Domáce spotrebiče udržiavajte v dobrej kondícii

Ak chcete, aby vám kuchynské spotrebiče slúžili čo najdlhšie, treba ich chrániť pred vlhkosťou, teplom, otrasmi, prachom a nečistotami. Poradíme vám niekoľko trikov, ako na to.

08.08.2013 17:30
práčka, prací bubon, čistenie Foto:
Zanesený bubon je oveľa väčší problém ako znečistená dávkovacia nádoba.
debata (1)

Chladnička

Chladnička by mala stáť na chladnom mieste, určite nie pri radiátore alebo na priamom slnečnom svetle. Inak musí viac chladiť, aby si udržala nastavenú teplotu, čo sa prejavuje na zvýšenej spotrebe elektriny a jej rýchlejšom opotrebovaní.

Nepriateľom číslo jeden, najmä pri starších typoch, je námraza tvoriaca sa na vnútorných stenách chladničiek. Ak je väčšia ako tri milimetre, spotreba elektriny stúpa o 75 percent. Že niečo nie je v poriadku, signalizuje aj vyšší hluk spôsobený častejším spúšťaním motora.

Vystarané nemajú ani novšie, samoodľadňovacie chladničky. Nie je ich už síce potrebné odmrazovať, ale pravidelnému vypnutiu a vyčisteniu vnútra by ste sa aj tak nemali vyhýbať. Aspoň raz za mesiac. To, že žiadnu nečistotu nevidíte, ešte neznamená, že tam nie je.

„Aj keď moderné chladničky netreba odmrazovať, pri čistení by ste ich mali vypnúť – buď nastavte termostat na najnižší stupeň chladenia, alebo vytiahnite šnúru zo zástrčky. Na trhu je dnes množstvo špecializovaných prípravkov, ktoré vám čistenie uľahčia,“ konštatuje Erik Bednárik, obchodný manažér Electro World pre bielu techniku.

Rovnako dobre však poslúži aj teplá voda s octom alebo so sódou. Túto metódu používali už naše babičky, aby chladničku zbavili nežiaducich pachov. Potom otrite celé vnútro suchou handričkou. Po očistnej kúre nechajte chladničku otvorenú ešte aspoň polhodinku.

Mraznička

Čas na čistenie mrazničky nastáva vtedy, keď vrstva ľadu na vnútorných stenách zhrubne na pol centimetra. Do mrazničky vložte nádobu s horúcou vodou a zavrite ju. S odstraňovaním ľadu pomôže aj fén. Na záver vnútro umyte teplou vodou s octom, sódou alebo špeciálnymi čistiacimi prostriedkami.

Práčka

Zrejme žiaden iný domáci spotrebič nie je taký háklivý na servisnú opateru ako práčka. Ak ju zanedbáte, rýchlo vám vypovie poslušnosť. V prvom rade by ste nemali zabúdať na dávkovač pracieho prášku a aviváže a aspoň raz do mesiaca ho dôkladne vyčistiť.

Tesniaca guma na dvierkach od práčky býva zanesená nečistotami a rôznymi predmetmi, ktoré počas prania vypadnú z bielizne. Tesniacu gumu preto otrite a vysušte po každom praní. Najmenej dvakrát do roka by ste mali vyčistiť aj filter.

Zanesený bubon je oveľa väčší problém ako znečistená dávkovacia nádoba. Rozhodne na jeho čistenie nepoužívajte vodu s octom, ktorý by mohol poškodiť čerpadlo a gumové tesnenie. Radšej použite špeciálne prostriedky, ktoré sú určené na čistenie práčok.

Najväčším postrachom práčok je vodný kameň. „Zmäkčovače vody skutočne pomáhajú, aby sa vodný kameň na jednotlivých častiach práčky neusádzal. Životnosť práčky môžu predĺžiť aj o niekoľko rokov,“ hovorí E. Bednárik.

Mikrovlnka

Mikrovlnná rúra je medzi domácimi spotrebičmi najväčším ufúľancom. Zaschnuté zvyšky jedál nepôsobia práve hygienicky, navyše znižujú výkonnosť spotrebiča. Čistenie mikrovlnky nie je síce populárne, ale zo všetkých druhov rúr sa čistí najlepšie.

Mikrovlnku nikdy nečistite drôtenkou a nepoužívajte pieskové prášky. Tak by ste ju veľmi rýchlo poslali do večných lovísk. Použite roztok z pracieho prášku a vody. Mikrovlnnú rúru vyčistíte aj tekutou pastou alebo handričkou namočenou v saponáte.

Ak sa vám nedarí odstrániť zaschnuté zvyšky jedál, zmiešajte deciliter vody s dvoma lyžicami sódy, vložte do mikrovlnky a zapnite ju približne na dve minúty. Nečistoty sa uvoľnia a ľahšie ich zmyjete. Na záver vytlačte šťavu z polovice citróna a dajte ju na štyri minúty zohriať na najnižší stupeň do mikrovlnky. Celá bude rozvoniavať.

Umývačka

Najmenej práce s údržbou si vyžaduje umývačka, umýva sa totiž sama. „Umývačka podobne ako automatická práčka z času na čas potrebuje spustiť niektorý program naprázdno, čiže bez riadu, iba s pridaním špeciálneho čistiaceho prostriedku,“ dodáva E. Bednárik.

Povrch potom stačí už len otrieť navlhčenou handričkou a utrieť dosucha. Pri antikorových materiáloch vždy používajte špeciálny saponát, inak by na povrchu vznikali nepekné mapy a fľaky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #čistenie #domáce spotrebiče

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...