Mama najbohatšieho muža planéty exkluzívne pre Pravdu! Maye Musk prezradila tú najlepšiu radu pre život

Jej úsmev a vyžarovanie sú odzbrojujúce. Pre ženy aj mužov po celom svete je inšpiráciou. S Pravdou sa pred pár dňami v Prahe exkluzívne zhovárala Maye Musková – modelka, podnikateľka, výživová poradkyňa a tiež slávna mama.

08.04.2022 06:51
debata
Modelka, dietologička, spisovateľka a mentorka... Foto: SHUTTERSTOCK
Maye Musk Modelka, dietologička, spisovateľka a mentorka Maye Musk na zábere roku 2019.

Maye Musková začínala ako modelka ešte v tínedžerskom veku – v tom čase to však bola len brigáda, ktorá jej pomáhala prilepšiť si k vreckovému počas štúdia. Stala sa prvou odborníčkou na výživu v Juhoafrickej republike, kde vyrastala a neskôr sa vydala. Manželovi porodila tri deti, ktorých mená s úsmevom a hrdo opakuje v každom rozhovore. Aj keď najčastejšie sa jej pýtajú na syna Elona – áno, najbohatšieho muža planéty a inovátora Elona Muska – ona nikdy nezabudne ani na druhorodeného Kimbala a dcéru Toscu.

Maye Musk na poduajtí The Fashion Awards 2021 v...
Maye Musk, mama miliardára Elona Muska, pred...
+17Zakladateľka a CEO magazínu Vogue CS Michaela...

So všetkými troma deťmi opustila násilníckeho manžela a začínala úplne od nuly – niekoľkokrát. Hoci to nikdy nebolo ľahké, život Maye Muskovej sa pred dovŕšením sedemdesiatky znovu začal odohrávať aj na stránkach renomovaných časopisov a v reklamách slávnych značiek. Úspešná výživová poradkyňa, topmodelka, podnikateľka a autorka vlastnej motivačno-biografickej knihy nedávno navštívila Prahu. Zúčastnila sa na druhom ročníku konferencie Vogue LIVE pod záštitou česko-slovenskej verzie magazínu Vogue. Pravda mala exkluzívnu možnosť ako jediné slovenské médium sa s očarujúcou a energickou Maye pozhovárať.

Ak si dnes v novinovom stánku prezeráte obálky módnych časopisov, na mnohých z nich nájdete zrelé ženy, staršie modelky. Vnímate to čiastočne ako svoju zásluhu?

Netrúfam si to takto hodnotiť. Svet módy sa v poslednom čase viac zdemokratizoval a ponúkol priestor ženám rôzneho veku, vzhľadu, farby pleti. Myslím si, že to je skvelé. A ak sa ma pýtate na staršie modelky – odpovedám čím staršie, tým lepšie (smiech).

Maye Musk Čítajte viac Prekážky nám v živote netreba. Ak sú, postavme sa im, vraví Maye Musk. Hviezdnu mentorku priniesol do Prahy Vogue

Začínali ste s modelingom vo veľmi mladom veku. Čo vám z tých rokov najviac utkvelo v pamäti?

Začala som ako pätnásťročná a robila som výlučne prehliadky. Prezliekla som sa šesťkrát za pätnásť minút, dokážem sa fakt rýchlo prezliekať. Ale nikdy som to nepovažovala za kariéru. Koniec koncov, všetci mi hovorili, že keď budem mať osemnásť, celé sa to skončí. Ale neskončilo sa. Potom som sa vydala a mala tri deti a v 28 rokoch som sa znovu vrátila k modelingu. Mala som však jednu zásadu. Nikdy som nedovolila, aby sa profesia modelky bila s mojou praxou dietologičky a výživovej poradkyne. Odborná prax bola môj hlavný príjem a modeling, ako hovorievam, taká čerešnička na torte.

zväčšiť Maye Musk ako modelka na prehliadke dizajnéra... Foto: SHUTTERSTOCK
maye3 Maye Musk ako modelka na prehliadke dizajnéra Christiana Siriana.

Váš otec vraj nástojil na tom, aby ste mali aj patričné vzdelanie. Skutočnú profesiu. Ste mu za to vďačná?

