Večne usmiata blondínka na tróne! Kráľovná Matilda má 50, u Belgičanov je oveľa obľúbenejšia než jej manžel. Dôvod?

Belgická terapeutka a psychologička Mathilde d'Udekom d'Acoz, ktorá sa narodila 20. januára 1973, je od roku 1999 manželkou belgického kráľa Philippa.

20.01.2023 14:00
Matilda Foto:
Kráľovná Matilda oslavuje 50 rokov.
debata

Medzi ľuďmi je Matilda oveľa obľúbenejšia ako jej o 13 rokov starý manžel, ktorý bol vždy považovaný za trochu nudného. Blondínka Matilda s neustálym úsmevom na perách si belgický národ získala svojou vrelosťou, prirodzeným šarmom i eleganciou.

Matildin otec bol belgický šľachtic Patrick d'Udekom d'Acoz, matka poľská grófka Anna Mária Komorowská (jej rodina je spriaznená aj s bývalým poľským prezidentom Bronislawom Komorowským). Manželka kráľa Philippa sa tak stala prvou belgickou kráľovnou narodenou v Belgicku, jej predchodkyne totiž boli cudzieho pôvodu. V Bruseli Matilda vyštudovala logopédiu a v rokoch 1995 až 1999 mala v belgickej metropole svoju vlastnú prax. Potom absolvovala ešte štúdium psychológie v Lovani. Hovorí po francúzsky, flámsky, anglicky a taliansky. Poľsky ju jej matka, ktorá žila väčšinu svojho života mimo Poľska, nenaučila.

Keď bolo kedysi oznámené jej zasnúbenie s Philippom, pre mnohých to bolo veľkým prekvapením. Vtedajší princ totiž nikdy nebol spájaný so žiadnou ženou. Vzali sa v decembri 1999 a majú spolu dve dcéry, Elisabeth a Eléonoru a dvoch synov, Gabriela a Emmanuela. Kráľovnou sa Matilda stala v júli 2013 po tom, čo jej manžel na belgickom tróne nahradil svojho otca Alberta II., ktorý vo svojich sedemdesiatich deviatich rokoch abdikoval zo zdravotných dôvodov.

zväčšiť Belgický kráľ Philippe a kráľovná Mathilde sa... Foto: SITA/AP, Petros Giannakouris
Belgický kráľ Philippe a kráľovná Mathilde Belgický kráľ Philippe a kráľovná Mathilde sa tiež zúčastnili na pohrebe v Aténach, kde sa šľachta aj verejnosť lúčili s gréckym kráľom Konštantínom II.

Časopis Vanity Fair vtedy opísal novú kráľovnú ako ženu „nádhernú, sviežu a štýlovú“, ktorá nerobí žiadne faux pas a zameriava sa na práva žien a detí nielen v Belgicku, ale aj po celom svete. Matilda spolupracuje okrem iného so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) aj s Detským fondom OSN (UNICEF).

Britská princezná Anne (vľavo) objíma...
Zľava: Anne-Marie, manželka bývalého gréckeho...
+18Dánska kráľovná Margaréta II. (vpravo) sa...
debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovná Matilda

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...