Ako zo slávneho filmu Luca Bessona! Čo ťahá moderátorku Simonu Simanovú pod hladinu?

Od mája sa Simona Simanová pravidelne prihovára divákom večerného spravodajstva RTVS.

08.02.2023 09:00
Simona Simanová Foto:
Simona Simanová sa divákom prihovára počas večerného spravodajstva RTVS.
debata (1)

Čochvíľa to bude rok, čo sympatická blondínka vytvorila moderátorskú dvojicu s Viliamom Stankayom. Ako hovorí pre Pravdu, práca vo dvojici jej vyhovuje a so Stankayom si rozumejú nielen pred kamerami. „Poznáme sa už dlhé roky, sedeli sme spolu v newsroome, máme veľa spoločných tém,“ opísala a prezradila ich obsah: „Keďže sme obaja rodičmi, tak zvyčajne rozoberáme škôlky, školy či krúžky našich ratolestí.“ Keďže v tejto oblasti pracuje už pätnásť rokov, hlavné večerné spravodajstvo je pre ňu príjemným posunom.

zväčšiť S Viliamom Stankayom sprevádza hlavnou... Foto: RTVS
Simona Simanova a Viliam Stankay S Viliamom Stankayom sprevádza hlavnou spravodajskou reláciou Simona Simanová.

Na hektiku a stres počas pracovného dňa je zvyknutá, náročné chvíle však musí niečím kompenzovať. Simanová sa roky venuje zaujímavému a nie celkom bežnému koníčku – freedivingu. Ako tento šport objavila?

„Ja som dvanásť rokov súťažne plávala a z toho obdobia mám kamarátku, ktorá žije v Austrálii. Raz som ju bola navštíviť a práve ona ma prvý raz zobrala potápať sa,“ spomína. Spoločne sa vybrali k austrálskemu pobrežiu a potápanie bez prístroja ju neuveriteľne chytilo.

Simona Simanová na podujatí RTVS, počas ktorého...
Juraj Bača na podujatí RTVS, počas ktorého...
+11Klaudia Suchomel Guzova na podujatí RTVS, počas...

„Ešte v Austrálii som si potom vygooglila, že klub freedivingu existuje aj v Bratislave a tak som sa prihlásila.“ Do klubu v hlavnom meste sa tak dostala okľukou cez ďalekú Austráliu a na svoj koníček už nedá dopustiť. „V spravodajstve často vládne stres od rána do večera a na jeho odbúranie je práve freediving pre mňa skvelým koníčkom. Nič nevnímam, nič nepočujem, nikto odo mňa nič nechce… Ponorím sa nielen do vody, ale aj sama do seba, čo pre mňa predstavuje obrovský reset.“ Ako však jedným dychom priznáva, na freediving nemá toľko času, ako by si želala, pretože má veľa pracovných povinností. Pravidelné tréningy nestíha.

Možno si ešte spomínate na slávny film Luca Bessona Magická hlbočina (1988), ktorý bol práve o takomto potápaní. Jeho fanúšikom je aj Simanová. „Áno, je to krásny film, videla som ho niekoľkokrát, ale k freedivingu ma nepriviedol,“ dodala s úsmevom.

Pri potápaní môže dôjsť aj k nebezpečnej situácii, ku kolapsu, ktorý sa označuje ako „blackout“. „Pri potápaní musíte poznať svoj čas, kedy sa otočíte a idete bezpečne na hladinu. Raz sa mi stalo, že som čas neodhadla a po vynorení mi nebolo dobre. Aj preto je freediving párový šport, vždy máte svojho ‚buddyho‘, niekoho, kto vás sleduje a kontroluje, nikdy nemôžete ísť pod hladinu sám. Je to tenká hranica, ale mne sa pri potápaní nič vážnejšie či život ohrozujúce nestalo.“

Moderátorka Simona Simanová.
 S Viliamom Stankayom bude divákov hlavnou...
+4Simona Simanová na podujatí RTVS, počas ktorého...

Simanová je mamou 7-ročného syna a ako to pri koníčkoch chodí, pod hladinu to už ťahá aj jeho. „U Lucasa sú to prvé detské pokusy, na dovolenke sa potopil asi do siedmich metrov. Keď vidí, že pod vodu mieri mama, prirodzene, chce robiť to isté.“ Ako ešte dodala, jej osobný rekord na jeden nádych je hĺbka 44 metrov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Simona Simanová

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....