Má šesťdesiat a búra tabu ako modelka spodnej bielizne. Najhoršie sú k nej iné ženy

Keď mala Carolina Ida Oursová tesne pred šesťdesiatkou, dala sa na dráhu módnej blogerky a modelky. Dnes táto žena sa záplavou dlhých strieborných vlasov predvádza kolekcie na módnych prehliadkach a pózuje pre kampane francúzskych značiek spodnej bielizne, aby zviditeľnila ženy staršie ako 50 rokov, píše agentúra AFP.

14.07.2021 09:30
618263539 Foto:
Modelka Caroline Ida Ours na výročnej prehliadke All Sizes Catwalk na Trocadére v Paríži.
debata (1)

Cvikmi v posilňovni na seba pritiahla pozornosť napríklad v pre bienále spodného prádla Promincor-Lingerie française. Jej fotografie v podprsenke pre najnovšiu kampaň značky Darjeeling vzbudili veľkú odozvu – nadšenú aj nenávistnú. „Naozaj nemám postavu, ktorú výrobcovia spodnej bielizne vyžadujú,“ usmieva sa 61-ročná Oursová, ktorá sa na castingy ako „modelka od vedľa“ vydala pred tromi rokmi. Od tej doby oslavuje čím ďalej tým väčší úspech.

„Celulitída, tuk na bruchu, faldíky na chrbte, to všetko bez problémov ukazujem, nevyhnutne na seba beriem riziká. Sú to obzvlášť ženy, ktoré sú nepríjemné,“ hovorí Oursová, ktorá samu seba označuje za „sexdesiatničku“.

Dcére a synovi Oursovej, ktorí sú na ňu teraz „veľmi pyšní“, trvalo dlho, než prijali jej módne aktivity a blog, na ktorom radí, ako sa líčiť, obliekať či mať dobre. Rozpíše sa ale aj o menopauze alebo romániku s o dvadsať rokov mladším mužom. Z blogu vzišla aj knižka Génération silver: sans tabous ni limites (Strieborná generácie: bez tabu a limitov). Mladé ženy mi hovoria: „Ďakujeme, vďaka vám sa nebojíme starnutia.“

Prečo sú ženy na seba zlé? Pozrite si reláciu Ide o nás venovanú tejto téme

Video

Vypočuť si môžete aj podcast z relácie Ide o nás o vzťahoch medzi ženami

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

„Zlé komentáre mi neubližujú, rozčuľujú ma,“ uvádza modelka, ktorú mrzí nedostatočná spolupatričnosť medzi ženami. Život Oursovej, ktorá pracovala v rodinnom obchode so športovými potrebami, sa od základov zmenil, keď mala 57 rokov. Praskla jej vtedy aneuryzma a takmer zomrela. „Keď som sa zobudila z kómy, povedala som si dosť, takto to už ďalej nejde, musím so sebou niečo robiť,“ spomína.

Po založení blogu dostala ponuky na nafotenie série záberov pre značku spodnej bielizne Maison Louve, módne prehliadky a podporila hnutie „Body positivity“. To si kladie za cieľ presadiť, že úctu si zaslúžia ľudia všetkých tvarov a veľkostí. Zúčastnila sa aj tohtoročnej prehliadke bacuľatých a ďalších atypických modeliek na parížskom námestí Trocadéro, ktorá má už trojročnú tradíciu. Akcia sa rozrastá, víta jej organizátorka, letuška Georgia Steinová.

„Chcela som skončiť po prvej prehliadke v roku 2018 … Ale dnes bojujem nielen za pozitívny vzťah k telu, ale aj za syndróm polycystických vaječníkov (kvôli ktorému sa z veľkosti 36 dostala na veľkosť 44). S tým žijem a nikde sa o tom nehovorí,“ hovorí Steinová.

620682866 Čítajte viac Hviezdy Sexu v meste sú späť! Pozrite sa, Carrie aj Miranda hrdo predvádzajú šediny

K jej prehliadke sa pridávajú stále nové značky a ukazujú, že rozmanitosť je teraz v reklame dôležitá – obzvlášť pri spodnej bielizni. „Sú tu stále ďalší a ďalší influenceri, ktorí sa o tom odvážia hovoriť, ukázať svoje nedostatky, bez fotošopu. Značky na to konečne zareagovali, samozrejme sa im to marketingovo oplatí, ale som za to vďačná,“ dodáva Steinová.

„Krok za krokom som sa pýtala, kde sú ženy staršie ako 50 rokov? Nevidím ich. V časopisoch zastúpené nie sme, v kine je pár herečiek – vždy tie isté,“ uvádza Oursová. Reklamy zacielené na túto vekovú skupinu sa obvykle točia okolo domácnosti a zdravotných ťažkostí, krúti hlavou šesťdesiatnička. „Povedala som si, že sa s tým niečo musí urobiť, ukončiť tú neviditeľnosť. Tak začal môj boj,“ hovorí Oursová.

„Spoločnosť neprijíma starnutie, ale od (pandémie) covidu o starých ľuďoch hovoríme. Spoločnosť otvorila oči a uprela je na staršiu generáciu,“ hovorí Oursová a ďakuje francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi za to, „že si vybral ženu, ktorá je o 20 rokov staršia než on“. „Francúzsko je aspoň raz v niečom popredu!“ dodáva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #vek #modelka #tabu #šesťdesiat #pozitíva

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...