Najslávnejší černošský dizajnér Abloh podľahol rakovine. Preslávil ho Off-White, tvoril pre Louis Vuitton

Vo veku 41 rokov v nedeľu zomrel Virgil Abloh, najvýznamnejší černošský módny návrhár a tvorca pánskych kolekcií francúzskej módnej značky Louis Vuitton.

29.11.2021 05:33
Obit Virgil Abloh Foto: ,
Dizajnér Virgil Abloh na archívnom zábere z roku 2018.
debata (7)

Abloh už niekoľko rokov bojoval s rakovinou. Oznámila to francúzska spoločnosť LVMH, majiteľ značky Louis Vuitton.

Abloh sa narodil v USA. Pracoval aj ako dídžej a výtvarný umelec. Od marca 2018 bol umeleckým riaditeľom oddelenia pánskeho oblečenia luxusnej značky Vuitton. Jeho príchod do LVMH znamenal spojenie módy z ulice s luxusnou módou. Miešal tenisky a maskáčové nohavice s oblekmi šitými na mieru a večernými róbami. Ovplyvňovalo ho graffiti, hip hop a skateboardová kultúra.

Dizajnér Virgil Abloh počas defilé jednej zo...
Najmä doplnky a obuv značky Off-White boli...
+7Dizajnér Virgil Abloh vytvoril pod značkou...

LVMH taktiež kúpila podiel 60 percent v jeho módnej značke Off-White. Tá sa stala súčasťou módneho konglomerátu, ktorý zahŕňa množstvo značiek z rôznych odvetví, od módy po liehoviny a šperky. Off-White sa za niekoľko rokov svojej existencie prepracoval medzi najžiadanejšie značky u mladej generácie a konzumentov luxusnej street-wearovej módy. Na jej prehliadkach sa objavovali najväčšie hviezdy modelingu ako Bella Hadid, jej sestra Gigi, Kendall Jenner či naposledy napríklad aj veteránky ako Amber Valetta alebo Shalom Harlow.

Dizajnér Virgil Abloh na obrázku so svojou... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 1417206074 Dizajnér Virgil Abloh na obrázku so svojou múzou - topmodelkou Gigi Hadidovou.

Popularita dizajnéra a jeho odevnej firmy viedla k mnohým spoluprácam. Abloh vytvoril napríklad limitovanú kolekciu pre švédsku nábytkársku firmu Ikea, ale tiež výrobcov športovej obuvi Nike či Adidas alebo pre značku kufrov Rimowa.

„Viac ako dva roky Virgil statočne bojoval so vzácnou, agresívnou formou rakoviny, srdcovým angiosarkómom,“ uvádza sa v správe na jeho instagrame. „Od svojej diagnózy v roku 2019 sa rozhodol znášať svoj boj v súkromí, podstúpil množstvo náročných liečebných procedúr a pri tom všetkom viedol niekoľko významných inštitúcií zahŕňajúcich módu, umenie a kultúru,“ dodáva správa.

Najmä doplnky a obuv značky Off-White boli... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 1014453409 Najmä doplnky a obuv značky Off-White boli medzi fanúšikmi módy mimoriadne vychytené. Záber pochádza z Milána v čase týždňa módy.

Abloh v minulosti pôsobil aj ako kreatívny stratég amerického hudobníka Kanyeho Westa. Stal sa tiež prvým černochom na pozícii hlavného návrhára pánskeho radu značky Louis Vuitton. Navyše nebol vyštudovaný dizajnér, vyštudoval stavebné inžinierstvo a architektúru, upozornila agentúra DPA.

Abloh bol ženatý. S manželkou Shannon majú dve deti.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #rakovina #Louis Vuitton #dizajnér #ikona #Off-White #Virgil Abloh

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...