Ema Müllerová: Rodičia mi dali slobodu

Má publikum, ktoré často netuší, že je dcérou slávnych rodičov. Ema Müllerová si vybudovala kariéru influencerky a ovplyvňuje životy tisícok ľudí v rámci novodobého fenoménu. Snaží sa to robiť zodpovedne.

14.08.2022 06:00
debata (5)
Ema Müllerová je vďačná svojim rodičom, že jej... Foto: Lena Knappová
Ema Müllerová Ema Müllerová je vďačná svojim rodičom, že jej dali slobodu.

Kedysi bola najmä dcérou svojich rodičov. Slávnych rodičov. Možno aj preto kroky Emy Müllerovej viedli už v tínedžerskom veku za hranice rodnej krajiny. Tam napokon aj zostala a už desať rokov žije v Paríži. Venovala sa móde, pracovala pre vychytené značky či v reklamnej agentúre. Stále píše, napríklad aj pre československý Vogue a posledné roky zbiera fanúšikov a pozornosť verejnosti na sociálnej sieti. Nielen o kariére influencerky na populárnej sociálnej sieti Instagram sme sa zhovárali, keď sa pred časom zúčastnila na pražskej konferencii o vzdelávaní a mentoringu spoločne so slávnym otcom – spevákom Richardom Müllerom.

Ak budeme vychádzať zo slovíčka influence, teda vplyv, tak ovplyvňujete – či už svoju generáciu, možno trošku mladšie, trochu staršie ženy aj mužov. Bola cesta stať sa akýmsi vzorom pre iných prirodzená?

V minulosti som veľmi s Instagramom nepracovala, mala som môj profil, občas zverejnila pár fotiek. Počas lockdownu som bola zavretá sama doma s mojím frajerom a v jednom momente som si pred kamerou začala hovoriť veci – mnohokrát také, ktoré som potrebovala počuť sama. Spätná väzba od mojich prvých sledovateľov, najmä od báb, mi ukázala, že často ide o slová, ktoré potrebovali počuť aj ony. Preto som dostala silu, možno získala väčšie sebavedomie na to, aby som ďalej hovorila o mojich pocitoch a o tom, že mi nie je vždy dobre a že aj to je v poriadku. Prišlo to úplne prirodzene a uvedomila som si, že mi robí dobre deliť sa o moje emócie a zároveň ma napĺňa, ak vidím, že v tom nie som sama. Vidím, že niektorým babám naozaj pomáham, ale na druhej strane aj ony pomáhajú mne. Sú to veci, ktorými si prechádzam sama a tak vlastne dostávam často virtuálnu podporu z tej druhej strany.

Ema Müllerová si uvedomuje, že na sociálnych...
Ema Müllerová žije už desať rokov v Paríži.
+7Ema Müllerová žije už desať rokov v Paríži.

Zdá sa, že ste začínali intuitívne. Ale čo sa stane, ak postupne rastie počet sledovateľov a tá pozornosť na sociálnej sieti je omnoho väčšia, ako bola na začiatku? Nevstupuje do správania kalkul?

S počtom sledovateľov narastá zodpovednosť, to si uvedomujem. Ale nekalkujem. Doteraz pristupujem k svojim príspevkom, prihováraniu sa on-line, veľmi prirodzene. Je pravda, že si už dávam pozor na niektoré veci, ktoré by som povedala pred pár mesiacmi, pred rokom – možno tie povrchnejšie alebo tie, ktoré sa dajú vnímať dvojakou optikou, aj negatívne. Uvedomujem si, a nejaký čas mi to trvalo, že naozaj mladé baby ovplyvňujem. Takže si musím dávať pozor, aby som ich ovplyvňovala v dobrom smere.

pjimage Čítajte viac Müllerová, Ostrihoňová aj Simanová: 3 moderátorské looky, ktoré vás inšpirujú

Znamená to napríklad, že keď sa točia instagramové reels ( krátke, niekoľkosekundové videá či sekvencie) alebo videá, nejdete na prvú ostrú?

Vlastne takmer nemám reels. Na sociálnych sieťach platia isté algoritmy, trendy, ktorými by sme sa mali riadiť, ak chceme rásť, či už v počte pozretí, alebo sledovateľov a viem, že napríklad tvorba reels videí je jeden z trendov. Ešte som mu však nepodľahla – hovorím si, že sa nechcem podvoliť, kráčať za každú cenu s trendmi. Je to o mne a chcem robiť veci na Instagrame tak, ako ich cítim. Možno o mesiac to budem cítiť inak a celý môj profil bude o tom, že niekde skáčem v outfitoch, ale zatiaľ to tak nemám. Pri videách začnem hovoriť spontánne a to je zvyčajne „pokec“, ktorý ide na prvú ostrú. Hneď ako však viem, že chcem zverejniť niečo konkrétne, že sa snažím priniesť nejakú informáciu, stane sa tiež, že na prvý raz s tým spokojná nie som. Prvú ostrú neberiem, snažím sa to pretočiť znovu.

zväčšiť Influncerka Ema Müllerová so svojou mamou -... Foto: archív Emy Müllerovej
image00021 Influncerka Ema Müllerová so svojou mamou - moderátorkou Soňou Müllerovou. Majú veľmi blízky vzťah.

