Ostrihoňová sa chystá do škôl: Nemám žiadne tabu, hovoriť budem o všetkom

Pred pár dňami ohlásili v Bratislave nový projekt, ktorého cieľom je prepojenie známych influencerov s ich mladším publikom. Súčasťou aktivity SOWA Tour bude aj moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová, ktorá sa už teší na diskusiu v školách.

11.08.2021 06:00
Veronika Cifrova Ostrihonova  moderatorka... Foto:
Moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová.
debata (51)

Pre tvár diskusnej relácie Silná zostava z obrazoviek RTVS, ktorá má veľmi silnú základňu na Instagrame, nepôjde o prvú skúsenosť v komunikácii s mladšou generáciou. „Mladí ľudia majú veľmi čerstvý pohľad na veci, občas aj trochu iný pohľad ako my starší. Vedia veľmi ľahko vycítiť, ak sa niekto na niečo hrá, alebo ak to naozaj myslí vážne a ide do toho s celou svojou osobnosťou. Domnievam sa, že to celé bude vlastne možno ešte osviežujúcejšie pre nás samotných, ktorí sme ponuku prijali,“ prezradila pre Pravdu.

„Tým, že influencer alebo influencerka denno-denne oslovuje nejaké širšie publikum, musí sa s ním naučiť komunikovať, vycítiť, čo áno, čo nie, kam môžem ísť, kam nie – to je trošku aj paralela pre mňa na komunikáciu s tými stredoškolákmi alebo aj základoškolákmi či vysokoškolákmi, nájsť nejakú rovinu, kde sa nikto nad nikoho nepovyšuje, nikto zo seba nerobí premúdrelého a zároveň sa snaží niečo zo svojich skúseností odovzdať. Nemyslím si, že niekto z nás na školu príde a bude mudrovať v zmysle, ja vám tu budem kázať ako pán profesor,“ vysvetlila moderátorka.

thumbnail JF216316 Čítajte viac Večer na Dunaji: Influenceri sa chystajú do škôl, zapojí sa Ostrihoňová či Fero Joke

Organizátori z projektu Social Awards Slovakia, ktorí s projektom prišli, avizovali, že prizvaní influenceri sa v rámci akcie SOWA Tour budú stretávať so žiakmi a zhovárať o rozličných oblastiach – od mediálnej výchovy, cez sexuálnu výchovu až po napríklad tému kyberšikany. Ostrihoňovú si vybrali práve v rámci oblasti mediálnej výchovy. Otvorená je však diskusii na všemožné témy.

„Ak je debata rešpektujúca, nevychádza z nejakého útočenia, pramení skôr zo záujmu, pokusu pochopiť iný svet, tak si vlastne neviem predstaviť, o čom by som hovoriť nechcela. Asi nemám žiadne tabu. O čomkoľvek sa ľudia budú chcieť zhovárať, budem hovoriť s nimi – neviem, či ich uspokojím alebo nie, ale minimálne sa pokúsim. Komunikácia v dnešnej dobe čoraz väčšej polarizácie sveta je potrebná, aby sme stavali most medzi tými oddaľujúcimi sa názormi. A netvárili sa, že o tomto nebudeme hovoriť a o tomto áno,“ skonštatovala Ostrihoňová (pokračovanie článku pod videom).

Pozrite si aj reláciu Ide o nás s Veronikou Ostrihoňovou na tému: Prečo sú ženy na seba zlé?
Video

Na výmenu názorov je zvyknutá zo svojej novinárskej a moderátorskej praxe, v rámci práce sa snaží viesť dialóg a aj účasť v SOWA Tour vníma ako priestor na vlastný posun. „Prísť môžeme aj do momentu, keď nás bude niekto konfrontovať – povie nám, toto nerobíš dobre, toto sa mi nepáči. Mne sa to deje príležitostne na mojich sociálnych sieťach, mám také uvedomelé publikum. Skôr sa snažím nepodliezať ich latku, ktorú nastavili pre mňa v ich očiach, namiesto toho, aby som im niečo hovorila. Takže si myslím, že to je dobrá príležitosť niečo nové sa naučiť,“ zhodnotila Veronika Ostrihoňová.

Pri otázke, čo by chcela mladšiu generáciu naučiť ona sama – čo si myslí, že jej chýba – opäť zdôrazní, že neplánuje hrať sa na pani profesorku. „Mám dvadsaťročného brata, takže si myslím, že mám celkom vhľad do tejto mladšej cieľovky. Netrúfala by som si hovoriť, čo mladým ľuďom chýba. Žijú inak ako sme žili my. Ťažšie majú určite to, že útočia na nich informácie z každej strany a je ich toľko a v takom tempe, že je niekedy náročné rozoznať, ktorá informácia má hodnotu, ktorú informáciu by som mal počúvať, minimálne vedieť, ktorá pochádza z overeného zdroja. To sa práve v ére internetu stráca. Spracovať všetko, čo sa na mladšiu generáciu valí, je naozaj ťažké. V tomto vnímam, že som to mala jednoduchšie,“ uviedla pre Pravdu televízna aj internetová tvár.

logoideonas Čítajte viac Viac ako sociálne siete ničí sebavedomie naše okolie, uraziť sa dá aj nepriamo

„Nepôjde o moju prvú skúsenosť s mladými ľuďmi a môžem povedať, že často medzi nimi vnímam jednostranný pohľad, že niekde si niečo prečítajú a berú to ako jedinú možnosť. Nerozmotávajú klbko, občas im chýba snaha pozrieť sa na informácie kriticky. A potom je tu aj druhá skupina, ktorá zase vidí úplne za všetkým nejakú konšpiráciu a tiež je ťažké vysvetliť im, že niektorým veciam treba aj veriť. Spochybňovať, ale len do určitej miery. Vnímam medzi mladými ľuďmi tieto dva póly, že buď sa spochybňuje všetko, alebo sa nespochybňuje nič – čiže možno hľadať možno takú mentálnu stredovú rovinu, to je niečo, čo by som chcela odkomunikovať,“ naznačila ešte moderátorka.

Okrem Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej by sa na projekte mal zúčastniť napríklad aj jej manžel – Matej Cifra, ale tiež napríklad Fero Joke, novinárky Zuzana Kovačič Hanzelová či Monika Tódová alebo komik Fero Joke. Napriek predsudkom, ktoré vzbudzuje slovo influencer, bude výhodou podľa Ostrihoňovej, že pôjde o ľudí, ktorí majú normálne zamestnanie, sú novinári, moderátori, majú skúsenosti v konkrétnom fachu. „Mladí ľudia vnímajú nejakých ľudí na Instagrame, na iných sociálnych sieťach, ale možno ich vnímajú aj z klasických médií a to prináša ďalšiu nadstavbu. Dajú sa pekne prepojiť tie bubliny,“ dodala ešte.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #turné #Veronika Cifrová Ostrihoňová #influencer #SOWA

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....