Nesmierne. Bola to dôležitá rada a faktom je, že som vždy – už od tínedžerského veku – vedela, že musím dosiahnuť určité vzdelanie. Môj pôvodný sen bol ísť študovať mikrobiológiu, ale kde by som v tých časoch pracovala? V Juhoafrickej republike by som s takouto špecializáciou nenašla žiadnu prácu. Sústredila som sa teda na štúdium výživy a dietológie. To mi pomohlo veľmi, mohla som rozbehnúť vlastnú prax.

Keď ste sa rozhodli opustiť manžela a presťahovali sa do Kanady, pokračovali ste v úspešne rozbehnutej kariére – vo výživovom poradenstve aj v modelingu. Nebolo to však asi celkom jednoduché.

Začínala som od nuly. Bol to jeden z mnohých razov, keď sa mi to v živote stalo. V prípade mojej profesie som, samozrejme, musela urobiť nové skúšky, aby som získala licenciu na prácu výživovej poradkyne v Kanade. Inak by ku mne lekári neposielali pacientov. Bola nutnosť znovu sa ponoriť do štúdia.

Michaela Seewald Čítajte viac Viac žien v čele štátov? Nášmu regiónu by to pomohlo, vraví Michaela Seewald - Slovenka so svetovou kariérou

Ovplyvnilo váš prístup k pacientom aj to, kde a ako ste vyrástli? Implementovali ste napríklad do svojich rád nejaké zásady stravovania ľudí v Afrike alebo ste skôr naklonená výživovému štýlu najčastejšie odporúčanej mediteránnej či japonskej kuchyne?

V prvom rade som nasledovala vedu. V našej práci nemôžete alebo by ste nemali sľubovať ľuďom, že ich vyliečite. Vždy som sa držala hesla, že som nechala ľudí jesť veci, ktoré im chutia. Nie tie nezdravé, ale zdravé, pre nás prospešné. A nikdy som ich nenútila do niečoho, čo im nechutí. Nebudete predsa jesť kapustu, ak ju neznášate, alebo trebárs olivy, aj keď vám tvrdia, že sú zdravé. Sama ich nejedávam, hoci viem o ich benefitoch. Ale nemám rada horkú chuť. V mojej praxi som však vždy nasledovala vedecké a medicínske poznatky a snažila som sa každému jednému pacientovi ušiť jeho jedálny lístok na mieru.

Zdá sa, že to fungovalo. Pod jedným vaším rozhovorom na YouTube som sa dočítal, ako vás chváli prispievateľ, že ste skvelá dietologička a že ste vraj veľmi dobre poradili jeho kamarátovi.

(úsmev) Áno, to je skvelé. Pamätám si, že sa mi podobné situácie stávali v Kanade a neskôr aj v New Yorku, kde som tiež mala prax. Šla som na nejaký večierok a prišiel za mnou bývalý pacient s nadšeným pozdravom a ukazujúc na svoju štíhlu zdravú postavu. „Pozrite sa, Maye, sledoval som vaše rady a cítim sa skvelo, cítim sa zdravo!“ Podobné situácie boli pre mňa vždy odmenou.

zväčšiť Modelka, podnikateľka a slávna mama Maye Musk... Foto: VOGUE Live
Maye Musk Modelka, podnikateľka a slávna mama Maye Musk navštívila Prahu. Mama najbohatšieho muža planéty Elona Muska sa prihovorila hosťom konferencie Vogue Live. Počas prestávky poskytla aj exkluzívny rozhovor denníku Pravda.

Nedávno som sa zhováral s dvoma slovenskými lekármi, odborníkmi na dietológiu, a podľa nich je prekliatím súčasnej generácie ľahká dostupnosť jedla okolo nás. To nás vedie k prejedaniu a nezdravému životnému štýlu, ktorý potom chceme za pár týždňov poraziť nejakými zázračnými diétami a detoxikáciami. Súhlasíte?

Absolútne! A pritom veľká časť z toho, čo je okolo nás také ľahko dostupné, je pre naše telo doslova odpad. Ľudia však nechcú počúvať odborníkov, ak im povedia, že niektoré potraviny alebo hotové jedlá by sme konzumovať nemali, pretože škodia nášmu telu. Radšej počúvajú tých, ktorí im sľúbia, že im zázračne pomôžu. Schudnúť, uzdraviť sa. To nemôžem robiť. Ako odborník, ako človek vedy, nemôžem pacientovi povedať: vyliečim vás z cukrovky. Môžem ho však mojimi odbornými radami doviesť k tomu, aby sa upravili hodnoty cukru v jeho krvi. Musí mať ochotu a trpezlivosť, lebo podobné zmeny neprídu za pár dní.

