Dukátová: Byť športovkyňou- mamou je asi náročnejšie, ako byť športovcom-otcom

Ako športovkyne vnímajú rovnoprávnosť, ako prenikli do moderného športu a búrali predsudky? A čo v momente, keď príde rodina...

29.03.2021 11:00
Jana Dukátová Foto:
Jana Dukátová - slovenská kajakárka.
debata

Kajakárka Jana Dukátová, wakeskaterka Zuzana Vráblová, lezkyňa Vanda Michalková, volejbalistka Nikola Radosová a basketbalová trénerka Natália Hejková. Päť úspešných Sloveniek prezrádza všetko o ich láske k športu, prekonávaní bariér, o osobnom rozlete, ale aj o pristávaní na zemi.

Podcastovej taktovky sa ujala Radka Andrlová, známa ako Volafka. V štyroch epizódach s názvom Ženy o športe sa dozviete, ako športovkyne vnímajú rovnoprávnosť, ale aj ako prenikli do moderného športu a búrali predsudky. Pätica žien vám porozpráva o ich začiatkoch, krokoch smerujúcich k vrcholovej kariére, ale aj o vášni a radosti zo športu, o výhrach aj prehrách, ale aj o motivácii.

Jana Dukátová je slovenská kajakárka – no nielen to, je aj mamou a prezradila, ako vníma svoje postavenie vo svete profesionálneho športu. „V momente, ako príde rodina, to majú muži-športovci oveľa jednoduchšie ako ženy. Či už je to fakt, že nemusia prerušiť svoju športovú kariéru kvôli dieťaťu, ale aj následne tá starostlivosť o dieťa. Ja mám úžasného priateľa, ktorý dokáže zabezpečiť všetko, čo sa týka malej, ale jednoducho… mama je mama, to je pre každé dieťa rovnaké. Byť športovkyňou – mamou je asi náročnejšie, ako byť športovcom otcom. Takže v tejto situácii to pohlavie už asi zohráva výraznejšiu rolu,“ prezradila v podcaste Ženy o športe Dukátová, ktorá sa stala mamou dcérky pred dvoma rokmi. Volejbalistka Nikola Radosová to vidí nasledovne: „Muži sa nemusia počas kariéry stresovať otázkou, kedy otehotnieť, či si založiť rodinu alebo dokončiť kariéru, ani či pokračovať v kariére s dieťaťom. Oni na rozdiel od žien neriešia tieto otázky a v tomto smere je to pre nich ľahšie,“ opísala v podcaste.

Okrem športovkýň sa v podcaste vyjadrí na tieto témy aj sociologička Eva Laiferová a mentálna koučka Silvia Laczóová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #materstvo #šport #Jana Dukátová

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...