Sú Slováci chudobní, aby sa správali v móde ekologicky? Možno. A možno stačí zmeniť pohľad, vraví dizajnérka Durikovic

Slovenská dizajnérka Mata Durikovic alias MADbyMAD len nedávno zaujala širšiu verejnosť, keď médiami obleteli jej zábery šiat pre Adelu Vinczeovú.

03.02.2023 07:45
debata (2)
Video

VIDEO: S dizajnérkou Matou Durikovic o jej pôsobení v móde, živote v Paríži, práci pre ateliér Chanel, ale tiež o udržateľnosti módy, správaní sa mladšej generácie, správaní sa Slovákov v modeli nakupovania a čo nás v budúcnosti v móde čaká.

Pútavá však nebola len celebritná modelka, ale aj model samotný – Martina pri jeho tvorbe využila materiál, ktorý biologicky udržateľný a rozložiteľný a ktorý ponúka v rámci odevnej tvorby nové možnosti.

Adela Vinczeová Čítajte viac Uvarené, vysušené, ušité! Vinczeová v šatách zo 'želatíny' ako dizajnérska múza. Nechcem byť ustráchaná, hovorí

Absolventka bakalárskeho štúdia prestížnej školy Central Saint Martins a držiteľka ceny Best Fashion Talent 2022 takzvanú „bio kryštalickú kožu“ v podstate vynašla a aj o tom hovorila v relácii Ide o nás.

Na pretras prišli aj Martinine začiatky či inšpirácia pre prácu v móde, ktorá pochádza od jej babky (rovnako ako možnosť na škole študovať, keďže školné si zaplatila práve z peňazí po babke) a zhovárali sme sa aj o práci v parížskom ateliéri Chanel, kde pôsobí Martina momentálne.

Záber z tvorby Maty Durikovic alias MADbyMAD,...
Záber z tvorby Maty Durikovic alias MADbyMAD,...
+8Záber z prehliadky Maty Durikovic alias...

Azda najdôležitejšou časťou nášho rozhovoru je však pohľad na udržateľnosť v móde a tiež na správanie sa Slovákov v tejto oblasti. „Áno, často sa stretávam s názorom, že Slováci nakupujú to, čo si môžu dovoliť. Takže ten človek pôjde do nejakého reťazca fast-fashion, kde si kúpi za päť eur, desať eur z výpredaja niečo. Zase ale by som to chcela poprieť tým, že ísť sa dá aj do sekáča, kde si vec kúpite za jednu euro a je to dostupné. Chýba tu však názor, mentalita uvažovania, že ísť do sekáča je cool,“ uviedla Mata Durikovic.

Šatník tridsiatničky je plný šiat a nechýbajú ani značkové kúsky. Čítajte viac Ako vydržať a nekúpiť si nové oblečenie? Tieto 3 triky zaberú a stále budete štýlová

Ona sama však vidí nádej v mladšej generácii, ktorá sa momentálne pohybuje vo svete módy. Zmena však musí prísť od veľkých firiem. Aká je cesta? A dočkáme sa jej niekedy? Aké ambície a plány má samotná slovenská dizajnérka? Pozrite si našu reláciu Ide o nás alebo vypočujte podcast s Martinou nižšie.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #ekológia #udržateľnosť #Ide o nás #Martina Ďurikovič #Mata Durikovic

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...