Tento typ práce má niečo do činenia aj s moderovaním. Vedie vás pri ňom vaša mama – televízna moderátorka Soňa Müllerová?

Na začiatku sa mi zdalo, že to len tak pozorovala. Možno tomu nie celkom rozumela, ale hovorila si, no čo s tým narobím. Ale potom si začala všímať, že to celkom na sociálnych sieťach funguje a žedialóg s mojimi sledovateľmi vediem dobre, že baby ovplyvňujem v tom pozitívnom svetle. Je to skôr tak, že ona dá na mňa. Pýta sa ma napríklad, ktorý obrázok má zavesiť na svoj vlastný Instagram alebo ktoré krátke video sa mi zdá zábavnejšie. Takže možno by sme mohli povedať, že tak trošku mentorujem ja moju mamu (úsmev).

Pochádzate zo známej rodiny – mnohé slovenské médiá vás stále uvádzajú v spojení s rodičmi. Ako to vníma vaša základňa sledovateľov, vaša generácia?

Pamätám si, že ešte v časoch, keď som nemala Instagram a naozaj som bola vnímaná ako dieťa dvoch známych rodičov, často sa mi stávalo, že ma niekde predstavili, toto je Müllerova dcéra. Ani nepovedali moje meno Ema, len tento prívlastok. Boli chvíle, keď som si želala, aby to tak nebolo a splnilo sa mi to. Na mojom profile na Instagrame to naozaj mnohí ľudia nevnímajú. Občas sa mi dokonca stane, že keď pridám fotografiu s maminou alebo tatinom, napíšu mi niektoré dievčatá: „Jéj, ja som nevedela.“

Zuzana Vačková Čítajte viac Zuzana Vačková: Na sociálnych sieťach zdieľam to, čo žijem

Takže vás nevidia s nálepkou dieťaťa zo slávnej rodiny?

Viem, že ma sledujú už nejaký čas, majú ma rady pre to, kým som ja sama. Musím však tiež dodať, že vlastne už desať rokov žijem v zahraničí. Už desať rokov žijem v prostredí, kde nikto nevie nič o mojich rodičoch. Keď môj frajer povie niekde v spoločnosti, ona je dcéra známeho slovenského speváka, všetci sa usmievajú a majú to takpovediac „na saláme“. Doma na Slovensku je stále dosť takých, ktorí ma vnímajú už s nejakým vopred utvoreným názorom, zvyčajne s nejakým predsudkom, ale pri mojej a mladšej generácii sa to aj vďaka Instagramu mení – tam som najmä sama za seba.

Povedali ste v úvode, že vaša influencerská kariéra odštartovala tým, že ste si začali hovoriť veci, ktoré ste potrebovali počuť. Na to človek musí byť úprimný sám k sebe a nie je to jednoduché. Naučili vás ju rodičia alebo zohral rolu život „samej za seba“ v Paríži?

Vždy som si písala denník, bola to moja bútľavá vŕba. Tým, že mám v hlave veľa myšlienok a veľakrát neviem, čo sa vlastne deje, písať mi vždy pomáhalo porozumieť sebe samej. Vypisovala som sa z mojich pocitov a keď som začala písať pre magazín Vogue CS, vlastne som ten môj denník vytiahla z poličky a dala ho verejne k dispozícii aj iným. Myslím si, že prvýkrát som bola k sebe verejne úprimná práve na stránkach Vogue. Písomne, nie cez nejaké video na Instagrame. Až nasledujúce reakcie, ale aj komentáre a rady od iných dievčat mi vlastne uľahčili, aby som dokázala byť úprimná k sebe aj pred kamerou a na sociálnej sieti.

zväčšiť Ema Müllerová sa na sociálnej sieti nebojí... Foto: archív Emy Müllerovej
Ema Müllerová Ema Müllerová sa na sociálnej sieti nebojí ukázať rozličné odtiene emócií a pocitov.

Stretli sme sa na konferencii Vogue LIVE, na ktorej sa okrem iných zúčastnila aj modelka a motivátorka Maye Musk, mama Elona Muska. V rozhovore mi prezradila, že do svojej knihy nechcela dať kapitolu o živote s násilným manželom. Presvedčili ju vlastné deti a keď to napokon urobila, rezonovala medzi jej publikom úplne najviac. Máte niekoho aj vy, kto vás pobáda, aby ste sa o niektoré veci podelili, kto v zásade nejako ovplyvňuje vašu autocenzúru?

