Zosmiešňovať či ponižovať iných? Online svet nás zmenil, priniesol viac krutosti

Vulgárne nadávky, útoky na fyzický vzhľad či mentálny stav. Ale niekedy na pohľad len obyčajná veta, ktorá dokáže rozpútať paľbu negatívnych komentárov v online priestore...

26.10.2021 06:00
IMG 20211025 105405 Foto:
Hosťami relácie Ide o nás redaktora a moderátora Zdena Gáfrika (vľavo) bola psychologička Dominika Rajznerová a jej kolega - psychológ Marek Madro.
debata (40)

Problém nazvaný shaming (teda v preklade zahanbovanie, zosmiešňovanie) existuje v našej spoločnosti celé roky, vlastne stáročia. Napriek tomu nadobudol výrazne agresívnejšiu podobu možno práve v posledných rokoch – s otvorením online priestoru a nástupom sociálnych sietí.

„Len tak si odvrknúť na internete hocičo o hocikom – tam by sme mali povedať nie. Spoločnosť by si mala jasne stanoviť hranice,“ uviedol jeden z hostí – psychológ Marek Madro, ktorého v najnovšej epizóde relácie Ide o nás doplnila kolegyňa Dominika Rajznerová.

VIDEO s novou epizódou si pozrite tu:

Video

Obaja sa zhodli, že problém shamingu v slovenskej spoločnosti existuje a možno aj pre udalosti posledných dní, keď sa obeťou shamingu a krutých komentárov či hodnotení na sociálnych sieťach stala len 17-ročná dcéra slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej – Emma Čaputová, sa o ňom rozpútala širšia diskusia.

Dvojica psychológov sa zhoduje, že je dobré, ak sa o probléme hovorí. Zároveň však priznávajú, že máme pred sebou ešte dlhú cestu. Shaming, ktorému čelia prevažne tínedžeri, nehodno bagatelizovať, ani ho potláčať. Treba sa mu postaviť a treba sa postaviť za tých, ktorí sa stanú jeho obeťami. Ako na to – aj o tom sme sa zhovárali v najnovšej epizóde relácie Ide o nás.

Podcastovú verziu novej epizódy Ide o nás si vypočujte tu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
40 debata chyba
Viac na túto tému: #psychológ #šikana #tínedžer #online #citlivosť #Ide o nás #body shaming #shaming

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...