Deti sa nechcú spotiť, dospelí sa vyhovárajú na čas. Slováci sa nehýbu, sedia a to je choroba!

Aj vy radi hovoríte o tom, že ste sa ako deti hýbali a behávali po voku a že dnešná mladá generácia je na tom zle. Ruku na srdce, netýka sa to len ich. Slováci sa hýbu málo, západný svet sa hýbe málo a ide to naprieč generáciami bez ohľadu na to, či ste vyrástli a žijete na dedinách alebo v meste.

09.11.2021 06:00
debata (7)

VIDEO: IDE O NÁS – prečo sa Slováci nehýbu? A ako to zmeniť?

Video

Nedostatok pohybu je jeden zo zásadných problémov modernej civilizácie, ktorý prináša so sebou veľké množstvo negatív. Odrážajú sa v našom fyzickom aj mentálnom zdraví, spôsobujú nám choroby, nadváhu, demotiváciu v súvislosti s bežnými dennými činnosťami vo všeobecnosti. Prečo sa ale svet prestáva hýbať?

V relácii Ide o nás sme sa tentoraz zhovárali s Luciou Okoličányovou, zakladateľkou a prezidentkou Slovenskej asociácie nordic walking, ktorá sama kedysi profesionálne športovala. Druhou hosťkou bola fyzioterapeutka a certifikovaná trénerka Darina Polášová, ktorá sa venuje vo svojej praxi najmä seniorom.

akobuk, PR článok, reklama, nepoužívať Čítajte viac Kto sa rýchlo hýbe, dlhšie žije. Stačí však rýchlo kráčať?

„Ak sa postavíte pred dve možnosti – schody a výťah a vyberiete si výťah, začína sa vaše spomaľovanie,“ uviedla Darina Polášová v relácii, ktorá sa však nezaoberala len seniormi. Problém s pohybom majú dospelí, tínedžeri aj najmenšie deti. Niektorí z nich kvôli času, iní preto, lebo sa nechcú spotiť alebo nechcú byť porovnávaní. Prípadne z lenivosti a pohodlnosti. „My sedíme. Bodka. My sedíme a sedenie je choroba,“ vyhlásila Lucia Okoličányová.

V relácii Ide o nás sme rozobrali fenomén (ne)hýbania sa z rôznych uhlov a, samozrejme, neobišli sme ani dôležitú problematiku, ako sa hýbať správne. Viac si už pozrite v našej relácii alebo vypočujte v podcastovej verzii najnovšej epizódy Ide o nás.

Podcastovú verziu epizódy Ide o nás si vypočujte tu

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #slováci #pohyb #výhovorky #relácia #Lucia Okoličányová #Ide o nás

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...