Koščová o duševných problémoch: Bola som ako pod vodou, uväznená v bahne a neschopná sa nadýchnuť

Máte zdravú rodinu, dve krásne deti, milujúceho muža, ktorý vás podporuje. Robíte, čo vás vždy v živote bavilo a predsa... Niečo tu nesedí. Ani v momente, keď sa môže zdať, že všetky okolnosti hrajú vo váš prospech, nemusíte sa tak cítiť.

15.07.2022 00:00
debata (4)
Video

VIDEO: S Katarínou Koščovou sme sa zhovárali o duševnom zdraví, jej panických atakoch, o tom, čo si myslí, že bolo ich zdrojom, ale tiež o dôležitosti odbornej pomoci či podpory najbližších.

Slovenská speváčka Katarína Koščová si podobné chvíle prežila na vlastnej koži. Nie je to tak dávno, čo otvorene priznala, že vyhľadala odbornú pomoc. Veľmi úprimne hovorí aj o tom, že jej diagnostikovali panické ataky a k životu jej pomáha aj cielená a odborne nastavená medikamentózna liečba.

„Nebola som v stave pomôcť si. Bola som permanentne unavená, nedokázala som urobiť jednoduché rozhodnutie. Každý večer som zaspávala s tým, že zajtra začnem a bude to super a bude mi lepšie. A ráno som vstala a nemala som žiadnu silu. A rozumiem, že to ľuďom môže pripadať zvláštne, ak si nikdy neprešli týmto stavom, že si môžu ťukať na čelo – čo sa to tá Koščová sťažuje, ako že nevie nájsť silu, tak sa proste postavíš a vstaneš – ale to tak prosto nefunguje. To bol taký stav, že som mala celý čas pocit, ako by som bola pod nejakou vodou, nejakým bahnom a neviem sa vynoriť, normálne sa nadýchnuť,“ uviedla Katarína Koščová v rozhovore v relácii Ide o nás.

Podcastovú verziu relácie s Katarínou Koščovou si vypočujte tu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Otvorene sme sa zhovárali o dôvodoch, ktoré podľa nej spustili úzkosti a panické ataky, o tom, aké dôležité bolo pre ňu rozhodnutie vyhľadať odborníka a prečo si myslí, že by spoločnosť mala stále viac hovoriť o duševnom zdraví a zároveň sa o toto zdravie aj starať.

Kríza stredného veku či druhá puberta Čítajte viac Buď rada, že máš to, čo máš, hovoria nám často. Nie! Môžeme mať viac, odkazuje terapeutka

Niekdajšia víťazka Superstar tiež hovorila o prežívaní pandémie, ale aj dopade spoločenských udalostí a politickej klímy, ktoré ju v minulosti privádzali na stále černejšie a černejšie myšlienky. Nevyhla sa ani téme zmeny životného štýlu, chudnutia či zmeny postoja k tomu, ako dnes komunikuje na sociálnych sieťach alebo komu dáva hlas v spoločnej konverzácii o názoroch na život.

Ďakujeme Kataríne Koščovej za otvorenosť, ktorú prejavila v bezmála 40-minútovom rozhovore relácie Ide o nás a pozývame vás pozrieť si ho, prípadne vypočuť ako podcast. Veríme, že naozaj stojí za to.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #odborník #relácia #Katarína Koščová #mentálne zdravie #spoločenská zodpovednosť #Ide o nás #panický atak

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...