Ide o nás: Potrebuje Slovensko Dúhový PRIDE?

Aj tento rok sa uskutoční v Bratislave podujatie Dúhový PRIDE. Po dvoch rokoch v online priestore sa vracia do ulíc.

22.07.2022 00:00
Video

VIDEO: S Janou Mičekovou z OZ Dúhový PRIDE, ktorá už šiesty rok pomáha organizovať podujatie Dúhový PRIDE – akciu, ktorá je oslavou inakosti a podporou queer komunity a menšín na Slovensku – sme sa zhovárali nielen o 12. ročníku, ktorý prebieha už v týchto dňoch a vyvrcholí v sobotu 23. júla v Bratislave.

Akcia sa koná už dvanástym rokom, Jana Mičeková z OZ Dúhový PRIDE sa podieľala na príprave posledných šiestich ročníkov. Začalo to vraj tým, že sa jej kedysi na „prajd“ pochode v Bratislave zdal byť príliš dlhý rad na pivo. To hovorí položartom. Faktom však je, že pre pomoc komunite a zapájanie sa do aktivít na podporu queer komunity a sexuálnych menšín na Slovensku má omnoho dôležitejší dôvod.

„Verím stále v spoločenskú zmenu a preto to robím. Dúfam, že môj syn raz bude môcť žiť svoj život dôstojne bez ohľadu na to, do koho sa zamiluje,“ vysvetlila v relácii Ide o nás.

LGBT / Dúha / Pride / Čítajte viac Festival Dúhový PRIDE Bratislava sa vracia na Hviezdoslavovo námestie

„Naprieč európskymi mestami sú pochody PRIDE oslavou, nejakým karnevalom alebo vytvorením nejakého bezpečného prostredia, kde sa komunita môže stretnúť a užiť si tento oslavný deň. Na Slovensku to, bohužiaľ, nie je len oslavný deň queer komunity, oslava inakosti. U nás tam je veľmi zásadný odkaz a síce, že ľudské práva majú na Slovensku dvojaký meter,“ komentovala Mičeková.

„Je veľmi smutné, že v 21. storočí, v Slovenskej republike, v strednej Európe a ako člen Európskej únie to stále musíme riešiť. Ale ja verím v ľudské dobro a verím, že raz sa to musí zmeniť. Že ľudia musia pochopiť, že členovia LGBTQ komunity sú plnohodnotní členovia spoločnosti, že platia dane, pracujú, platia hypotéky a nepatria na okraj spoločnosti.“

Podcastová verzia relácie Ide o nás tu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

S Janou Mičekovou sme sa zhovárali aj o tom, ako vníma zmenu postavenia menšín v priebehu rokov, ako sa podobné podujatie ako PRIDE dá organizovať v relatívne konzervatívnej krajine či ako odhaduje vývoj situácie v najbližších rokoch a čo by si želala, aby sa LGBTQ ľuďom splnilo. Samozrejme, neobišli sme ani program sobotňajšieho pochodu ulicami Bratislavy.

Viac sa už dozviete v našom videu, prípadne si môžete vypočuť podcast.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #vlajka #Dúhový pochod #Inakosť #queer #Jana Mičeková #LGBTI+

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...