Nie. Niekedy niečo nahrám a ak sa mi zdá, že sa príliš obnažujem, hneď to vymažem. Aj keby mi moja vlastná mama povedala, daj tam toto, je to dobré, ľudia na to budú reagovať, nepočúvnem ju, ak by som mala pocit, že to je príliš. Nevydržala by som to, stále by som premýšľala, že som sa príliš odhalila, povedala ľuďom niečo, čo som povedať nechcela. Riadim sa výlučne mojou vlastnou intuíciou a emóciami.

Danna Paola, FENDI Čítajte viac Sledujú ich milióny, pri nohách im leží svet luxusnej módy! Poznáte 9 TOP influenceriek?

Sociálne siete sú dobrý sluha, ale zlý pán. Ako sa vám darí vyrovnávať sa najmä s ich negatívnymi stránkami?

Človek sa veľmi ľahko môže stať ich obeťou. Zachovať si svojskosť a autenticitu – byť sebou nie je jednoduché. Pri dievčatách, ženách sú často veľmi škodlivé profily s tou akože ukážkovou krásou, ktoré nás vedú k neustálemu porovnávaniu sa, snahe podobať sa takýmto ľuďom. Opakujem dookola, chcem byť sama sebou, lebo byť sebou funguje. V tom je moja sila. Ak mi nejaké mladé dievča napíše, že by sa chcelo na mňa podobať, snažím sa mu vysvetliť, že to nie je cesta – ja som sama sebou, ty buď sama sebou, nesnaž sa podobať. Hľadať by sme si mali profily, ktoré nám na našej ceste pomáhajú. Nepozerať sa na veci, na ľudí, pri ktorých máme pocit, že nám ich sledovanie ubližuje. Myslím si, že to dokážeme cítiť – čo je pre nás prínosné a čo nám naopak škodí. Nie je iná cesta ako zodpovednosť – voči sebe samému. Dôležité je mať silu a schopnosť stanoviť si hranicu.

Viete si predstaviť, že by napríklad Instagram zakázal profily filtrami vyretušovaných influenceriek, ktoré u bežných sledovateľov vyvolávajú porovnávanie sa a niekoho trebárs vedú k depresiám, úzkostiam alebo napríklad anorexii?

Skúsme sa na to pozrieť z pohľadu tej baby, ktorá má na profile milión followerov (sledovateľov) a vytvorila si na sieti nejaký vysnený život. Dáva tam len veci, ktoré sú skvelé a to, že sa trápi a plače – lebo to robíme všetci raz za čas – tam zverejňovať nechce. Vytvorila svet, ktorý je možno nereálny. Ale ak sa na to pozerám z jej perspektívy, zdá sa mi, že veľakrát si takýto svet potrebujeme vytvoriť, aby nám bolo dobre v tom našom. Možno si prechádzame nejakými s…kami a na Instagrame si vytvoríme profil, ktorým sa v zásade upokojujeme. Napríklad tým, že si človek dá filter na tvár. Neviem preto odpovedať, či by mal Instagram podobné profily zrušiť. Myslím si, že v prvom rade sa my sami rozhodujeme, k čomu chceme mať prístup a k čomu nie. Čomu sa rozhodneme otvoriť dvere a pred čím alebo pred kým ich zavrieme. Ale jedným dychom dodávam, že aj preto si myslím, že na sociálnych sieťach by nemali byť malé deti, dokonca ani tínedžeri. Ubližuje im to a nevedia sa ešte ochrániť.

Bude v búducnosti nutné, aby sme prehĺbili pedagogickú prípravu a edukáciu najmladšej generácie na vstup do sveta sociálnych sietí?

Stopercentne! Dovolím si tvrdiť, že sociálne siete by mali byť predmetom v škole. A nemala by ho vysvetľovať len učiteľka, ktorá dostane túto oblasť ako pridelený predmet. Mladá generácia by sa mala stretávať s influencermi zo všetkých možných odvetví.

Ema Müllerová si uvedomuje, že na sociálnych... Foto: archív Emy Müllerovej
image00011 Ema Müllerová si uvedomuje, že na sociálnych sieťach už má vplyv. Preto sa snaží byť zodpovedná.

O podobnom projekte sa už na Slovensku uvažovalo, ale pokiaľ viem, okamžite sa stretol s kritikou od niektorých rodičov. Nehádže nám polená pod nohy občas naša vlastná neochota učiť sa novým veciam, strach z nich?

