Smatanová si príležitosť ilustrovať detskú knihu vychutnala! Pozrite sa na jej Mandarinku Darinku

V ponuke nových titulov na pultoch knižných obchodov pribudla knižka speváka Petra Nagya s názvom Peter Nagy a deti. Ilustrovala ju Zuzana Smatanová, ktorú poznáme predovšetkým ako speváčku a skladateľku.

15.11.2021 11:00
Speváčka Zuzana Smatanová na cenách SOZA. Foto:
Speváčka Zuzana Smatanová.
debata

Kniha obsahuje texty 15 pesničiek, sú nimi Čarbičky, Malíček, Mačka pána skladateľa, Prečo krava nenosí žiadnu kravatu?, Major Potkan, Nosorožec, Dve malé blchy, Mandarinka Darinka, Bobi, Hovniválik, Zebra, Pingpong, Tiki-taka, Ružová teta, Vyspi sa do krásy. Ilustrácie k nim ponúknu dve blchy v sprche, nosorožca s ponožkami, kravy v cukrárni, mandarinku Darinku, psíka Bobiho, majora Potkana v podpalubí lietadla, fialovú zebru či ružovú tetu.

„Peter si zrejme všimol, že na Instagram pridávam nejaké moje ilustrácie. Zrejme mu v hlave skrsol nápad, že by bolo fajn, keby som ilustrovala jeho najznámejšie detské hity. Zavolal mi a ja som sa veľmi potešila, pretože som to cítila ako príležitosť ilustrovať detskú knihu, čo som veľmi chcela. Ja som na tých pesničkách vyrastala. Dostala som to privilégium, aby som to ilustrovala ja a dala tomu tú pravú podobu,“ povedala Smatanová.

zväčšiť
peter-nagy-pre-deti

Nagy a Smatanová sa stretli prvýkrát v máji 2003 pri finále Coca-Cola Popstar, Nagy bol predsedom poroty, Smatanová súťaž vyhrala a tam sa aj začala jej spevácka dráha. Svoje výtvarné nadanie prezentovala už v apríli 2013 v bratis­lavskej River Gallery, kde vystavila 15 portrétov, jedným z nich bol aj portrét Petra Nagya.

Video

„Intenzívne som začala privoniavať k ilustrovaniu v roku 2017, čo nie je tak dávno. Detská ilustrácia ma vtedy začala viac baviť, robila som pre seba do zásuvky. Potom neskôr som s nimi začala komunikovať aj cez médiá. Tak sa to rozbehlo, ale asi najviac som cítila, že mám čas práve počas obdobia pandémie, keď sa hudobný svet uzavrel. Povedala som, že sa nebudem ‚depkovať‘, ale budem sa venovať tomu, čo ma baví celý život. Tak som začala viac kresliť. Myslím si, že to bude moja ďalšia práca, taká náhradná, samozrejme sa budem venovať hudbe. Píšem teraz nové pesničky, ale doma budem maľovať a ilustrovať knižky, keď prichádzajú nové ponuky,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Smatanová

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...