Veľmi osobná bola kráľovná Alžbeta II. málokedy! Tu sú jej láskyplné slová o manželovi, princovi Philipovi

Princ Philip, ktorý sa s budúcou kráľovnou Alžbetou oženil v roku 1947, bol najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách. Ich manželstvo trvalo 73 rokov.

09.04.2021 17:32
Princ Philip Foto:
Rok 1972 - Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip na zámku Balmoral.
debata

Alžbeta mala iba 21 rokov, keď sa 20. novembra 1947 vo Westminsterskom opátstve vydala za poručíka kráľovského námorníctva Philipa Mountbattena, rodáka z gréckeho ostrova Korfu. Keď v novembri 2020 oslavovali 73. výročie sobáša, zverejnili krásnu spoločnú fotografiu z hradu Windsor, na ktorej otvárajú pohľadnicu od svojich troch pravnukov. Kráľovná a jej manžel na fotografii sedia na pohovke a prezerajú si pohľadnicu s vyskakovacím číslom 73 od detí ich vnuka, princa Williama a jeho manželky, vojvodkyne Kate z Cambridgu.

Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip v... Foto: SITA/AP, Chris Jackson
alžbeta Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip v novembri oslávili 73. výročie svadby.

Manželstvo Alžbety II. s princom Philipom bolo najdlhšie v podaní všetkých britských panovníkov. Kým kráľovná Alžbeta II. stále vykonávala svoje povinnosti, princ Philip sa postupne stiahol z verejného života.

20. november  1947- svadobné foto kráľovnej...
Rok 1951 -  Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip...
+8 Na archívnej snímke z 19. decembra 1965...

Kráľovnú Alžbetu II. bolo len zriedkakedy počuť hovoriť niečo osobné na tému jej manželstva. Jemné a dojímavé slová boli preto vždy z jej úst veľmi významné. Na 50. výročie ich svadby na adresu princa Philipa povedala: „Je to niekto, kto vám neuľahčuje rozdávanie komplimentov na jeho adresu. Bol však jednoducho mojou silou a oporou po všetky tie roky. Ja, jeho celá rodina, táto a mnohé ďalšie krajiny sú mu za veľa vďačné, za oveľa viac, akoby on kedy pripustil, alebo, ako by sme my priznali.“ Podpora, ktorej sa kráľovnej od manžela dostávala, bola počas ich spoločných 73 rokov výnimočná.

Ich manželstvo možno považovať za pôsobivé celoživotné dielo. Kráľovná v roku 1972, pri príležitosti ich striebornej svadby, povedala: „Na otázku, čo si myslím o rodinnom živote po 25 rokoch manželstva, môžem odpovedať jednoducho a presvedčivo, že som za.“

Rok 1951 -  Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip... Foto: SITA/AP, Eddie Worth
Princ Philip Rok 1951 - Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip s princom Charlesom a princeznou Anne v záhrade Clarence House.

Princ Philip zomrel v piatok, 9. apríla, vo veku 99 rokov. "S hlbokým zármutkom Jej Veličenstvo kráľovná oznamuje smrť svojho milovaného manžela, Jeho kráľovskej výsosti princa Philipa, vojvodu z Edinburghu. Jeho kráľovská výsosť zomrela dnes ráno pokojne na Windsorskom zámku,“ písalo sa vo vyhlásení kráľovského paláca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #kráľovná Alžbeta II. #princ Philip

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...