Korunku princeznej Diany zo svadby s Charlesom vystavia po prvý raz od jej smrti

Diadém, ktorý mala vo vlasoch princezná Diana na svadbe s princom Charlesom, bude prvýkrát od jej smrti vystavený.

26.05.2022 13:00
debata

Pri príležitosti osláv 70 rokov britskej panovníčky Alžbety II. na tróne šperk vystaví aukčná sieň Sotheby's. Na výstave, ktorá sa v Londýne začne 28. mája a potrvá do 15. júna, bude k videniu vyše 40 diadémov (koruniek).

Návštevníci si budú môcť zadarmo prezrieť vzácne korunky a diadémy, z ktorých väčšina sa dedí v európskych kráľovských rodinách už niekoľko generácií. Bude tu čelenka britskej kráľovnej Viktórie alebo manželky francúzskeho cisára Joséphine Bonaparteovej.

Výnimkou z kráľovského pôvodu vystavených šperkov je práve diadém princeznej Diany. Dedí sa v rodine Spencerovcov, čo bolo Dianino meno za slobodna. V rodine je od roku 1767, ale bol niekoľkokrát zväčšený a upravený, píše Forbes. Naposledy ho mala počas svadby v roku 2018 Dianina neter Celia McCorquodaleová.

princ Harry, meghan Markle Čítajte viac Meghan, Kate, Diana? Najkrajší manželský bozk dostala... Pozrite si videá a hlasujte

„Bola princezná z Walesu a diadém bol nevyhnutnou súčasťou jej kráľovskej uniformy,“ povedal už v minulosti časopisu Newsweek Dianin majordomus Paul Burrel. „Nosila ho na štátne bankety v Buckinghamskom paláci, začatie zasadnutia parlamentu a diplomatických recepciách… Nebol iba symbolom princezninho kráľovského postavenia. Bola to pamiatka na jej svadobný deň.“

debata chyba
Viac na túto tému: #princezná Diana

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....