Naša brandža je dnes miestom plným talentu, hovorí portugalský fešák, ktorý mentoruje nádeje modelingu

Pred pár mesiacmi pomáhal v Prahe koučovať modelingové talenty z celého sveta. Portugalský rodák Ruben Rua prezradil pre Pravdu, že dnešný svet modelingu nestojí už len na tom, ako vyzeráte.

21.10.2022 09:00
Ruben Rua Foto:
Model, choreograf, moderátor Ruben Rua je mentorom chlapčenskej časti finalistov svetového finále. Sám má za sebou výnimočnú modelingovú kariéru, ktorú odštartovala účasť na súťaži Elite Model Look.
debata

Rua odštartoval svoju modelingovú kariéru v roku 2005 na svetovom finále. Po úspechoch sa čoskoro začala jeho tvár (a vyšportované telo) objavovať na stránkach časopisov či prehliadkach. V roku 2014 sa prvýkrát predstavil ako mentor a kouč modelingových nádejí z celého sveta. „Mentoringu sa venujem od svetového finále v roku 2014 v Číne a je to niečo, na čom som hrdý a čo pre mňa znamená veľa. Sám som sa zúčastnil na svetovom finále v roku 2005, uspel som a našiel som krásny spôsob, ako vrátiť aspoň niečo súťaži, ktorá zmenila môj život,“ vysvetlil pre Pravdu Rua.

Michaela Kocianová a Ruben Rua Čítajte viac Ako sa rodí topmodel(ka)? Praha žije svetovým finále, nazrite s nami exkluzívne do zákulisia príprav

Počas svetového finále, ktoré sa konalo v závere augusta, mal na starosti skupiny mužských modelov. Hoci ani jednému z nich nemožno uprieť fyzickú príťažlivosť, tá dnes už určite nestačí. „Model musí byť osobnosť. Ba dokonca talent,“ vysvetlil Rua, ktorý aj vďaka dlhoročnému pôsobeniu v tejto brandži vníma, ako sa veci zmenili.

zväčšiť Finalisti svetového finále súťaže Elite Model... Foto: archív Schwarzkopf Elite Model Look
Michaela Kocianová a Ruben Rua Finalisti svetového finále súťaže Elite Model Look 2022 so svojimi mentormi (v popredí) Michaelou Kocianovou a Rubenom Rua.

„Sociálne médiá sú najväčšou zmenou. V roku 2005 si pamätám, že možno pár modelov malo Facebook, Instagram ešte ani neexistoval. Čiže tým pádom komunikácia a promovanie vašej kariéry malo úplne inú podobu. Pamätám si, ako som predvádzal na prehliadke v Miláne v roku 2007 a o týždeň na to moja agentúra posielala newsletter s informáciami o tom, že Ruben predvádzal tam a tam. To je dnes niečo nepredstaviteľné,“ zaspomínal si portugalský model.

Sergi Shan zo Španielska a Majda John Peter z Južného Sudánu Čítajte viac Svetové finále Elite Model Look má víťazov! Študentka zo Sudánu a mladý herec zo Španielska porotu úplne nadchli

„S Instagramom, so sociálnymi sieťami sa všetko odohráva v danom momente. Obrovskou zmenou sa stala dostupnosť pred zrakmi potenciálneho zákazníka – konzumenta. Ale nie je to zmena iba pre modelingové agentúry, odrazu sme my, ľudia z modelingu, získali vlastný hlas a možnosti nielen sa propagovať, ale priamo v online priestore aj zarábať. S vlastným hlasom však prišlo aj to, že musíte mať čo povedať,“ pokračoval ďalej Ruben.

Z modelov sa stali influenceri, z influencerov sa stali modelky a modelovia, ktorí zárabajú tisícky eur a ich sila v rámci marketingu je obrovská. Ďalšou výraznou posilou v brandži sa stali mladé talenty – nie je nezvyčajné, ak sa v reklamách či na móle dnes objavujú tváre, ktoré zároveň pôsobia ako speváci, herci, výtvarníci či dídžeji.

Portugalský topmodel Ruben Rua na zábere z... Foto: archív Elite Model Managment
Ruben Rua Portugalský topmodel Ruben Rua na zábere z jednej z množstva titulných strán, na ktorých sa objavil.

Vyústenie je však podľa neho prirodzené. „Dnešný svet je svetom prienikov. Vidieť to aj v modelingu, kde sa presadzujú chalani, ktorí sú zároveň speváci alebo herci. Influenceri sa stávajú modelmi a pracujú pred objektívmi, alebo dokonca na móle. A naopak, modely sa stávajú influencermi. Vnímam to ako veľmi pozitívnu vec – vďaka tomu môžeme dnes do modelingu priniesť talenty – niekoho, kto dokáže robiť aj iné veci ako len stáť pred objektívom,“ zauvažoval Ruben Rua.

Česká topmodelka Denisa Dvořáková (vpravo) a...
Herečka Lucia Hurajová.
+38Topmodelky agentúry Elite Model Managment....

On sám začal po niekoľkých rokoch v brandži pracovať ako moderátor v rodnej krajine – v Portugalsku. „Modeling toto všetko umožňuje a zároveň sa dnes stáva miestom, kam už mieria talenty z rôznych oblastí. Má teda veľký zmysel hovoriť o ľuďoch v kontexte talentu, nielen v kontexte toho, či dosť dobre vyzerajú. To prinieslo do našej brandže nový vietor a výraznejšie osobnosti,“ doplnil Rua.

VIDEO: Slovenské TOP modelky vo svete

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #modeling #nádej #talent #sociálne médiá #Ruben Rua

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....