Viackrát za život ste sa museli sťahovať – nielen z mesta do mesta, ale doslova z kontinentu na iný, z jedného kúta sveta do ďalšieho. Myslíte si, že aj vďaka tomu, že ste mohli byť svedkom toľkých rôznorodých príbehov okolo seba, vnímať rôzne kultúry, ste dokázali vytvoriť vlastný jedinečný príbeh?

Priznám sa, nikomu by som neodporúčala sťahovať sa z miesta na miesto. Je to peklo a s každým novým sťahovaním sa všetko pokazí (úsmev). Musíte sa naučiť spoznávať mesto, krajinu. A pri tom robíte chybu za chybou. Trvá možno rok, kým sa naučíte to, čo potrebujete pre život, kým pochopíte novú mentalitu alebo kultúru. Takže by som to nikomu neradila, ale ak sa človek nachádza v hroznej situácii, v tom prípade z nej musí von za každú cenu. Či už to znamená sťahovať sa z mesta do iného alebo dokonca zmeniť krajinu či kontinent.

Modelka Maye Musk poskytla exkluzívny rozhovor... Foto: Foto: Pravda Magazín/SHUTTERSTOCK
Maye Musk Modelka Maye Musk poskytla exkluzívny rozhovor denníku Pravda, vyšiel v prílohe Pravda Magazín.

Už ste to sama naznačili, vaša životná cesta nebola ani zďaleka jednoduchá. Ste dnes vďačná za všetky tie prekážky?

Nuž, nemám rada prekážky. Asi nikto z nás a nemyslím si, že sú pre život esenciálne dôležité. Lenže v živote vás jednoducho problémy stretnú, myslím si, že každého z nás. Dôležité je dokázať sa s nimi vyrovnať. Mať odhodlanie, mať vieru, mať plán.

A čo niekoho, kto vás podrží? Vy ste opustili násilníckeho manžela a utiekli od neho s troma deťmi. Kto vám bol oporou v týchto ťažkých časoch – vaša vlastná rodina?

Pravdou je, že som to všetko absolvovala úplne sama. Moja sestra aj môj brat až neskôr zistili, čím som v živote prešla, a boli šokovaní. Prečo si nás nekontaktovala, prečo si neprišla za nami, aby sme ti pomohli, pýtali sa ma. Priznám sa, ani mi to nenapadlo. Moji rodičia nás vychovávali s odkazom, že sme zodpovední za vlastné rozhodnutia. Ja som v živote urobila niekoľko rozhodnutí a trpela som pre ne viac než dosť. Jednoducho som ale mala pocit, že sa s nimi musím vyrovnať sama, nezaťažovať nikoho iného. Dnes viem, že som mala zavolať mojej rodine, mojim priateľom. Lebo, viete, mám skvelú rodinu.

Saturday Night Live-Elon Musk Čítajte viac Miliardár Elon Musk: Aby bol človek skutočne šťastný, musí...

Jednu výnimočnú rodinu sa vám podarilo aj „vybudovať“ ako matke. Vychovali ste tri deti, synov Elona a Kimbala a dcéru Toscu. Dnes sú to už dospelí a úspešní ľudia. Aké hodnoty ste sa im snažili vštepovať a vidíte, že si ich naozaj osvojili?

Rovnaké, aké sa snažili vštepiť moji rodičia mne. Viete, moji rodičia pracovali veľa, chodili z práce domov neskoro, lebo sa nás snažili zabezpečiť. Boli dni, keď sme sa sotva videli, ale to nás doviedlo k samostatnosti. Mama s otcom nás však tiež naučili, že musíme byť slušní, čestní, láskaví a dokázať tvrdo pracovať. Myslím si, že to isté sa mi podarilo naučiť moje vlastné deti. Aj keď som robila mnohé dni dlho do noci a nemala som na ne toľko času.

V mnohých rozhovoroch sa vás pýtajú najmä na syna Elona Muska. Koniec koncov, prívlastok mama najbohatšieho muža na svete znie pre čitateľa lákavo. Mňa ale viac fascinuje, že v každom rozhovore dávate rovnaký priestor všetkým trom deťom.

