Slovenský hudobný talent Karin Ann: Na svete vám nezačne záležať zo dňa na deň

Vydanie už niekoľkých singlov má za sebou iba osemnásťročná slovenská speváčka Karin Ann.

22.03.2021 12:41
Speváčka Karin Ann. Foto:
Speváčka Karin Ann.
debata

Ten najnovší, skladba babyboy, sa zameriava na diskrimináciu a nerovnosť žien a mužov, ale aj diskrimináciu rozličných minoritných skupín. K pesničke vznikol nedávno videoklip a s Karin Ann aj kratší rozhovor.

Iba pred pár dňami cenu Grammy za skladbu roka získala speváčka H.E.R. ktorá napísala pieseň I Can't Breathe k násilnej smrti Afroameričana Georga Floyda, ku ktorej došlo minulý rok. Myslíte si, že podstatou hudby je otvárať dôležité témy v živote?

Určite áno. Myslím si, že je potrebné hovoriť aj v hudbe o dôležitých veciach, pretože ak ich v populárnych médiách budeme ignorovať, tak sa veci nikdy nezmenia. To sa snažím robiť aj ja v mojej tvorbe. Keď vidím, že sa nehovorí dostatočne o nejakých dôležitých témach, s ktorými sa stotožňujem, ako sú napríklad depresie alebo utláčanie nejakých minoritných skupín, tak o tom budem hovoriť, pretože, aby sa dospelo k nejakej zmene, treba o nich hovoriť.

Zdá sa, že to motivovalo aj vznik pesničky babyboy, ku ktorej ste nedávno nakrútili aj videoklip.

Áno, chcela som poukázať na diskrimináciu rôznych komunít a ľudí, ktorú vidíme každý deň vo svete dnes: Ale tiež na diskrimináciu v histórii. Rozhodla som sa o tom spievať a hovoriť, pretože každý človek má právo na rovnocenný život bez ohľadu na pohlavie, rasu, orientáciu alebo náboženstvo, a ľudia by nemali byť súdení na základe týchto faktorov.

Kedy ste si uvedomili, že vám záleží na tom, čo sa okolo vás deje?

Myslím, že nie je jeden moment, kedy vám proste zo dňa na deň začne záležať na svete, v ktorom žijete. Pohľad na svet sa mení prirodzene s tým, ako sa človek vyvíja. Vyrastám v generácii, ktorá má od mladého veku prístup k informáciám a každý deň vidíme, čo sa deje vo svete a aké sú tu problémy. Tak ako v tom každý deň žijeme, postupne si vieme vytvoriť názor na to, čo je dobré a čo zlé a čo by s tým bolo treba robiť.

Máte sama skúsenosť s diskrimináciou?

Mám vlastné skúsenosti aj veľa iných príkladov, ktoré vidím v okolí. Povedala by som, že taký najaktuálnejší príklad je to, aká malá reprezentácia žien je v hudobnom priemysle. Aj to, že vás ako mladú ženu v tomto priemysle nechcú brať seriózne – najmä, ak chcete robiť veci inak než ako sú ľudia zvyknutí.

Kto je pre vás vzorom – hudobným, ale možno aj osobnostným?

Inšpiruje ma veľmi veľa ľudí. Myslím, že aj viacero mladých ľudí alebo umelcov, ktorí vyšli do spotlightu v posledných pár rokoch, sa čím ďalej, tým viac zaujíma o dôležité témy a tiež sa začínajú vyjadrovať ku globálnym problémom na svojich platformách, je naozaj super to vidieť. Počúvam hudbu doslova v jednom kuse, takže neustále objavujem nových zaujímavých, inšpiratívnych umelcov. Ale z tých, ktorí so mnou zostali už pár rokov alebo dlhšie, sú to Billie Eilish, Finneas, Isaac Dunbar, girl in red alebo napríklad Yungblud. Vo všeobecnosti mám rada umelcov, ktorí sú vo svojej tvorbe autentickí, čo je dôležité aj pre mňa ako pre umelkyňu. Mám tiež veľmi rada Beatles a Queen, počúvam všetko možné, od A po Z. Beatles vo svojej dobe podľa mňa robili hudbu, ktorá umožňovala ľuďom uniknúť od toho, čo sa dialo v spoločnosti. Freddieho Mercuryho zase vnímam ako človeka, ktorý bojoval za právo byť sám sebou v dobe, kedy to nebolo možné. Moja mama Queen vždy milovala, vďaka nej som ich spoznala. Myslím si, že boli dosť revolucionárni a géniovia svojej doby.

Speváčka Karin Ann sa narodila 10. mája 2002 v Čadci. Odmalička mala blízko k hudobnému a výtvarnému umeniu. Od detstva sa venovala písaniu básní a keď mala 12 rokov, prišli prvé pokusy o písanie piesní. Prvú kompletnú pieseň napísala ako 14-ročná. Koncom roka 2018 zverejnila svoje prvé dve skladby a v roku 2019 tretiu, vďaka ktorej ju objavil producent Tomi Popovič. Na konte má už single ako 3AM, I yearn for agony či Zavolaj mi zajtra. Najnovším počinom je skladba babyboy s klipom, o ktorý sa postaral Gregor Valentovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #diskriminácia #pieseň #Billie Eilish #Karin Ann

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...