Slovenka, ktorá fotí prehliadky v Paríži: Vydržať nie je jednoduché. Ale pred čím ujdete, si na vás počká niekde ďalej

Fotografka Lena Knappová sa pred pár rokmi rozhodla presídliť do Francúzska. Najprv pobudla pár mesiacov v Bordeaux, no neskôr jej kroky prirodzene viedli do Paríža.

31.10.2022 17:00
debata
Video

VIDEO: S fotografkou Lenou Knappovou, ktorá sa presadila v Paríži, nielen o svete módy, ale aj o tom, či je jednoduché z krajiny odísť. Ako sa také rozhodnutia rodia, na čo sa musí človek pripraviť a čo je možno nutné obetovať, ak chcete uspieť.

Začiatky jednoduché neboli, no stala sa z nej uznávaná a žiadaná fotografka módnych prehliadok – respektíve predovšetkým diania v zákulisí. Fotila pre značky ako Chanel, Louis Vuitton, ateliér Vivienne Westwoodovej či naposledy Iris Van Herpenovú a značku Maison Margiela. Pred jej objektívom stála supermodelka Karlie Kloss, Bella Hadid aj Kate Moss.

Poľská topmodelka Anja Rubik po prehliadke... Foto: archív Leny Knappovej
Anja Rubik Poľská topmodelka Anja Rubik po prehliadke Saint Laurent objektívom Slovenky Leny Knappovej.

Súčasný módny svet často odráža svet ako taký. „Každého trápi všetko, ale nikto sa nezaujíma o nič,“ vyhlásila v rozhovore Knappová, ktorá často vraj nostalgicky spomína na módu spred mnohých rokov. Vtedy sa totiž podľa nej tvorcovia vedeli postaviť za to, čo prezentovali. „Dnes chce každý urobiť nejaký statement, ale nevie sa za nič poriadne postaviť. Alebo všetko treba nejako obhajovať,“ skonštatovala Knappová, ktorej dokumentárna surovosť v záberoch zaujala slávne mená a mnohé značky či dizajnéri (respektíve ľudia z ich tímu) ju volajú fotiť zákulisie módnych šou.

CHARACTÈRE, Marcel Holubec W Čítajte viac Nebuďme barbari, odkázal novou kolekciou Holubec. V oceáne čiernej ponúkol krásu strihov aj náročné emócie

S Lenou Knappovou sme nakrútili špeciálnu epizódu Ide o nás. Hoci v nej veľa hovoríme o móde, nie je to relácia len o úspechoch jednej Slovenky. Rozhodovanie sa, či opustiť Slovensko a skúsiť šťastie v neznámej krajine, pochybnosti o sebe samom, uplakané telefonáty s rodinou, ktorá je tisícky kilometrov ďalej – aj to si Lena zažila. V Paríži však vytrvala, pretože, ako sama hovorí, „pred čím ujdete, si vás počká niekde ďalej znovu“.

Rozhovor s touto talentovanou Slovenkou je určite inšpiratívny. Pozrite si ho vo videu vyššie, prípadne si vypočujte jeho podcastovú verziu.

Podcastovú verziu rozhovoru s Lenou Knappovou nájdete tu

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úspech #odchod do zahraničia #Paríž #Louis Vuitton #fotografka #Chanel #Bella Hadid #Ide o nás #Lena Knappová

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...