Marion Cotillard, Juliette Binoche a ďalšie... Francúzske hviezdy si na podporu protestov v Iráne ostrihali vlasy

Známe francúzske herečky vrátane Isabelle Huppertovej, Juliette Binocheovej či Marion Cotillardovej si vo videu zverejnenom v stredu na Instagrame ostrihali v rámci solidarity s protestujúcimi ženami v Iráne vlasy.

05.10.2022 13:32
Marion Cotillard Foto: ,
Aj Marion Cotillard si vo videu zverejnenom na Instagrame ostrihala v rámci solidarity s protestujúcimi ženami v Iráne vlasy.
debata

Vo videu sa objavili aj dve britské herečky s úzkymi väzbami na Francúzsko: Charlotte Rampling a Jane Birkin.

K zverejneniu videa došlo deň po tom, ako vyše 1000 francúzskych profesionálov z oblasti filmu vrátane herečky Léy Seydouxovej a šéfa filmového festivalu v Cannes Thierryho Frémauxa podpísalo petíciu „podporujúcu vzburu žien v Iráne“.

Nicole Peltz Beckham Čítajte viac Binoche, Moore či mladá pani Beckham: všetky nosia... Pánske prvky v dámskom šatníku! Inšpirujte sa

Ženy, ktoré si skladajú z hlavy šatky a strihajú si vlasy, sa stali ústredným obrazom protestov v Iráne vyvolaných násilnou smrťou 22-ročnej Mahsy Amíníovej.

Mahsa Amíníová Čítajte viac Preč so šatkami. Položia ženy iránsky režim? Môže to byť brutálne

Túto mladú Kurdku zatkla 13. septembra v Teheráne mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania a zahaľovania vlasov. Vo väzbe náhle omdlela a po troch dňoch v kóme ju vyhlásili za mŕtvu. Aktivisti a Amíníovej príbuzní vinia políciu z použitia násilia, čo však iránske bezpečnostné sily odmietajú.

Videokampaň s hashtagom #HairForFreedom odštartovala skupina francúzskych právnikov.

„Obyvatelia Iránu na čele so ženami riskujú protestmi svoje životy. Títo ľudia chcú len tie najzákladnejšie slobody. Tieto ženy a títo muži si zaslúžia našu podporu… Je nemožné neodsúdiť, znova a zakaždým, túto hroznú represiu,“ uvádza sa v posolstve sprevádzajúcom zmienené video.

debata chyba

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...