocionálnu väzbu (obľúbený lekvár od milovanej prastarej mamy, ktorý písala ešte ona), využite fascikle so zakladačmi a plastovými obalmi. Jednotlivé obaly môžete opäť označovať pomocou lepiek a vytvoriť si systém, kde sa čo nachádza. Samotné fascikle sú tiež už dnes dostupné v príťažlivých vizuáloch.

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #kuchyňa #organizácia #zakladače #notesy

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....