Japonské roztlieskavačky majú dôchodkový vek, skáču v mini ako mladice

Hlučný potlesk a jasot na olympijských hrách v Tokiu kvôli pandémii nebol síce možný, to ale nezastavilo skupinu energických roztlieskavačiek tretieho veku, aby naďalej v telocvični v japonskom hlavnom meste nacvičovali, napísala AFP.

10.08.2021 11:30
shutterstock 1127565485 Foto:
Roztlieskavačkou môžete byť v každom veku, skupina z Japonska je toho dôkazom.
debata

V rytme piesne Taylor Swiftovej Shake it off dvíha 89-ročná Fumio Takinová strapce do vzduchu a rýchlo sa otáča zatiaľ čo jej kamarátky, ktoré majú v priemere 70 rokov, švihajú nohou vysoko do vzduchu.

„Všetky sú veľmi motivované, (…) bolesť nôh ani stehien ich v rozlete nezastaví,“ povedala AFP Takinová, doyenka a zakladateľka skupiny Japan Pom Pom o svojich priateľkách.

Seniorky intenzívne trénujú dve hodiny týždenne a pripravujú veľké predstavenie pri príležitosti osláv 25 rokov od založenia skupiny. Pôvodne bolo v pláne už vlani, ale kvôli pandémii ho museli o rok odložiť. Pre ženy je to kolosálna a fyzicky veľmi náročná úloha, ale tiež spôsob, ako si „uchovať pevné zdravie“ a „zmysel života“, domnieva sa 73-ročná roztlieskavačka Masako Matsuoková.

Na začiatku dobrodružstvo Fumio Takinová o svojej záľube príliš nehovorila zo strachu, čo by si o nej ľudia pomysleli. Diskrétnosť však tiež komplikovala regrutovanie ďalších žien, ktoré by sa zapojili do aktivít skupiny. Konceptu starších roztlieskavačiek, oblečených do minisukní a kostýmov s flitrami, hrozilo nepochopenie vtedajšou japonskou spoločnosťou, spomína Takinová.

Časy sa však zmenili a dnes „existuje niekoľko ďalších skupín a ľudia sú zvyknutí vídať nás v televízii. Pre niektorých je to možno ešte stále trochu nepríjemné, ale sme tu a povedzme, že sme si získali svoje miesto v spoločnosti,“ raduje sa Fumie Takinová .

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #radosť #tretí vek

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...