Možno áno, ale myslím si, že je prirodzené istým spôsobom, že napríklad reakcie rodičov niekde vo Francúzsku a reakcie rodičov tu sa môžu líšiť. A nielen rodičov, ale rôznych generácií. Tu bude možno viac takých, ktorí majú strach, ktorí sa hneď postavia proti podobným nápadom. Sme menšia krajina, máme menej skúseností s odlišnosťou, rôznorodosťou. Ak žijeme v malom meste, nikam necestujeme, nemáme možnosť vnímať iné, nové veci, ktoré nás ovplyvňujú a tvarujú, pochopiteľne k nim pristupujeme s väčším strachom. Mne samej nesmierne pomohlo zmeniť moje myslenie, keď som odišla v šestnástich mimo Slovenska. Čím viac rôznych názorov, rôznych kultúr, osobností vás obklopí, tým lepšie si dokážete vytvoriť svoj vlastný životný názor a nedržíte sa jedného nemenného status quo zubami-nechtami. Verím, že raz sa to naučíme aj u nás doma.

Influencing zažíva posledných päť – šesť rokov boom. Neviem si úplne predstaviť, že aj tí najväčší influenceri budú rovnakým spôsobom fungovať nasledujúcich desať – dvadsať. Ako vnímate budúcnosť influencingu a svoju vlastnú budúcnosť v pozícii influencerky?

Podľa toho, čo vidím vo svete sociálnych médií, u veľkých influencerov, ktorým sa už možno nechce venovať dennej práci, cestou je tvorba vlastnej značky. Mnohí z nich využijú veľkú komunitu, ktorú rokmi nazbierali, aby si vytvorili svoj vlastný produkt, firmu, značku. Či už ide o módu, kozmetiku, wellness, fitnes alebo napríklad koučing a mentoring. Sociálne siete to výrazne uľahčili. Ak si to porovnáme napríklad s mojím otcom, keď nahral nové cédečko, musel ísť do rádia, do televízie, predstaviť svoj nový produkt. Ako influencer si to môžete dnes urobiť naozaj, ako chcete. A s obrovským zásahom. Je to perfektný kanál, keď už máte svoj brand, ktorý ste si vytvorili rokmi. Ak sa budeme baviť o mne, neviem, kam ma influencerstvo zavedie. Mám svoju normálnu prácu v Paríži, robím public relations pre módne a beauty značky. Okrem toho píšem a veľmi by som chcela vydať vlastnú knihu – moja mama mi stále hovorí, že by som nemala zabudnúť na písanie, aj keď sa mi veľakrát nechce, alebo sa necítim byť takpovediac v písacej nálade.

Nie je tajomstvom, že s mamou máte veľmi dobrý vzťah. Na spomenutej konferencii Vogue ste účinkovali zase s otcom a tiež to vyzeralo priam idylicky. Za čo najviac vďačíte svojim rodičom?

Nikdy sa ku mne nesprávali ako k decku. Vždy som bola pre nich dospelá. Dospelí často menia tón, keď sa bavia s deťmi alebo mladšími. Môj otec sa so mnou bavil ako s hocijakým kamošom, čo si pamätám ako dobrú vec – vždy som sa cítila, že mám vlastný podiel zodpovednosti. A tiež ma nikdy k ničomu nenútili. Sama som si vymyslela, že chcem študovať v Paríži a moji rodičia povedali, dobre, tak teda choď. Dali mi slobodu a mohla som sa vyvíjať ako ja Ema, nemusela som sa ani na jedného z nich podobať. Nechceli mať zo mňa svoje „mini ja“. Jasné, určité rodičovské korigovanie tam musí byť a aj bolo. Ale mohla som sa vyformovať podľa seba, čo je veľmi oslobodzujúce.

Z toho, čo vravíte, vyplýva, že ich máte oboch asi veľmi rada. Ste na nich aj hrdá?

Och, to sa ma ani pýtať nemusíte, som a veľmi!

Ema Müllerová

Narodila sa v roku 1994 ako mladšie z dvoch detí známeho slovenského šoubiznisového páru – televíznej hlásateľky a moderátorky Soni Müllerovej a speváka Richarda Müllera. Skúšala kariéru modelky, stále pracuje ako PR pre módne a beauty značky a popri tom s úspechom oslovuje verejnosť na sociálnej sieti či v rámci svojich videí a podcastov. Na Instagrame ju sleduje bezmála 57-tisíc ľudí. Ema pravidelne píše svoj denník aj pre magazín Vogue CS. Zapája sa aj do rôznych projektov, nedávno v rámci projektu Franina pre bohyne spojila so školou francúzskeho jazyka La Cité a ponúkla možnosť na kurzy francúzštiny zdarma pre 150 dievčat.

VIDEO: Richard Müller – 40 rokov stálicou na československej hudobnej scéne

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

VIDEO: Jedna veľká rodina – ktoré slávne osobnosti sú príbuzné

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #žena #Instagram #rodičia #dievča #Paríž #Soňa Müllerová #mall.tv #influencerka #Ema Müllerová

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...