Moderátorka športu Oľga Konečná si v súvislosti s Veľkou nocou spomína na svoju babku. „Ona bola u nás nositeľkou tradícií. Každý rok sme jej pomáhali vyzdobiť dom, spolu sme vyfukovali a maľovali vajíčka. Spolu s jarou a teplým počasím to pre mňa bola vždy krásna atmosféra,“ spomína. So sviatkami súvisí aj koláč, ktorý sa v ich rodine drží roky. Pritom na prvý pohľad ju kedysi veľmi neočaril. „Babka, ktorá sa rada inšpirovala v časopisoch, raz našla recept na ‚mraky‘. Spoločne s mamou potom koláč pripravili, bolo to veľké, vlnité a malo to veľmi veľa krému. Aj napriek prvotnej nedôvere išlo o výborný zákusok, ktorý sa potom dostal na náš stôl každý rok.“

Ak ide o veľkonočné pohostenie, na ich stole nechýba klasika. „Veľkonočná šunka, klobása, fašírka, hrudka, varené vajíčka, veľkonočná cvikla s chrenom a paska resp. koláč, ktorý jeme spolu so všetkým ostatným. Taká skvelá východniarska klasika,“ dodáva Konečná a priznáva, že modernejšie jedlá sa zatiaľ k nim na Veľkú noc nedostali. „Nebránim sa im, ale klasika je taká rôznorodá, že si vyberie každý.“

Dáva si pri takom ohromnom výbere dobrôt pozor na postavu a hovorí niektorým jedlám ‚nie‘? „Bola by škoda vynechávať nejaké veľkonočné jedlo. Veľkonočná šunka a hrudka sa u nás objavuje na tanieri naozaj iba raz za rok. Ak, tak ubrať z množstva, nie z druhov jedla.“
Recept na koláč ‚mraky‘ nájdete tu.