Aj čierna technika potrebuje pravidelné ošetrovanie

Najväčším nepriateľom tzv. čiernej elektroniky, ako sú televízory, počítače, prehrávače a iné zariadenia určené na zábavu, je prach.

09.08.2013 17:30
televízia, domáce kino, čierna technika Foto:
Čierne spotrebiče fungujú ako nasávače prachu, ktorý sa hromadí vo vnútri.
debata

Ten môže poškodiť a v niektorých prípadoch dokonca aj nenávratne zničiť každé elektronické zariadenie. Najviac ohrozené sú však počítače.

Už po niekoľkých mesiacoch používania sa na vnútorných komponentoch usadí množstvo prachových častíc, zvieracích chlpov, vlasov a iných nečistôt. Ventilátory totiž fungujú ako nasávače prachu, ktorý sa tak hromadí vo vnútri zariadenia. To môže viesť k problémom, ako je prehrievanie, zvýšená hlučnosť či skrat komponentov.

S trochou námahy je návrat počítača do pôvodného stavu hračka. Dôkladne vyčistiť by ste ho mali aspoň raz do roka. Pripravte si stlačený vzduch v plechovke, vysávač, malý štetec, antistatické papierové servítky, handričku z mikrovlákien a viacúčelový sprejový čistič. Na čistenie obrazovky používajte výlučne na to určené špeciálne čistiace prostriedky.

„Pred čistením počítač vždy odpojte zo siete. Vzduch v spreji v kombinácii so štetcom je vhodný na odstraňovanie nečistôt z chladiacich vetrákov, základnej dosky, ktoré majú množstvo maličkých záhybov. Servítky, handrička z mikrovlákien a sprejový čistič slúži na čistenie tvrdých, neelektrických povrchov,“ upozorňuje produktový manažér Miroslav Farkaš zo spoločnosti ASUS. Najväčším nebezpečenstvom pri čistení útrob počítača je spôsobenie elektrostatického skratu neodbornou manipuláciou, napríklad pri kontakte nástavca od vysávača so súčiastkou. Najlepšie je použiť stlačený vzduch v plechovke alebo vysávač s možnosťou spätného chodu, a prach vyfúknuť von. Nerobte to však v miestnosti, ale najlepšie niekde vonku, napríklad na balkóne.

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #spotrebiče #čierna technika #ošetrovanie

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...