Jej cesta od tovaroznalectva potravín až po štúdium biológie a výživových vied je dôkazom toho, že jedlo pre ňu bolo neoddeliteľnou súčasťou životného štýlu, zdravia a medziľudských vzťahov. Rodina, priatelia a jedlo – to sú tri piliere, ktoré sú jej stredobodom vesmíru.

Silvia dlhodobo hľadá rovnováhu vo výžive a venuje sa skúmaniu toho, čo tvorí náš každodenný pokrm. Neponúka diétne dogmy, ale overené rady založené na skúsenostiach, vzdelaní a úcte k potravinám. Aj v rozhovore pre Pravdu upozornila na dôležitosť zvýšenia potravinovej gramotnosti a snahy ľudí dozvedieť sa o potravinách viac. Mnohí namiesto toho podľa nej ľahko odsudzujú a odvolávajú sa na niečo, čo si prečítali na sociálnej sieti.

„Ľudia selektívne vyhľadávajú informácie, ktoré sa im páčia a o ktorých sú presvedčení. Platí to v potravinárstve a myslím si, že aj v medicíne a multidisciplínach, ktoré sú okolo potravín. Je pretlak informácií, ktoré smerujú k nezmyselným diétam, k rôznym obmedzujúcim diétam, čo sa týka kategorizácie potravín – to znamená, že sa vynechávajú úplne sacharidy, straší sa cukrom, na druhej strane sa preferuje mäso. Je v tom veľký zmätok,“ uviedla pre Ide o nás špecialistka na výživu.

„Ľudia akoby nemali schopnosť zapnúť kritické myslenie naplno a vyhodnotiť, aká cesta stravovacieho plánu je pre nich najlepšia. Príde mi akoby sa zabudli inšpirovať našimi tradíciami a minulosťou – tam je stále čo učiť sa,“ pokračovala Horecká, ktorá v relácii hovorila aj o tom, prečo by sme nemali zanevrieť na obilniny.
Témou boli aj diéty a slovo detoxikácia. Horecká ho v obľube nemá. Opäť ide podľa nej o podliehanie skratkovým riešeniam, ktoré sľubujú zázraky. V skutočnosti to však tak nefunguje. Detoxifikačné pobyty označuje za marketingový ťah. „My nepotrebujeme cestovať na nejaké detoxikačné zájazdy alebo podstupovať detoxifikačné kúry, pretože pokiaľ máme telo zbaviť nejakých odpadových látok, máme na to systém. Naše telo na transformáciu látok, ktoré musia byť rozpustné a z tela vylúčené, používa pečeň, obličky, takisto aj pľúca a do istej miery aj kožu – pretože týchto látok sa zbavujeme aj dýchaním alebo potením. Máme na to mechanizmy – má ich každý jeden človek – a úplne rovnako detoxifikuje toxíny, či je na Slovensku alebo na Srí Lanke,“ vyhlásila Silvia Horecká v relácii Ide o nás.

Pre divákov a čitateľov Pravdy ponúkla aj stručný návod o tom, aké potraviny by v jedálničku chýbať nemali či aké spôsoby úpravy by sme mali preferovať. Pri zložení jedálnička Silvia Horecká nezabudne zdôrazniť, že nechce generalizovať. V jednom má však jasno. Variť by sme mali – pokiaľ je to možné – bez polotovarov. Z kvalitných surovín, s dôrazom na zeleninu, bylinky, ovocie a kvalitné regionálne živočíšne produkty.
Silvia Horecká čerpá z bohatých skúseností z gastronómie a venuje sa aj kurzom varenia s dôrazom na prípravu nutrične hodnotných jedál. V relácii sme prebrali niektoré veľmi konkrétne pohľady na stravovanie, ale tiež sme sa napríklad zamysleli nad kvalitou lokálnych produktov alebo sa vrátili k tomu, čo nám zanechali naši predkovia a čím by sme sa mali inšpirovať. Viac si pozrite v relácii vyššie, alebo vypočujte v našom podcaste.