Žiaden koláč z lásky nie je zlý, hovorí Tóthová z Pečie celé Slovensko. Pečenie nás robí lepšími

Pečením žila ešte pred pár dňami veľká časť Slovenska prostredníctvom televíznych obrazoviek. A aktuálne dni ho zase prinášajú do mnohých slovenských domácností v dôsledku blížiacich sa sviatočných dní. Vedeli ste však, že pečenie nie je len o sladkom a chutnom výsledku, ale v jeho procese a postupoch sa toho skrýva omnoho viac?

21.12.2021 06:00
debata
Video

V predvianočnej, špeciálnej epizóde relácie Ide o nás, sme sa zhovárali (nielen) o pečení, pričom hosťom bola dáma spomedzi najpovolanejších – cukrárka a porotkyňa šou Pečie celé Slovensko Petra Tóthová, ktorú doplnila párová a life-koučka Janette Šimková.

„Keď začnete piecť, ste možno v strese. Ale proces pečenia vám pomôže k tomu, aby vás stres prešiel. Aspoň u mňa to tak funguje. Keď zrazu pečiem, zistila som, že nerozmýšľam nad ničím iným, že som stratila pojem o čase a deadline-y, ktoré mám, sa budú musieť posunúť. A v závere som spokojná, že som napiekla,“ vyhlásila známa cukrárka Petra Tóthová.

Miroslav "Miňo" Macuľa Čítajte viac Keď ide o vianočné zákusky, Miňo z Pečie celé Slovensko má jasno! Chýbať nebude ani top lahôdka zo sladkej šou

„Vidieť efekt snaženia nám prinesie iný pocit. Máme veľa neviditeľnej práce, najmä ženy. Niekedy sa snažíme stihnúť všetko, byť takpovediac dokonalé v každom ohľade, čo nás môže priviesť do stresu. Ale ja niekedy hovorím, že je dobré si preskupiť poradie a dôležitosť a významnosť dať veciam, z ktorých bude najväčšia radosť,“ pokračovala Janette Šimková.

Hoci je tu pečenie s nami už stáročia a príprava sladkých pochúťok sa už za čias kráľov považovala za najväčšie kuchárske umenie, najmä posledné roky priniesli tiež fenomén pečenia, ktoré nám pomáha uvoľniť sa od bežných denných povinností, sústrediť sa na prítomný moment, precízny postup a proces prípravy cesta, plnky, fondánu či ozdobovania jednotlivých koláčikov. Objavuje sa dokonca výraz „stress baking“ (teda voľne preložené ako akési pečenie proti stresu).

Petra Tothova   porotkyna sou Pecie cele Slovensko Čítajte viac Muži sú skôr cukrári-inžinieri! Čo to znamená? Vysvetľuje porotkyňa šou Pečie celé Slovensko

Je až prekvapujúce, s koľkými pozitívnymi emóciami sa nám môže pečenie spájať a v neposlednom rade je to tiež aktivita, ktorá dokáže veľmi stmeliť – rodičov s deťmi, dvojicu partnerov či dokonca napríklad susedov cez chodbu na proti. Aj o tom všetkom sme sa zhovárali s dámami v najnovšej epizóde Ide o nás. Petra Tóthová a Janette Šimková tiež prezradili, bez ktorého dezertu si nedokážu predstaviť Vianoce, ako sú na tom ženy verzus muži a pečenie, ale tiež napríklad to, že „zlý koláč vlastne neexistuje“. Viac už si pozrite v našom videu, alebo vypočujte v našom podcaste

Podcastovú verziu aktuálnej relácie Ide o nás nájdete tu.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #pečenie #stres #Vianoce #Janette Šimková #Petra Tóthová #Pečie celé Slovensko #Ide o nás

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...