Nevedomosť je bariéra aj pri transplantáciách: Slováci sa smrti boja, no vedia sa rozdať

V Španielsku sa už s malými deťmi v škôlke zhovárajú citlivým spôsobom o smrti a dokonca o transplantácii orgánov. Možno aj preto patrí táto krajina medzi najúspešnejšie, čo sa týka počtu transplantácií v Európe.

23.11.2021 06:00
debata
Video
Ide o nás: O transplantáciách s lekárom Martinom Chrastinom a Michalom Žecom, ktorý má novú obličku.

Na Slovensku zachránili transplantácie orgánov v roku 2020 viac ako 180 pacientov, bezmála stovka je už bilancia tohto roka – napriek tomu je v domácich končinách ešte veľmi často téma transplantácie orgánov opradená tajomstvami, strachom, odmietaním.

„My Slováci sme národ prajný, vieme sa rozdať. Najväčšou bariérou je nevedomosť,“ uviedol v epizóde relácie Ide o nás, ktorú sme venovali práve téme transplantácií, lekár Martin Chrastina. Ako hlavný transplantačný koordinátor hovorí, že sa musíme naučiť prekonať strach. Spoločne s ním navštívil naše štúdio aj inžinier Michal Žec, ktorý žije bezmála desať rokov s transplantovanou obličkou od mŕtveho darcu.

thumbnail IMG-20210428-WA0009 Čítajte viac Niekto sa zo smrti vyrozpráva, iný ju zaprie. Smútok dobehne každého, zvládnete ho?

O procese transplantácie, o tom, ako ju vnímajú živí darcovia či pozostalí, ktorým tragicky odišiel blízky človek, ale napríklad aj o tom, ako sa pandemická situácia pretavila do transplantácií na Slovensku a ako to je s vývozom orgánov či počtom pacientov, ktorí stále na orgán čakajú, sme sa zhovárali v novej epizóde Ide o nás.

Podcastovú verziu relácie Ide o nás o transplantáciách si môžete vypočuť tu

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #smrť #strach #transplantácia #oblička #živý darca #Ide o nás

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...