Keďže mama moderátorky Hany Rapantovej pochádza z Česka, sviatky často trávili mimo domov. „Veľká noc sa mi spája predovšetkým s návštevou starých rodičov v Týne nad Vltavou. Máme tam dvoch bratrancov a v detstve sme tam mali aj kopec prázdninových kamarátov. Vždy sme sa veľmi tešili, že sa po čase opäť na pár dní všetci uvidíme. Podnikali sme dobrodružné výpravy v okolitej prírode, hrali sme sa hry, najradšej stopovačku. V cibuľovej šupke sme varili vajíčka, aby sa zafarbila škrupinka a potom sme ich zdobili vyškrabkávaním ornamentov. Chlapci plietli z čerstvých konárikov vŕby korbáče – skrátka stará dobrá klasika. No a potom sme už len vymýšľali, kam sa pred šibačmi ukryjeme,“ zaspomínala si sympatická moderátorka.

A s detstvom súvisí aj dobrota, o ktorú sa počas sviatkov postarala práve jej babka. „Naša česká babička bola vynikajúca kuchárka, aj pekárka, a tak sme sa vždy tešili na jej veľkonočný mazanec, buchty a jej špecialitou bolo aj jedlo, ktorému sme hovorili ‚velikonoční bába‘. Je to niečo ako naša plnka ku kuraťu, akurát samostatne pečená v pekáčiku s nadrobno nakrájaným domácim údeným mäskom a mladými jarnými výhonkami žihľavy na dobré zdravie – hotová mňamka.“

Na sviatky má spomienku aj z tínedžerských čias, raz sa pred šibačmi ukryla na celkom nezvyčajnom mieste. „So sestrou sme raz na veľkonočný pondelok utiekli pred spolužiakmi, šibačmi do centra (Bratislavy) a ‚zašili‘ sme sa v kine Mier, ktoré premietalo filmy aj predpoludním. Bolo to na Grösslingovej ulici vedľa Liga pasáže.“
Recept na veľkonočnú babu nájdete tu.