Karin Majtánová o veľkonočných zvykoch: Nepáči sa mi, keď ľudia frflú na naše tradície

Moderátorka Karin Majtánová má na Veľkú noc krásne spomienky a aj dnes ju prežíva s rovnakým nadšením, aké si pamätá z detstva.

09.04.2025 13:30
Karin Majtánová Foto:
Moderátorka Karin Majtánová.
debata (1)

Tradície ako maľovanie vajíčok, pečenie koláčov a príprava šibačky boli súčasťou sviatkov v ich rodine odjakživa. „Od detstva som bola vedená k tomu, aby som si vážila tradície. Maľovali sme vajíčka, či už so starkou alebo potom neskôr s mamou. Využívali sme rôzne techniky, piekli sme dobré koláčiky. Veľká noc je aj o tej oblievačke, šibačke. Samozrejme, že keď som bola v pubertálnom veku, tak sme sa doma zatajovali pred kupačmi, lebo nie vždy nám to spôsobovalo radosť a nie vždy sme boli nadšené z toho, že nás chalani dobre vyoblievali a vyšibali. Stále je to však veľmi príjemné obdobie, pretože sa stretávame ako s rodinou a priateľmi,“ opisuje Majtánová.

Karin Majtánová Čítajte viac Karin Majtánová sa počas Vianoc musí obracať: O sviatočné menu sa starám ja

Dodáva, že v súčasnej dobe sa skôr stretáva s tým, že ľudia na naše zvyky a tradície frflú. „Mne sa to veľmi nepáči. Ja si myslím, že si treba vážiť tradície našich predkov a treba ich uchovať pre ďalšie generácie. Ja by som pokojne ponechala príjemné navštevovanie sa vo Veľkonočný pondelok aj decentné pokropenie vodou, nie také ‚masovky‘ s vedrami vody a s hadicami.“

Počas sviatkov sa teší aj na obľúbené rozprávky a vôbec nevadí, že niektoré z nich už pozná naspamäť. „Som milovníčka klasiky, čiže určite si v ponuke čosi nájdem. A vôbec mi nevadí, že niektoré rozprávky alebo filmy vidím už po stý raz, pretože vždy ma dokážu zabaviť, vždy ma dokážu dobre naladiť, vždy mi vyčaria úsmev na tvári. Stará dobrá klasika a rozprávky to je moje.“

Recepty na veľkonočné mäsové delikatesy. Domáca šunka, mortadela, nárez, to bude poriadna hostina Čítajte viac Recepty na veľkonočné mäsové delikatesy. Domáca šunka, mortadela, nárez, to bude poriadna hostina

K Veľkej noci patrí aj dobré jedlo. Čo nesmie chýbať na stole u Karin Majtánovej? „Majonézový šalát, údené mäsko, klasické plnené šunkové rolky, klobáska, plnené vajíčka, syrová roláda, či Veľkonočná baba, na ktorú sa veľmi teším. Z koláčikov je to taká príjemná všehochuť, ale ja nie som veľmi na sladké,“ opisuje a dodáva: „Na Zelený štvrtok je u nás roky špenát. Na Veľký piatok máme veľký bezmäsitý pôst a potom si vychutnáme až veľkonočný obed v nedeľu a potom sa tešíme na pondelok, kedy už si človek môže naozaj všetko dopriať.“

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Karin Majtánová #Veľná noc

+ Myslite neustále pozitívne, smejte sa a šírte okolo seba radosť.
Všetko čo si zaumienite aj dosiahnete, ste...

+ Prestaňte so svojimi zlozvykmi a pocítite konečne pocit úľavy.
Nezabúdajte na svoje deti, odkladajte im niečo aj...