Niekto sa zo smrti vyrozpráva, iný ju zaprie. Smútok dobehne každého, zvládnete ho?

Smrť je neoddeliteľnou súčasťou života, no napriek tomu sa témam o nej radšej vyhýbame. Je to spôsobené strachom z jej definitívnosti? Emóciami, ktoré nás pri pomyslení na ňu ovládnu? Alebo nevedemosťou, ako naložiť so smútkom, ktorý ju sprevádza?

15.06.2021 06:00
thumbnail IMG-20210428-WA0009 Foto:
Záber z prvej epizódy relácie Ide o nás.
debata

Pri prvej epizóde našej novej relácie Ide o nás sme sa rozhodli pozrieť na bližšie tému náročného momentu prežívania smútku pri strate blízkej osoby. Zažili ju mnohí, vo zvýraznenej miere sa odohrávala aj počas mesiacov so silnejúcou pandémiou koronavírusu, no úmrtie niekoho z našich blízkych (rodiča, partnera, priateľa či dieťaťa) patrí medzi situácie, ktoré sú tu s nami odnepamäti.

S trojicou pozvaných hostí sme v prvej časti Ide o nás diskutovali o tom, ako daný moment môže zasiahnuť do ľudských životov, ako sa so stratou a smútkom dá vyrovnať a čo môžeme urobiť my všetci, ak takéto situácie chceme niekomu uľahčiť.

Video
Ide o nás: Smútok dobehne každého, zvládnete ho?

Hosťom relácie bola psychologička Jana Dutková, ktorá absolvovala výcvik organizácie Modrý anjel – tímu krízovej intervencie. Sama prišla nečakane o manžela. Beáta Bobulová s podobnou osobnou skúsenosťou je zakladateľkou projektu OZ a sociálneho podniku Súčasť života pomáhajúceho ovdoveným ženám a mužom aspoň čiastočne doplniť chýbajúci ekonomický príjem. Dvojicu dám doplnil psychológ Marek Madro, riaditeľ projektu IPčko.sk, krízovej linky pomoci.

Podcastová verzia relácie Ide o nás

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #úmrtie #partner #psychológ #diskusia #koronavírus #Ide o nás

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...