Z bankárky kráľovnou a módnou ikonou! Štýl jubilantky Maximy inšpiruje milióny žien

Od apríla roku 2013 je holandskou kráľovnou. Už niekoľko rokov predtým sa však stala miláčikom holandskej verejnosti a tiež médií, ktoré sa zaoberajú životom horných desaťtisíc a európskych šľachtických rodín.

17.05.2021 06:00
maxima2016 Foto:
Holandská kráľovná Maxima na zábere z roku 2016.
debata (2)

Reč je o holandskej kráľovnej Maxime, ktorá sa narodila 17. mája 1971 a oslavuje okrúhle päťdesiate narodeniny. Usmievavá a energická blondínka pôvodom z Argentíny sa po svadbe s princom a neskôr kráľom Willemom-Alexandrom stala najobľúbenejšou členkou kráľovskej rodiny, teraz však rovnako ako celá rodina zápasí s výrazným poklesom popularity.

Jednou vecou je však pre verejnosť aj médiá stále inšpiratívna – je to štýl, s ktorým sa od počiatku svojho príchodu do kráľovskej rodiny prezentuje na verejnosti. Podobne ako ďalšie členky európskych kráľovských rodín aj Maxima si dobre uvedomuje, že je pod drobnohľadom médií. K prezentácii však pristúpila s nápadom a originalitou, ktorú premieta predovšetkým do extravagantných pokrývok hlavy, okrem klasických klobúkov nosieva aj všemožné fascinátory.

Ešte s titulom princeznej Maxima na zábere z...
Holandská kráľovná Maxima v roku 2013, keď sa z...
+7Holandský kráľ Willem-Alexander a kráľovná...

Je tiež veľkou fanúšičkou luxusnej módy, dokonca aj tej najdrahšej, aká existuje – haute couture. V jej zozname verejných vystúpení sa nájdu momenty, keď sa objavila v kreáciách Valentino Haute Couture, Christian Dior Haute Couture či naposledy šaty z couture kolekcie od Iris van Herpenovej. Ide pritom o modely, ktorých cena zvyčajne štartuje na sumách 20 až 40-tisíc eur a vyššie.

Holandská kráľovná sa narodila ako Máxima Zorreguietová a vyštudovala ekonomiku na Argentínskej Pontifikálnej katolíckej univerzite (UCA) v Buenos Aires. Potom pracovala v obchodnom oddelení spoločnosti Boston Securities v Buenos Aires, živila sa tiež ako investičná bankárka v New Yorku či ako učiteľka angličtiny.

Holandský  kráľ Willem-Alexander, jeho manželka... Foto: Profimedia
maxima Holandský kráľ Willem-Alexander, jeho manželka Maxima a tri princezné: zľava - Amalia, Alexia a Ariane.

S holandským korunným princom Willemom-Alexandrom (54) sa zoznámila v apríli 1999 v španielskej Seville. Pár sa zasnúbil o dva roky neskôr. Willemova voľba vyvolala v krajine kontroverzné reakcie, pretože Maximin otec pôsobil dva roky ako minister argentínskej vlády v čase, keď boli zabité alebo uväznené tisícky politických oponentov vtedajšieho argentínskeho režimu. Spory ale utíchli po tom, čo sa Máxima verejne dištancovala od činov bývalej argentínskej vlády a oznámila, že sa jej otec nezúčastní na svadbe. Nakoniec sa ale Zorreguieta na svadbe zúčastnil.

Sobáš Willema-Alexandera s Maximou sa uskutočnil vo februári 2002. Zhruba päťhodín trvajúci súbor svadobných obradov, ktorý vyvrcholil tradičnou prechádzkou novomanželov v zlatom kočiari ulicami mesta, sa odohrával za bujarého veselia desaťtisícov rozjarených Holanďanov. Tí, vybavení konfetami a ďalšími rekvizitami v národných farbách, oslavovali s rodinami a priateľmi sobáš v uliciach Amsterdamu. Podľa oficiálnych údajov sa okolo bývalej burzy a kostola Nieuwe Kerk v centre mesta zhromaždilo takmer 100 000 ľudí. Obrad tiež vysielal rad televíznych staníc do mnohých krajín sveta.

Holandský kráľ Willem-Alexander a kráľovná Maxima Čítajte viac Kráľovná Maxima v gala? Pozor, dámy na dvoroch, máte tu konkurenciu!

Korunný princ Willem-Alexander sa v apríli 2013 stal prvým mužom na holandskom tróne od roku 1890. Vtedy vystriedal svoju matku, doterajšiu kráľovnú Beatrix, ktorá abdikovala. Máxima sa stala prvou holandskou kráľovnou, ktorá má neurodzený pôvod a zároveň prvou, ktorá sa narodila mimo Európy.

Máxima sa dlhodobo angažuje v integrácii prisťahovalcov do holandskej spoločnosti a tiež je otvoreným zástancom práv homosexuálov. Holandská kráľovská rodina sa ale v súčasnosti stretáva s veľkým poklesom dôvery, ktorý je zrejme ovplyvnený jej správaním počas koronavírusovej pandémie.

Panovnícka rodina totiž vlani napriek obmedzeniam cestovania odletela do Grécka, kde má svoju prázdninovú vilu. Kráľovský pár dovolenku po 24 hodinách ukončil a za cestu do Grécka sa ospravedlnil. Holandský kráľovský pár má tri dcéry – Catharina-Amalia (17), Alexia (15) a Arianu (14).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #popularita #päťdesiatka #haute couture #kráľovná Maxima #bankár #jubileá hviezd

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...