Fotil Cindy, Naomi aj princeznú Dianu! Zomrel slávny fotograf Demarchelier

V 78 rokoch zomrel slávny fotograf Patrick Demarchelier, jedna z najvýznamnejších postáv svetovej módy a módnej fotografie. Oznámenie o fotografovom úmrtí sa objavilo na jeho oficiálnom instagramovom profile, podľa ktorého skonal vo štvrtok.

02.04.2022 07:18
Patrick Demarchelier Foto:
Svetoznámy fotograf Patrick Demarchelier na archívnom zábere.
debata

Demarcheliera preslávila spolupráca okrem iného s topmodelkami Naomi Campbellovou, Kate Mossovou, herečkou Nicole Kidmanovou, ale najmä s britskou princeznou Dianou.

„S veľkým smútkom oznamujeme, že 31. marca 2022 odišiel Patrick Demarchelier vo veku 78 rokov. Zanecháva po sebe svoju manželku Miu, troch synov Gustafa, Arthura, Victora a tri vnúčatá,“ znie celé vyhlásenie na instagrame.

Demarchelier bol jedným z najvýznačnejších svetových módnych fotografov, jeho kariéra bola dlho spájaná najmä s dvoma americkými časopismi: Harper's Bazaar a americkým vydaním Vogue. Neskôr dostával zákazky pre najväčšie svetové módne značky ako Dior, Chanel, Yves Saint Laurent alebo Armani.

Pred jeho objektívom sedeli či stáli (skrátka pózovali) najväčšie hviezdy sveta módy aj šoubiznisu. Okrem Naomi Campbellovej či Kate Mossovej fotil aj supermodelku Cindy Crawfordovú, speváčky Madonnu, Beyoncé, Jennifer Lopezovú alebo herečku Nicole Kidmanovú.

Emma Watson, Pirelli 2020 Čítajte viac Žiadna retuš, ale sú nádherné! Emma Watson či Claire Foy v kalendári Pirelli

V roku 2005 nafotil kultový kalendár Pirelli, ktorý v tom čase dražila aj Pravda ako jediný exkluzívny exemplár určený do dražby na Slovensku. Za kalendár vtedy záujemkyňa zaplatila sumu 110-tisíc slovenských korún, ktoré putovali na obnovu Tatier.

Demarchelier sa však preslávil najmä ako dvorný fotograf britskej princeznej Diany, a stal sa tak prvým oficiálnym fotografom britskej kráľovskej rodiny, ktorý pochádzal z cudzej krajiny. Jeho meno tiež niekoľkokrát zaznelo vo filme Diabol nosí Pradu, v ktorom Meryl Streep stvárnila rolu inšpirovanú šéfredaktorkou amerického vydania časopisu Vogue Annou Wintourovou.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Eugenia Garavani (@eugeniagaravani)

Svet módy sa však od Demarcheliera do určitej miery odvrátil v roku 2018, keď ho v rámci celosvetového hnutia MeToo obvinilo niekoľko žien zo sexuálneho obťažovania. Aféra vypukla po článku denníka The Boston Globe, ktorý citoval svedectvo siedmich žien vrátane jeho bývalej asistentky, podľa ktorých fotograf zneužíval svoje významné postavenie.

Demarchelier obvinenia vždy popieral, skupina Condé Nast, ktorá je väčšinovým vlastníkom časopisov Vogue či Glamour, s ním však rozviazala spoluprácu.

Hold fotografovej práci po jeho úmrtí už zdieľala napríklad modelka Crawford, aj jej kolegyňa Bella Hadid alebo Hailey Bieber. „Budem si vždy vážiť jeho talent, láskavosť a našu dlhú spoločnú históriu,“ napísala návrhárka Vera Wang.

Pozrite si výber najslávnejších záberov Patricka Demarcheliera na odkazoch z Instagramu:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa POPPY (@poppy.store.paris10)

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lydie Blandeau (@visionairsgallery)

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ferfer (@ferfer.2020)

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Heckel Verri (@heckelverri)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Pirelli #Naomi Campbell #princezná Diana #fotograf #supermodelky #Patrick Demarchelier

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...