Rovnako to robili moji rodičia. Bolo nás päť detí, všetky s úspešnou kariérou. Síce som prerazila ako modelka, ale ani v čase, keď už som predvádzala veľa a bola som na bilbordoch, to zo mňa neurobilo žiadneho obľúbenca. Mám v hlave takú spomienku – už som bola rozvedená a urobila som jednu veľkú kampaň. Cítila som sa ako kráľovná sveta, volala som mojej mame, že priletím domov. V tom čase už ma na letisko vozili autá so šoférmi a ona mi do telefónu povedala, počuj, nasadni na autobus a odvez sa do centra, vyzdvihnem ťa tam (smiech). Rodičia sú aj na to, aby nás podržali alebo občas uzemnili.

zväčšiť Modelka Maye Musk na podujatí Daily Front Row... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Maye Musk Modelka Maye Musk na podujatí Daily Front Row Fashion Media Awards v New Yorku.

Pricestovali ste do Prahy ako hlavný hosť a jeden zo spíkrov konferencie Vogue LIVE. Podujatie bolo zamerané na mentoring a vzdelávanie, ale zároveň sa nieslo aj v znamení solidarity s Ukrajinou. Vy ju veľmi podporujete vo svojich postoch na sociálnych sieťach, zdieľate príspevkové organizácie a charitatívne organizácie, prostredníctvom ktorých sa dá pomôcť. Prečo?

Pretože to, čo sa deje, jednoducho nie je správne. Nevpadnete len tak do krajiny, nezhadzujete bomby a nezabíjate ľudí. Navštívila som Ukrajinu dvakrát a ľudia sa ku mne správali úžasne. Cítila som sa tam naozaj šťastná. Som stále v kontakte s niektorými z tých, ktorých som tam stretla, a odrazu vidím, ako trpia. Aké ťažké časy prežívajú. Je pre mňa logické, že sa snažím pomôcť. A rovnako aj moje tri deti. Všetky podporujú Ukrajinu, všetky vyznávajú férovosť a spravodlivosť a snažia sa pomôcť, ako vedia.

Váš syn Elon Musk aj vďaka svojim možnostiam poskytol Ukrajine vlastné internetové pripojenie a sieť Starlink. Konzultovali ste túto ideu spoločne?

Nie, ja som ani netušila, že je možné Starlink sústrediť do oblasti jednej krajiny. Dozvedela som sa to až z twitteru (smiech). Ale vidíte, nakoniec sa zdá, že mal pravdu, keď vyslal satelity na obežnú dráhu.

Vštepovali ste deťom odmalička ochotu pomáhať iným? Učíte ju dnes aj svoje vnúčatá?

Môj prístup je celý čas veľmi konzistentný. Či to boli moje deti, alebo sú to dnes moje vnúčatá, vždy sa snažím ich učiť, aby boli slušné, brali ohľad na druhých a aby urobili niečo, čo bude prospešné pre svet, pre ich mesto, možno pre komunitu, v ktorej žijú. Ja som ako dietologička pomáhala ľuďom, aby boli zdraví. Moja dcéra Tosca robí filmy, pretože je feministka a chce, aby sa ženy cítili silnejšie – aby si ich spoločnosť vážila rovnako ako mužov. Syn Kimbal pracuje v škole, kde sa stará o záhradu a učí deti dopestovať si vlastnú zeleninu a ovocie, ktoré im dodávajú silu, zdravie, pomáhajú im lepšie sa stravovať, lepšie žiť. A Elon pomáha zachraňovať túto planétu a aj iné planéty (úsmev).

zväčšiť Modelka, dietologička, spisovateľka a mentorka... Foto: SHUTTERSTOCK
Maye Musk Modelka, dietologička, spisovateľka a mentorka Maye Musk na zábere roku 2019.

Vo vašej knihe Keď má žena plán ste veľmi otvorená, úprimná – priznali ste však, že kapitolu o manželstve, v ktorom ste zažívali psychické aj fyzické násilie, ste pôvodne do knihy zaradiť nechceli. Presvedčili vás opäť vaše deti. Ste im dnes vďačná?

