Hviezda Ivety Alžbeta Ferencová: Nikto nenapíše beloška Mórová, prečo mne potrebujú dávať prívlastky?

Vďaka hlavnej úlohe v seriáli Iveta sa speváčka, tanečnica a herečka Alžbeta Ferencová ocitla v centre pozornosti. A má čo povedať.

26.01.2023 00:00
debata (29)
Video

VIDEO: S herečkou a speváčkou Alžbetou Ferencovou sme sa zhovárali o seriáli Iveta, skúsenostiach v šoubiznise, reakciách okolia, ale tiež o jej rómskom pôvode, o tom, ako vníma, keď ju ľudia chvália či o tom, aké plány má do budúcnosti a na čo by sa chcela najviac sústrediť v kariére.

V šoubiznise sa pohybuje viac ako dekádu a jej diapazón je široký. Ferencová potvrdzuje, že talentu dostala do vienka priehrštím. Jojkársky seriál Iveta, v ktorej jej český režisér Jan Hřebejk zveril hlavnú úlohu, vyvolal nadšenie, rozruch, protesty aj kontroverzie.

Alžbeta Ferencová Čítajte viac Faciek od Zuzany Mauréry som dostala viac, priznáva krásna Hřebejkova Iveta

Napríklad aj zobrazovaním života v menších mestách, poukázaním na rasové predsudky či vzťah Slovákov k menšinám. Alžbeta, ktorá má oboch rodičov Rómov, v relácii Ide o nás upozornila na fakt, že často chvály, ktoré dostáva, majú zvláštnu príchuť.

zväčšiť Herečka, tanečnica aj speváčka Alžbeta... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Alžbeta Ferencová alias Zea Herečka, tanečnica aj speváčka Alžbeta Ferencová alias Zea navštívila redakciu Pravdy a reláciu Ide o nás.

„Zažívam tie akože vtipné situácie, keď mi ľudia povedia, že tak teda na to, že ste Rómka, to je vau, klobúk dole. Vo svojej podstate ma to už potom nie že urážalo, ale otravovalo. Lebo, čo to znamená, ako vyzerá Rómka,“ uviedla Ferencová.

“Snažím sa vymedzovať už všade tým, že áno, som Rómka a som na to hrdá, ale poďme ľudí riešiť podľa toho, akí sú a je jedno, aká je ich farba pleti," opísala v rozhovore. Podľa nej je to občas aj problém médií, ktoré toto poukazovanie na pôvod radi využívajú.

Alžbeta Ferencová Čítajte viac Finalistka s číslom 1. V roku 2010 si predstaviteľka Ivety zasúťažila na Miss, ale... Krásnu kučeravú hrivu vtedy nenosila

„Jeden čas sa roztrhlo vrece s nadpismi ‚Rómka Alžbeta Ferencová‘, ‚exotická kráska Alžbeta Ferencová‘ – nepíšete v médiách, že beloška Diana Mórová. Napíšete Diana Mórová, lebo je to pani herečka, je super sama ona o sebe. Nie to, že je Nerómka. To by sa malo zmeniť, aby sa ľudia začali vnímať rovnocenne,“ vyhlásila Alžbeta, ktorá sa venuje aj spevu a vystupuje pod pseudonymom Zea.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V rozhovore pre reláciu Ide o nás tiež hovorila o tom, že za najväčšiu výhodu považuje schopnosť adaptovať sa a učiť a najväčšmi ju dokáže zväzovať strach. Prehovorila aj o skúsenostiach v súťaži Miss, porovnávala svet šoubiznisu pod nadvládou sociálnych sietí, ale aj v čase, keď popularitu budoval osobný kontakt s divákom, publikom. Viac si pozrite v našom video-rozhovore, alebo vypočujte v podcaste.

Alžbeta Ferencová v seriáli  Iveta.
Alžbeta Ferencová a Zuzana Mauréry  v seriáli...
+6Herečka  Alžbeta Ferencová v seriáli Iveta.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #spev #šoubiznis #talent #Alžbeta Ferencová #rómska otázka #Iveta #Ide o nás

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...