Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová v sladkej šou hodnotia zadania nádejných pekárov aktuálne už v štvrtej sérii. Obe však žijú svoje cukrárske životy aj mimo televíznej šou. A práve mimo relácie sa stretli pred pár dňami. V jednom z bratislavských kníhkupectiev sa uvádzala do života knižná novinka Petry Tóthovej, jednou z krstných mám sa stala práve porotkyňa Jožka.
„Upečme si sviatky“ je nová kniha cukrárky Petry Tóthovej, ktorá k čitateľom prichádza po úspechu jej predošlej knihy receptov s názvom Cukráreň Petry Tóthovej. Novinka fanúšikov pečenia prevedie celým rokom a prináša chutné recepty na všetky sviatočné koláčiky, dezerty či slané dobroty. Začína sa adventnými a vianočnými receptami, pokračuje Silvestrom, nasledujú veľkonočné sviatky, ale ponúka aj inšpirácie na narodeninové oslavy, výročia či slávnosti. Recepty hľadala Tóthová po celom Slovensku.
Čítajte viac Torta, ktorá v sladkej šou odrovnala konkurenciu! V nedeľu nad ňou híkal každý, išlo o dokonalú kópiu...„Naozaj som hľadala to najlepšie, čo u nás máme, či už je to z východu, zo stredu alebo zo západu, až sme sa napokon stretli v Bratislave pri tejto knihe,“ prezrádza a zároveň opisuje aj tajomstvo jedného zo sviatočných receptov. „V knihe je úžasný recept na zázvorníky a pochádza od jednej pani, ktorej zázvorníky ma očarili na prvý pohľad, sú totiž nádherné. Ja som ju o recept poprosila, trošku som ho upravila a napokon sa dostal do knihy.“
Krstná mama Jožka Zaukolcová neskrývala radosť z knižnej novinky svojej kolegyne. „Keď som si prvý raz prelistovala knihu, okamžite mi hlavou preletelo: ‚Toto je Peťa, je to presne jej štýl pečenia, jej rukopis‘. Obe sa zhodli na fakte, že vďaka Pečie celé Slovensko sa mnoho ľudí začalo na povolanie cukrára dívať inak. "Pečenie sa stalo fenoménom, nárast záujmu ľudí je obrovský. Ja sa veľmi teším, že deti aj dospelí už vďaka šou vnímajú nielen dezert výsledok pečenia, ale celý zložitý proces, ktorý si žiada veľa času aj námahy,“ priznala Tóthová a Zaukolcová dodala: „Cukrárske remeslo je krásne a ja si neviem predstaviť, že by som v živote robila niečo iné.“ Už tridsať rokov sa venuje výchove mladých cukrárov na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Púchove.
Niektoré recepty v knihe sú bezlepkové, mnohé tradičné dezerty Tóthová zmodernizovala či zjednodušila, iným dodala pestrejšiu škálu chutí. Žiadnej dobrote neubrala z kvality ingrediencií, pretože ako sama tvrdí: „Dobrý koláč urobíte len z dobrých surovín a každá z nich má svoj význam.“