Oslávi 99. narodeniny, vrátila sa na základnú školu! Chce byť vzorom pravnúčatám

Priscilla Sitieneiová si v kamennej triede v kenskej provincii Rift Valley píše poznámky. Robí tak spolu s ďalšími spolužiakmi, ktorí sú o viac ako osem desaťročí mladší.

10.02.2022 14:40
debata
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pakistan Insight (@pakistaninsight)

Sitieneiová totiž v piatok oslávi 99. narodeniny. Oblečená do školskej uniformy v šedozelenej farbe rozpráva, že sa vrátila do školy, aby išla dobrým príkladom pravnúčatám. A aby sa mohla vydať v ústrety novej kariére, píše agentúra Reuters.

„Chcela by som sa stať lekárkou, bývala som totiž pôrodnou babou,“ hovorí Keňanka a dodáva, že jej deti ju v rozhodnutí podporujú. Vláda východoafrickej krajiny začala v roku 2003 dotovať náklady na základné vzdelanie, čo umožnilo niektorým starším členom spoločnosti, ktorí v mladosti vzdelanie zameškali, oživiť svoje sny, píše Reuters. Niektorých z nich – vrátane Sitieneiovej – to katapultovalo medzi hviezdy.

O jej ceste za vzdelaním vznikol aj dokument nazvaný „Gogo“, čo je výraz, ktorý v jej rodnom jazyku znamená „babička“. Jeho protagonistka už vlani išla do Paríža na uvedenie snímky a čoskoro sa vydá z rovnakého dôvodu aj do New Yorku.

dieťa - počítač - matka - zábava Čítajte viac Úskalia on-line vzdelávania: Nabehnúť na plnenie každodenných povinností deťom chvíľu potrvá

Seniorka, ktorá chodí do šiesteho ročníka základnej školy, hovorí, že jej ciele boli pôvodne oveľa praktickejšie, než stať sa filmovou hviezdou. Vrátiť sa do školy ju napadlo, keď jej pravnučka od štúdia upustila po tom, čo otehotnela. Dúfala potom, že sa dievča na štúdium vráti, keď to však odmietla, Sitieneiová sa rozhodla začať chodiť do školy sama.

Stanica BBC o nej už pred rokmi napísala, že je považovaná za najstaršiu žiačku základnej školy na svete, hoci v roku 2015 o nej informovala ako o deväťdesiatroč­nej. Sitieneiová dokonca podľa nej pomohla priviesť na svet niektorých svojich spolužiakov.

upratovanie, žena, domácnosť Čítajte viac Influencerka predvádza triky do domácnosti, z ktorých fanúšikovia šalejú! Navždy zmenia spôsob, akým upratujete

Teraz ju bavia aj ďalšie školské aktivity, ktorým sa venuje po boku svojich ďalších pravnúčat, a to vrátane hodín telesnej výchovy. „Udržuje ma to v kondícii. Môžem si zaskákať, aj keď nie toľko ako oni, ale aspoň rozhýbem telo. To je moja radosť,“ povedala agentúre Reuters.

Učitelia zároveň využívajú jej bohaté skúsenosti, aby udržali pokoj počas vyučovania. „Stanovujem ju za triedny dozor, ktorý zisťuje, kto robí v triede hluk (…) Keď idem von, trieda zostáva tichá,“ podotkla triedna učiteľka Leonida Talaamová.

debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelanie #keňa #dokument #Babička #vzdelávacie programy

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...