Nebola som nadšená tou myšlienkou. A keď sme knihu dokončovali, pochybovala som ešte aj po tom, čo sme sa rozhodli kapitolu zaradiť. Lenže dnes vidím, pre koľko žien má obrovský význam. Na Instagrame som raz dostala správu, kde mi jedna žena napísala: Môj manžel na mňa kričal, lebo som mu dala na lievance priveľa sirupu. A teraz od neho odchádzam. V tej správe som pochopila, že niekedy jednoducho potrebujeme vedieť, že podobné momenty prežívajú mnohí okolo nás. A že sme schopní s nimi niečo urobiť. Preboha, v prvom rade, prečo ho vôbec obsluhuje, prečo si nevie dať sirup na lievance sám? A on ešte na ňu kričí? Správa sa k nej ako ku slúžke? To si nezaslúži nikto. Ani ženy, ani muži. V takomto vzťahu sa v jednom momente dostanete do bodu, keď sa cítite práve vedľa partnera najmizernejšie. Domov nie je pre vás útočisko, ale nepriateľské ubíjajúce miesto. Odísť a znovu nadobudnúť sebavedomie, sebaúctu – to stojí za to, aj keď to nemusí byť ľahké.

Keď vás počúvam, je jasné, prečo vás označujú ako mentorku. Svojím príbehom inšpirujete ženy, a predpokladám, že aj mužov, po celom svete.

Vyzerá to tak. Moja kniha sa predáva vo viac ako sto krajinách po celom svete, vo vyspelých krajinách. A aj v nich sa objavuje problém s domácim násilím. Ale môj príbeh nie je len o tých ťažkých momentoch, sprevádza ho aj veľa pozitívneho a inšpiratívneho. Považujem ho za úspešný a plný dobrodružstva.

France Cannes 2021 Opening Ceremony Red Carpet Čítajte viac 53, 63 aj 75! Ako to vôbec robia? Hviezdne veteránky berú dych, vyzerajú famózne

Pôsobíte ako veľmi energická žena, plná života, aktívna. U nás na Slovensku sa mnoho ľudí vo vašom veku ľutuje. Často sa sťažujú, akí starí a unavení sa cítia a nie je nezvyčajné, ak začnú obviňovať všetkých okolo. Dá sa to zmeniť?

Vždy máte možnosť voľby. Keď ľudia zostarnú, môžu sa rozhodnúť. Buď si povedia: Som starý a cítim sa mizerne alebo sa rozhodnú užiť si tú najväčšiu zábavu, akú v živote mali. Ja som sa rozhodla žiť najlepšie a najintenzívnejšie, ako dokážem.

Na záver sa vás opýtam ako mentorky. Máte nejakú univerzálnu radu pre život? Ako ho najlepšie zvládnuť?

Obklopujte sa láskavými ľuďmi, ktorí sa k vám správajú rovnako dobre, ako sa vy správate k nim.

Maye Musk

Narodila sa 19. apríla 1948 v kanadskej Regine. O dva roky neskôr sa celá jej rodina presťahovala do juhoafrickej Pretórie. Maye, rodená Haldemanová, si v roku 1970 vzala inžiniera Errola Muska, s ktorým má tri deti – synov Elona a Kimbala a dcéru Toscu. Manželstvo sa skončilo rozvodom v roku 1979 a Maye sa rozhodla odsťahovať do Kanady. Tam absolvovala univerzitu v Toronte, odbor výživové poradenstvo, už predtým mala titul z dietológie na univerzite v Juhoafrickej republike.

S knihou Keď má žena plán, ktorá vyšla aj v...

Celý život popri odbornej praxi predvádzala alebo fotila menšie kampane či katalógy. Najväčší úspech prišiel až s prechodom do zrelého veku – keď si ostrihala vlasy a prestala si ich farbiť. Vo veku 69 rokov sa stala najstaršou modelkou kozmetickej kampane značky Covergirl, objavila sa v reklamách spoločností Virgin America či Target, pózovala na titulnej strane magazínu Time, Vogue alebo ELLE či Harper's Bazaar. Je autorkou knihy Keď má žena plán, ktorú pre český a slovenský trh vydalo vydavateľstvo JO­TA.

Video
VIDEO: Kríza v živote ženy, keď odídu z domu deti alebo sa skončí vzťah? Nemusí to byť kríza, môžu to byť krídla, hovorí terapeutka a koučka Nina Menkynová. Rozhovor s ňou v relácii Ide o nás si pozrite v našom videu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #deti #kniha #modeling #výchova #rozhovor #domáce násilie #vzor #mama #Ukrajina #Elon Musk #otvorenosť #dietologička #Maye Musk #mentoring

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...