Diana zamiešala mnohými kráľovskými zvykmi! Následníka trónu priviedla na svet v nemocnici

V roku 1981, kedy sa Diana vydala za princa Charlesa, sa stala prvou kráľovskou nevestou, ktorá mala pred svadbou platené zamestnanie. Ako prvá tiež rodila v pôrodnici. Dovtedy bolo tradíciou, že sa následníci trónu rodili doma.

19.02.2021 13:00
princezná Diana, Charles Foto: ,
21. júna 1982 sa narodil William, prvý syn princa Charlesa a jeho manželky, princeznej Diany.
debata

Lady Diana sa významne zapísala do histórie aj v apríli 1987, kedy bola vyfotografovaná, ako podáva pacientovi s HIV ruku bez rukavice. Fotografia pomohla šíriť povedomie o víruse HIV a vzdelávať verejnosť vo vnímaní tejto choroby. V ten deň Diana otvorila aj prvé oddelenie HIV/AIDS v londýnskej nemocnici Middlesex, určené špeciálne na liečbu pacientov s týmto ochorením.

Záber z roku 1995: Princezná Diana so synmi... Foto: SITA/AP, LYNNE SLADKY
Záber z roku 1995: Princezná Diana so synmi princom Harrym a princom Williamom a s manželom Charlesom. Záber z roku 1995: Princezná Diana so synmi princom Harrym a princom Williamom a s manželom Charlesom.

Pohreb Lady Diany bol jedným z najsledovanejších v histórii, len vo Veľkej Británii ho na televíznych obrazovkách sledovalo viac ako 32 miliónov divákov. Po svojej tragickej smrti bola Diana pochovaná v Althorp Estate v Northamptone, na panstve, ktoré patrí jej rodine už viac ako 500 rokov. Jej pamiatke je venovaný malý ostrov s chrámom na Oválnom jazere, okolo ostrova bolo vysadených 36 stromov za každý rok jej života a hrobku strážia štyri čierne labute.

Kate s vysokoškolským titulom

Kate, vojvodkyňa z Cambridge, bola prvou kráľovskou nevestou s vysokoškolským vzdelaním. Vyštudovala dejiny umenia na University of St Andrews v Škótsku, kde sa zoznámila aj s princom Williamom. Vojvodkyňa Kate je nielen vzdelaná, ale aj veľmi športovo nadaná, venovala sa plachteniu, hokeju aj tenisu. Strávila dokonca dva mesiace tréningom, aby sa mohla so svojou čisto ženskou posádkou postaviť proti mužskej posádke v pretekoch na dračích lodiach cez Lamanšský prieliv. Nakoniec sa z bezpečnostných dôvodov pretekov nezúčastnila.

Princ William a jeho manželka Kate, vojvodkyňa... Foto: SITA/AP, Chris Jackson
Britain Royals Princ William a jeho manželka Kate, vojvodkyňa z Cambridge.

Mladá feministka

Len v 11 rokoch sa Meghan Markle postavila proti sexizmu. Pobúrila ju totiž reklama, ktorá naznačovala, že jedlo majú pripravovať len ženy, a tak začínajúca feministka napísala list spoločnosti Procter & Gamble, pre ktorú bola reklama vytvorená, so žiadosťou o zmenu sloganu. Spoločnosť súhlasila a reklamu zmenila.

Vojvodkyňa Meghan a princ Harry. Foto: SITA/AP, Simon Dawson
Britain Royals Vojvodkyňa Meghan a princ Harry.

O ženách z kráľovskej rodiny sa dozviete viac aj vo februárových dokumentoch na stanici Spektrum. Dokument Korunovácia Alžbety II., sobota 20.februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojvodkyňa Kate #princezná Diana

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...