Naliali ste vášmu dieťaťu alkohol? Robí to veľa rodičov. Psychológ však varuje...

Máme za sebou sviatočné dni, keď sa v mnohých slovenských domácnostiach popíjal alkohol. Dostal sa aj do rúk vašich detí? Alebo ste im ho dokonca sami ponúkli...?

04.01.2022 06:00
debata
Video
VIDEO: Deti a mladiství ochutnávajú alkohol prvýkrát už pred 14. rokom, často aj z rúk rodičov. Psychológ Matúš Bakyta rozoberá, čo to môže spôsobiť.

Nedávny prieskum odhalil zaujímavé a pritom nie veľmi lichotivé zistenia. Až 37 percent mladistvých ochutnalo alkohol prvýkrát, keď mali menej ako 14 rokov. Čo je ešte prekvapujúcejšie – sú to často rodičia, ktorí dávajú deťom ochutnať alkohol ako prví a prinášajú tak svojim ratolestiam vôbec prvú skúsenosť s alkoholickými nápojmi.

Niektorý rodič si možno povie, „radšej nech ho ochutná pod mojím dozorom“, iný zase argumentuje tým, že trošku piva či vína predsa nikomu neublížilo. Ale je to naozaj tak?

IMG 20211025 105405 Čítajte viac Zosmiešňovať či ponižovať iných? Online svet nás zmenil, priniesol viac krutosti

Čo teda deťom a tínedžerom hrozí? Prečo sa časť rodičov neobáva ponúknuť deťom alkohol? Kde ešte sa mladiství a deti najčastejšie stretávajú s alkoholom, ale tiež napríklad, akú úlohu zohráva vnímanie alkoholu v slovenskej spoločnosti v tom, ako k nemu neskôr pristupujeme a ako sa do popíjania mladistvých pretavila pandémia?

O tom všetkom sme sa zhovárali so psychológom Matúšom Bakytom v najnovšej epizóde relácie Ide o nás. Video si môžete pozrieť vyššie alebo si vypočujte podcastovú verziu relácie tu.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Prieskum, z ktorého sme čerpali, vytvorila spoločnosť MNForce pre iniciatívu ROZUMNE, ktorej cieľom je viesť spoločenský dialóg a edukovať na tému zodpovedného prístupu k alkoholu. Iniciatíva Rozumne sa prostredníctvom aktuálnej kampane zameriava na zodpovedný prístup mladistvých k alkoholu. Jej cieľom je šíriť osvetu, otvárať diskusiu o alkohole a vzdelávať rodičov, starých rodičov a učiteľov o prevencii. Na webovej stránke www.rozumne.sk prináša všetky dôležité informácie o problematike konzumácie alkoholu, kde hľadať v prípade potreby pomoc a možnosť pre rodičov anonymne sa poradiť s odborníkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Slovensko #alkohol #psychológ #mladiství #Ide o nás

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...