Biela múka určite nie je jed. Prežili sme s ňou ako ľudstvo stáročia, hovorí Silvia Horecká. Ľudia hltajú výmysly sociálnych sietí

Silvia Horecká zasvätila viac než polovicu svojho života gastronómii. Špecialistka na jedlo a výživu navštívila nedávno aj redakciu Pravdy a zhovárala sa s nami v relácii Ide o nás.

26.04.2025 00:00
debata (7)
Detoxikácia a diéty? Je to akurát dobrý biznis, hovorí špecialistka na výživu Horecká. Ak vám funguje pečeň, bude vám slúžiť na Slovensku aj na Srí Lanke
Video
Zdroj: TV Pravda

Jej cesta od tovaroznalectva potravín až po štúdium biológie a výživových vied je dôkazom toho, že jedlo pre ňu bolo neoddeliteľnou súčasťou životného štýlu, zdravia a medziľudských vzťahov. Rodina, priatelia a jedlo – to sú tri piliere, ktoré sú jej stredobodom vesmíru.

Ferdinand Leffler Atelier Flera 01 Čítajte viac Robil záhrady pre miliardárov, no zvládne aj výzvu za pár tisíc eur. V záhrade odo mňa musí byť ľuďom dobre, vraví architekt Leffler

Silvia dlhodobo hľadá rovnováhu vo výžive a venuje sa skúmaniu toho, čo tvorí náš každodenný pokrm. Neponúka diétne dogmy, ale overené rady založené na skúsenostiach, vzdelaní a úcte k potravinám. Aj v rozhovore pre Pravdu upozornila na dôležitosť zvýšenia potravinovej gramotnosti a snahy ľudí dozvedieť sa o potravinách viac. Mnohí namiesto toho podľa nej ľahko odsudzujú a odvolávajú sa na niečo, čo si prečítali na sociálnej sieti.

Špecialistka na jedlo a výživu Silvia Horecká. Foto: Kristina Cheval/archív Silvie Horeckej
Špecialistka na jedlo a výživu Silvia Horecká. Špecialistka na jedlo a výživu Silvia Horecká.

„Ľudia selektívne vyhľadávajú informácie, ktoré sa im páčia a o ktorých sú presvedčení. Platí to v potravinárstve a myslím si, že aj v medicíne a multidisciplínach, ktoré sú okolo potravín. Je pretlak informácií, ktoré smerujú k nezmyselným diétam, k rôznym obmedzujúcim diétam, čo sa týka kategorizácie potravín – to znamená, že sa vynechávajú úplne sacharidy, straší sa cukrom, na druhej strane sa preferuje mäso. Je v tom veľký zmätok,“ uviedla pre Ide o nás špecialistka na výživu.

extrémne premeny, maroš molnár, Čítajte viac Tréner Molnár z Extrémnych premien: Pri boji s obezitou potrebujete reálny cieľ - vážiť sa denne je hlúposť

„Ľudia akoby nemali schopnosť zapnúť kritické myslenie naplno a vyhodnotiť, aká cesta stravovacieho plánu je pre nich najlepšia. Príde mi akoby sa zabudli inšpirovať našimi tradíciami a minulosťou – tam je stále čo učiť sa,“ pokračovala Horecká, ktorá v relácii hovorila aj o tom, prečo by sme nemali zanevrieť na obilniny.

Témou boli aj diéty a slovo detoxikácia. Horecká ho v obľube nemá. Opäť ide podľa nej o podliehanie skratkovým riešeniam, ktoré sľubujú zázraky. V skutočnosti to však tak nefunguje. Detoxifikačné pobyty označuje za marketingový ťah. „My nepotrebujeme cestovať na nejaké detoxikačné zájazdy alebo podstupovať detoxifikačné kúry, pretože pokiaľ máme telo zbaviť nejakých odpadových látok, máme na to systém. Naše telo na transformáciu látok, ktoré musia byť rozpustné a z tela vylúčené, používa pečeň, obličky, takisto aj pľúca a do istej miery aj kožu – pretože týchto látok sa zbavujeme aj dýchaním alebo potením. Máme na to mechanizmy – má ich každý jeden človek – a úplne rovnako detoxifikuje toxíny, či je na Slovensku alebo na Srí Lanke,“ vyhlásila Silvia Horecká v relácii Ide o nás.

Adela Penesová obezita Čítajte viac Mala som aj 220-kilovú pacientku, ktorá denne vypila šesť litrov koly. Genetika hrá pri obezite minoritnú úlohu, hovorí lekárka

Pre divákov a čitateľov Pravdy ponúkla aj stručný návod o tom, aké potraviny by v jedálničku chýbať nemali či aké spôsoby úpravy by sme mali preferovať. Pri zložení jedálnička Silvia Horecká nezabudne zdôrazniť, že nechce generalizovať. V jednom má však jasno. Variť by sme mali – pokiaľ je to možné – bez polotovarov. Z kvalitných surovín, s dôrazom na zeleninu, bylinky, ovocie a kvalitné regionálne živočíšne produkty.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Silvia Horecká čerpá z bohatých skúseností z gastronómie a venuje sa aj kurzom varenia s dôrazom na prípravu nutrične hodnotných jedál. V relácii sme prebrali niektoré veľmi konkrétne pohľady na stravovanie, ale tiež sme sa napríklad zamysleli nad kvalitou lokálnych produktov alebo sa vrátili k tomu, čo nám zanechali naši predkovia a čím by sme sa mali inšpirovať. Viac si pozrite v relácii vyššie, alebo vypočujte v našom podcaste.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 7 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #zdravá výživa #jedlo #Telo #jedálniček #gramotnosť #Silvia Horecká

+ Na slnku síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo vašej finančnej...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Zvážte nové zdroje príjmu, ktoré môžu...